“早餐梗要食饱饱,所以要食包包”
Bakehouse的点评

Bakehouse
香港排名第11 (共231家面包糕点)
周围地区: 大佛口
周围地区: 大佛口
2019年8月25日点评 通过移动设备发表

呢间约咗十世先去到呢间大名鼎鼎嘅Bakehouse,睇吓佢系咪真系咁正先。我地今次试咗4款包点做早餐,不过十点去到竟然都要排队,超夸张。
1️⃣Plain Scone with jam and cream $18
松饼嘅牛油味超香浓但系又唔会觉得油腻感好重,食落去唔会觉得好干身,鲜奶油好滑身,蓝莓果酱同鲜奶油嘅配搭好夹,竟然系会有清爽嘅感觉,而唔系甜到腻
‍♀️美味指数:7.62/10
2️⃣Sourdough Egg Tart $12
佢系用咗酸种包代替传统嘅酥皮,带出面包最原始嘅香味,有一种返璞归真嘅感觉。酸种包食落去就好有实在感,不过就少咗酥皮浸牛油香嘅味道。蛋香味好浓郁,而且咬完一啖之后,仲见到佢好有动感添比起蛋挞王嘅蛋挞,呢个蛋浆就相对比较甜。
‍♀️美味指数:7.61/10
3️⃣Strawberry Vanilla Danish $28
呢个真心好有惊喜士多啤梨干好有咬口,再加上新鲜士多啤梨同香草奶油,酸酸甜甜好开胃配埋丹麦包层次感满分,丹麦包比较实身,如果酥脆d会好少少
‍♀️美味指数:7.66/10
4️⃣Croissant $20
一切落去果下个皮好酥脆,系听到卜卜声,牛油味好重,内层烟烟靭韧,冇想像中见到咁多层,食落去都唔觉得佢世界级好食,不过系好食嘅
‍♀️美味指数:6/10
Bakehouse
地址:湾仔大王东街14号地舖

感谢 michelintummy

2019年8月19日点评 通过移动设备发表

喜欢新鲜出炉的牛角包,它是如此诱人,你可以从橱窗中看出牛角包是多么的美味!它一点也不油腻,而是酥脆和黄油的结合。每个售价港币20元,很快就会售罄!!午饭时间面包店外面排了很长的队伍,希望有一天我能在那里吃午饭^^。

感谢 Sumyueshirley
2019年7月31日点评

有一日自己一个系湾仔买完野,肚仔有啲肚饿,谂起湾仔有间网上推介嘅面包舖,之前嚟过两次,一系关左门,一系大排长龙,一直都试唔到。 今次下午茶时间,好彩可以直入。餐厅入面下午茶时间都有唔少食客。自己一个人好开心可以霸一张圆高枱,每一次啲餐厅如果有高枱我都会选择坐高啲,总系觉得可以睇多啲野。 店员全部操流利英语,餐牌系全英文,写到明唔收加一服务费,按服务质素俾tips。

坐高枱嘅另一个好处,系正厨房隔离,可以透过玻璃欣赏到厨师煮食过程,系一个赏心悦目嘅事,越睇就觉得越肚饿。

叫左一scone set 包2个scone,有2种味道,提子干同原味,识食当然每款各一,食晒2款味道,拥有双倍嘅幸福。Scone好大个呀,有大半个拳头甘大,配clotted cream 同自家制嘅士多啤梨云尼拿果酱。我系一个clotted cream怪,张个scone 切开几份,每一啖都要涂上满满嘅cream同果酱,成件事好好食又非常幸福。 下次嚟要试下其他自己制嘅面包!

感谢 buzz_fafa
TripAdvisor 中国会员
2019年7月26日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2019年7月
2019年7月21日点评

每次来都有人排队 如果在里面用餐的话就要排很久 我觉得牛角包有点名过其实了 没有特别好吃 但挺划算的 因为很大

感谢 leesadf

去过Bakehouse吗? 请分享你的经验!