“Bakehouse ”
Bakehouse的点评

Bakehouse
香港排名第9 (共284家面包糕点)
周围地区: 大佛口
周围地区: 大佛口
2020年11月30日点评 通过移动设备发表

Bakehouse Soho
5 Staunton Street, Central, Hong Kong

之前一直去开湾仔总店买其超人气葡挞,刚好今日行开大馆,决定行上小小斜路到中环士丹顿街新开分店朝圣。店舖较细,不设堂食,只有外卖
人龙洛络绎不绝,稍稍等左十五分钟先到我地。款款都好吸睛买左一个最出名嘅招牌酸种蛋挞做下午茶☕️。

Sourdough egg tart (HKD 12):
蛋挞外层焗至金黄带点焦黑色,刚好遇上新鲜出炉,热辣辣。咬一啖酥皮牛油香浓,薄薄香脆,馅料部分,蛋浆好滑溜,食落吾甜,酥皮同蛋的配合好出色。

总结:
听讲牛角包都是网友大推
小食多滋味 下次再买

#中环#士丹顿街#bakehouse#蛋挞#下午茶#牛角包#新鲜出炉#吸睛#不设堂食#只设外卖

感谢 SANDRAFUNG

2020年11月13日点评 通过移动设备发表

ʙᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ 人气真的好高,
大家对于包及蛋挞的热情真的从不间断,
店开了很久还是要排长龙
纸袋及包装袋都整得好靓
够厚身,从港岛走到九龙牛角包还是完好无缺

初见牛角包表面觉得焗得有些㶶,
过了大半日外皮依然好脆,
整个牛角包都好松化,包内有好多层,
内里空气感十足
不过食了半个已经觉得有些热气

感谢 siuling1223
2020年11月7日点评 通过移动设备发表

Bakehouse❤️
估唔到我咁快再回访Bakehouse, 因为真系唔甘心上次黎排左咁耐队但都食唔到既葡挞今次平日10点左右到,见到Dine in 既人龙‍♂️仲有两三个人等紧,但Take Away 就唔使排,重点系我终于成功买到葡挞了。
Sourdough Egg Tart ($12)
向左滑动至最左有menu
"蛋层系有d 似有法式焦糖炖蛋,酥皮更是一层层好分明咁连埋一齐 咬落去好脆口好香!"
“好成功地将港式蛋挞和牛角包的制作技巧crossover"

感谢 kanalaw
2020年10月17日点评 通过移动设备发表

其实我都唔知自己一日食几多餐,唔知点解明明好饱都仲可以食得落野。

Sourdough Egg Tart $12
Bakehouse最出名应该系个Sourdough Egg Tart
呢个Egg Tart嘅厚度大约系普通蛋挞嘅两倍,有好多层松软嘅酥皮,个酥皮食落嘅感觉同牛角包都几似。
Egg Tart一拎出黎热辣辣好正,味道似葡挞,面层有焦糖。一啖咬落去觉得好滑,有蛋香,甜度啱啱好,唔会觉得太甜。
因为太好食所以堂食完之后再takeaway左几个,拎返屋企比屋企人食。

Plain Scone $18
(Clotted Cream and Jam +$18)
我会形容呢个为一个好正嘅scone。
首先,呢个scone可以好轻易就搣开做完整嘅两半。然后搽上好浓郁奶味嘅clotted cream同埋果酱。我知咁样讲好似好夸张,但作为一个scone爱好者,我一啖咬落去阵觉得有种上左天堂嘅感觉。Clotted cream同jam嘅份量好多,但我一滴不漏咁用晒所有clotted cream,因为佢真系好正!而个果酱充满果味,而唔系好假嘅药味,值得一赞。

其实bakehouse以呢个quality黎讲,佢嘅价钱真系几抵食,抵佢无论任何时间都咁多人排队。

感谢 poorstudentlovesfood
2020年10月14日点评 通过移动设备发表

香港最佳的面包店,店主自创的蛋挞及牛角包绝对值得一试,两者都是香港首屈一指。蛋挞的皮有别于一般的酥皮及曲奇皮,店主用了自创的酸种皮制成,口感特别。服务方面店员服务亲切有礼,有时会见到店主亲自接待客人值得一赞。

感谢 JacobFung21

去过Bakehouse吗? 请分享你的经验!