“脆卜卜炸两”
新记鸡粥的点评

新记鸡粥
提供送餐服务
香港排名第843 (共16,462家美食)
周围地区: 东区
周围地区: 东区
2020年12月16日点评

筲箕湾道有间新记鸡粥🐔🐔🐔,听闻喺元朗好出名, 今日途经见到里面坐满晒人,就入去食个鸡粥。

我觉得贵妃鸡粥配搭炸俩系不二之选,唔怪得知咁多人都有叫啦,茶餐55蚊就有炸两和鸡粥,真系好抵食✌🏻。 鸡粥的鸡块好多, 鸡味道鲜甜, 粥底够绵滑,啱我口味😋😋😋。 加3元要咗杯豆浆🥛, 豆浆味好浓,而且唔系太甜。 我哋又叫咗一碟椒盐虾🦐🦐🦐,虽然系135蚊,但系虾好新鲜,够味,好多蒜头,正,而且只只虾都挑晒虾肠,数量都有十几只,所以计落去都唔算贵, 我哋叫咗个咸蛋肉饼, 肉烟烟靭靭, 味道非常之好,送饭就一流啦。原来鸡记除了鸡粥,小菜都好到家,赞👍。

感谢 sumyeel5
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com 查看原文

2020年12月3日点评

有事要过元朗又新街附近处理,朋友又想食粥就去左新记新粥食鸡粥。
有啲肚饿,所以叫左两个主食同两个小食,分别系
酥炸鱿鱼须$55
粉浆够薄,炸得黎唔会太油腻,份量亦够多。
XO酱炒萝卜糕$52
萝卜糕面够香脆,内有萝卜丝香味,加上xo酱既香味,十分夹。
驰名贵妃鸡粥$52
粥底已有浓浓既鸡味,应该有用鸡汁同鸡油调制;鸡件嫩滑,数量亦不少。
xo酱叉烧炒蛋饭 $57
首先碟饭大碟到不得了,再者味道又真系唔错。蛋炒得岩岩好,仲有少少蛋液挂住系啲叉烧上面,配埋好香既xo酱真系唔讲得笑。

总结
1.鸡粥一定要试
2.估唔到粥店都有饭食,仲要系餐牌上有推荐,就叫黎试下。
3.大家要小心啲叫,因为每样份量真系好大。今次有一个大胃王先食得哂。

感谢 fatboyloveeating
2020年11月23日点评 通过移动设备发表

👩🏻‍💻行过见到店内人头涌涌,食客、外卖都无停😳本来谂住要挂队,点知竟然有位🥰突然觉得屋企附近有间粥店,都系一件好幸福嘅事☺️💕

🔸🔺🔸🔺🔸 🔸🔺🔸🔺🔸 🔸🔺🔸​
🥘蠔仔粥 HKD$49
🌟粥底棉滑,够晒