香港
发布
收件箱
搜索

“食海鲜食味道”
御家的点评

御家
在线下单
香港排名第1,973 (共13,928家美食)
周围地区: 香港岛
周围地区: 香港岛
2019年8月28日点评

友人知我钟意食海鲜,咩煮法都可以,话带我去呢间主打食海鲜嘅西日餐厅食饭! 一打开升降机门就见到呢个鱼缸,一堆堆新鲜龙虾,大蟹已经等待客人嘅来临!

店内灯火柔和,吧枱上放置多款日本酒,未开餐前可以饮下酒,轻松下先都得,身处26楼望出去,几开扬!

餐具以西日式混合,餐牌提供套餐及单点

爽脆沙律菜加上脆卜卜蟹籽,再淋上麻酱,就成为呢客时令野菜沙律,食完口腔都变清新左

既然呢度主打新鲜海鲜,前菜当然都系同海鲜有关啦,呢客刺身三款加2只生蠔就做代表

而刺身种类都系大路款式,最欢喜佢个带子,有相当厚度食起黎口感软绵,之后嘅鲜甜味就开始黎料

生蠔系食时令种类,呢期系南非,体积普通但味道相当鲜甜,蠔嘅余味仍然系口腔中徘徊

完成冻盘,系时候到热食上场啦,呢碗系新鲜立鱼汤伴鲜蚬,有鱼嘅汤系奶白色嘅,呢碗都唔例外! 入口鱼味超浓,热度好够,而只鲜蚬就味甜,一粒沙都无,放心食!

饮完咁鲜味嘅汤,又到左今晚重点菜式出场 : 活鲜蟹鲍鱼汁焗饭 (2位),以原锅上枱,真系唔系讲笑,未打开盖已经闻到香味,打开后就见到原只蟹"占据"左成个饭面!

蟹肉量虽然唔系话好多,但肉质结实,满满鲜甜味道

而个饭因为加左鲍鱼汁去煮,甜甜地好好食,单食都够呀,再好味D就当然拆D蟹肉一齐食啦!

是日甜品系菠萝雪芭,阵阵菠萝香甜味道,系炎夏日子食,凉透心呀!!

感谢 gingerszeto

2019年8月21日点评 通过移动设备发表

朋友约了我到湾仔请食晚饭, 带我到Misu Seafood Cuisine 吃海鲜晚餐。 䢂门一打开见到有个很大的鱼缸养了很多新鲜海鲜,店内环境灯光柔和, 非常有情调的一间餐厅。 餐牌上有套餐和散叫, 我们拣了精选套餐$288一位(时令野菜沙律, 刺身三款,空运即开生蠔两只, 新鲜立鱼汤伴鲜蚬,活鲜蟹鲍鱼汁焗饭, 是日甜品), 见到价钱抵食,所以点了这一款。 ❇️时令野菜沙律~ 沙律菜好新鲜,清新健康。
❇️ 刺身三款~ 有三文鱼,甜虾和剑鱼腩, 三款刺身都很新鲜, 剑鱼腩和三文鱼很肥美,甜虾鲜甜。
❇️空运即开生蠔两只~ 即开生蠔特别新鲜, 蠔味很浓, 海水味很重。
❇️ 新鲜立鱼汤伴鲜蚬~ 白雪雪的鱼汤, 入口很滑, 饮到又鲜甜的鱼味, 每一碗有一只大蚬。
❇️ 活鲜蟹鲍鱼汁焗饭~ 餐厅当晚没有蟹,所以用龙虾代替, 龙虾肉爽甜弹牙, 配上用鲍鱼汁焗的饭, 食落特别鲜味又香。
❇️ 是日甜品~ 火龙果雪葩, 甜甜酸酸,非常清新。
❇️ 朋友升职请食饭特别开心,今次他拣了这间餐厅,食物质素高质,地方舒适。 食材非常新鲜,我见到师傅在鱼缸里拿出海鲜, 再入厨房烹调, 感觉特别用心。

感谢 Victoriay_eatwithvic
2019年8月21日点评

今晚既饭局系一个预知既「长气饭局」,每次见面都一定鸡啄唔断,所以慎选一间唔会赶客走又好坐既餐厅好重要!
呢度环境坐得舒服,唔会太嘈吵,食物仲会按我地既食既节奏上,先来前菜、食完后再来刺身、主菜、之后甜品叫起,确保食物系即煮即serve既,照顾周到。系倾计食饭既好选择(手指公)

刺身:
甜虾 – 鲜甜,肉质带黏性
剑鱼 – 肉质弹牙,鲜味比三文鱼更突出
三文鱼 – 质感丰腴
生蠔 – 爽口,唔会太过腻,鲜味无穷

新鲜䲞鱼汤伴鲜蚬
呢个奶白色既鱼汤非常浓郁,再加埋只外层弹牙内心creamy既蚬,暖到入心~

龙虾鲍鱼汁焗饭
原只龙虾开边上,派头够晒劲!但望落少少见到个饭既第一印刷系:望落无既?个饭好似好dry咁bo~
但原来鲍鱼汁已经充份索晒入去每粒饭入面,带点日式甜味,仲有少少香脆饭焦添。

火龙果雪葩
食完海鲜有啲冰凉既甜品清清口腔唔错,但甜度都几高吓。

感谢 Pinkpump
2019年8月20日点评 通过移动设备发表

友人介绍了一间超有水准餐厅,位于湾仔,店内装潢清雅,由于是高层,可望维港远景,宽敞舒适。

晚上套餐$288/位,包括沙律,前菜,汤,主菜和甜品,份量十足,质量好。

时令野菜沙律清肠胃,健康清怡。

三款刺身非常新鲜。
虾只黏口有胶质,浆口感爆灯,
另点了一款矶煮鲍鱼,软腍有口感。调味味道适中,好正!

奶白色的䲞鱼汤,质感浓稠,鲜甜美味。伴了一只鲜蚬,哗啦!鲜嫩多汁!

活鲜蟹鲍鱼汁焗饭是整顿饭我最喜欢的。蟹只肉质鲜美,啖啖肉。焗饭除了采用了鲍汁㷛煮之外,蟹的精华也落在其中。平常甚少吃饭的我也添了两碗。

最后一个自家制的雪皅,酸酸咪咪,清清腻感。

感谢 pcsy
2019年6月3日点评

在湾仔工作,虽然周围都十分多食肆,刚好朋友约饭局又愿意迁就我,就在湾仔找找好吃吧!

美国太平洋石蠔 - 新鲜肉质肥美,可不用沾柠檬汁直接尝鲜。

贵妃蚌配蕃茄沙沙酱 - 贵妃蚌鲜甜,肉质嫩滑弹牙,配上蕃加沙沙酱更觉醒胃。

松露磨菇汤 - 浓郁松露及磨菇香,顺滑粘口。

法式烤鸡 - 比一般带到的烧春鸡更好吃,皮入味香脆,鸡肉嫩滑有肉汁,放在底部的蔬果如萝卜等软腍之还吸收了鸡油香。

焦糖脆脆松饼 - 最后来的甜品十分有惊喜,松饼软绵香浓,配合焦糖脆脆一起吃,糖度两者刚好溶和一起,还有一软一硬一松一脆的口感。

感谢 wall-eat

去过御家吗? 请分享你的经验!