“抵食上海菜”

金牌小龙 (iSQUARE)
在线下单
香港排名第3,369 (共13,928家美食)
2019年8月25日点评 通过移动设备发表

今日过左isquare 食金牌小龙食小笼包。

金牌小笼店内装潢望落其实似一间cafe 多过上海菜!

食物款式非常多,而且价格都相宜。

冻柠宾 $15
清爽唔太甜,解腻一流。

排骨汤面 $52
整块排骨炸得香口唔油腻,唯阳春面较为清淡。

金牌小笼包 $42/5只

小笼包size 较精致,汤汁饱满。算系合格嘅小笼包。

甜不辣 $38
食落QQ烟韧有鱼味。

台式蛋豆腐 $32
皮蛋有溏心,甜甜肉松配咸咸辣辣酱油膏调味很清爽。

酥炸黄花鱼 $62
可以逐条叫,炸得酥脆。

水煮牛肉 $78

牛肉份量都几多,仲有超多粉丝同豆芽。
不过都算几辣。

感谢 86dadac

2019年8月16日点评 通过移动设备发表

呢间餐厅位于商场内,餐厅都几大,座位都几多。
食物价钱唔算太贵,所以吸引左唔少游客黎食。
座低后店员会给予餐牌同点餐纸,只要自行在点餐纸上点餐,然后给予店员便可。
蟹黄小笼包,同平时既小笼包味道有少少分别,蟹黄小笼包多左份鲜甜既味道,包皮都算几薄,内里多汤汁。
香槽猪脷,醉鸡醉猪手就食得多,醉猪脷就真系第一次食。猪脷吸收左花雕既味道,而且咬落啖啖肉,又几过瘾。
生煎包,呢度既生煎包底部有薄脆,好香口。生煎包内也有少量汤汁,食落都几鲜甜。
蟹黄面,今次唔想食汤面,所以就点左呢款蟹黄面黎试下。蟹黄汁淋于面上,酱汁中有少许蟹膏,所以好香蟹味!还有不少爽口既虾仁,几惹味。
台湾咸酥鸡,即系盐酥鸡,炸得几香口,又唔会太多油,椒盐份量如果再可以多返少少会更惹味。
台式酸辣汤,汤料都几足,有豆腐、笋、木耳、肉丝等,唔算好辣,而且个汤唔会太杰,唔会太漏。
元盅鸡汤,鸡汤非常清甜,盅内也有鸡件,鸡肉唔会好鞋。
两个人$400左右已经食到好饱,正!

感谢 eatmoreeatbetter
2019年8月10日点评 通过移动设备发表

咁大个女未试过食一餐饭 在无同任何职员闹交嘅情况下食得咁嬲!
今晚其实我哋只系叫咗四样食物,其中有三样都出事❗️

红烧牛三宝面
三宝面应该有牛展牛筋牛肚三样嘢。
但摆落嚟嘅系一碗得三片牛展嘅面,我谂有眼睛嘅人都知呢个唔系叫三宝面吧!?
我就叫返摆低碗面个职员过嚟,问佢「呢个唔系三宝面挂?呢度得三片牛展咋wor」然后佢就拎去同开放式厨房讲「人地嗌三宝呀,得3块牛展咋」,唔够1分钟之后,拎番碗有牛展牛筋牛肚嘅面俾我!
牛筋都几硬,未煮淋嘅,啲面条都未煮散,三四条面黐埋一旧‍♀️ 不过汤底唔差,系入味嘅~

之后到「台式麻酱捞面」
咦有汤嘅?咁我梗系问职员,我系叫咗麻酱捞面㖞,以为佢地比错啦,点知佢又去厨房问一问,问完之后佢同我讲话呢个系麻酱嚟㗎,呢个系麻酱捞面!
我当堂O左咀,咁大个女未试食过一上枱就见到汤嘅捞面 咁我算啦照食。
不过青瓜就切得好粗糙,绝对不能话系青瓜丝,麻酱都系稀嘅,所以成碗野系根本唔match,系是但塞啲嘢俾我食,食饱我个肚就算

不过好戏在后头,以下呢个先系经典⚠️
台湾酥炸鸡卷

呢个系「厨师推介」黑板上面写住嘅菜式,我谂住都唔差先叫来试吓,点知......

说好的酥炸呢?而我夹左一件来食,入面全部都系萝卜,然后我特登收埋自己份点菜单举手问职员,「我想问呢个系咩黎?」
佢就二话不说拎咗我碟野去厨房度问,厨房竟然答唔出
呢样先令我最诧异!即系厨房整完个嘢食之后都唔知自己整咗啲咩出嚟 (成个过程我亲眼目击!)
之后佢又拎咗我碟野去收银处度问黑色衫嘅收银(可能喺老板娘?),收银员即禁电脑Check我叫咗乜嘢,然后佢亲自过嚟同我讲呢个系「炸鸡卷」黎,我再答佢「但系我食咗成旧都只系食到萝卜咋㖞」,隔离嘅侍应职员就同我讲呢个系用鸡肉碎来整嘅,所以啲鸡肉已经搅碎晒系入面,然后我男朋友食晒成碟,系六件所谓「炸鸡卷」入面嘅其中两件,发现到有一小粒肉碎~
我觉得系成餐饭入面,我不停俾人呃,所以系超级嬲!

金牌小笼包(五只)
正常嘢,唔难食,五只入面有两只皮做得唔够薄,个样都唔系特别讨好,质素都几飘忽!珠海口岸商场$20RMB/7只 间好味过佢好多!

我去茶餐厅食碗牛腩面,侍应摆低碗牛腩面嘅时候都会同我讲「牛腩面」,而呢度所有侍应摆低菜嘅时候都系一句野都唔会讲,好明显仲冇睇过客人有冇叫呢样野或者叫左乜嘢,唔理三七廿一就放啲嘢落客人张枱,呢个服务质素竟然可以喺 iSquare 开店,我个人认为呢间食店对 iSquare 呢个商场来讲都系一个侮辱⚠️

然后我临走期间,仲听到呀姨店员好大声咁叫入去餐厅入边「喂,系佢嚟试食㗎」~
哦!百几个好评原来系咁嚟嘅

「2014新假期必食食店大奖」⁉️

算吧啦想当年嘅「金牌小龙」不再了~有啲后悔我竟然唔去重庆大厦隔离间大家乐是但食啲嘢就算...至少我唔会比左200零几蚊食咗成肚气

第一次写劣评,亦第一次食餐饭嬲左成晚!因为真心觉得呢间野不论系食物定系服务都系不知所谓,绝对唔建议大家嚟以身试伏!除非你好想食小笼包啦,咁你净系来叫小笼包好啦,希望佢地真系摆小笼包系你枱面啦~

感谢 chole1021
2019年8月4日点评 通过移动设备发表

今天尖沙咀四处都很多人,跟朋友去到I-Square逛街,有点累又有点饿,时间尚早大约晚上6点,见不用等位就决定试试这间金牌小龙,记得之前这间食店在The One有一间,应该是搬了,上网查原来这间金牌小龙在内地非常多分店,应该品质都有保证。

我们点了金牌小笼包$42、韭黄锅贴$42、豆沙锅饼$48、红油猪耳$35、台式麻酱捞面$40、梅菜扣肉$62、排骨蛋炒饭$68、豆浆$15。

金牌小笼包 - 汤汁丰富鲜美,肉馅滑嫩适口,吃在嘴里一点都不腻口,比买的好吃很多。

韭黄锅贴 -味道鲜美、馅料丰富的茴香馅饺子做法

豆沙锅饼 - 每次到上海馆子必吃的甜品,色泽金黄、外脆内软、甜而不腻。

红油猪耳 -以红辣椒油等调味品调制而成。其基本特点是香辣微甜,质地脆嫩。

台式麻酱捞面 - 充满芝麻香,再加花生酱,十分开胃。

梅菜扣肉 - 经典菜色,五花腩肉经过先煮后炸再蒸,肥而不腻,可口又下饭。

排骨蛋炒饭 -排骨炸得香气十足软嫩不油腻,炒饭也粒粒分明、干湿度拿捏得恰到好处!

豆浆 – 豆味重,不会太甜,不错!

感谢 EsmondHo
2019年4月1日点评 通过移动设备发表

有一段时间好钟意来呢度食lunch,野食都算ok,一个lunch set花款多又丰盛。但自从有次见到地面有个sls(请用中文拼音拼出)后,就再都无去过了

感谢 mosquiki

去过金牌小龙 (iSQUARE)吗? 请分享你的经验!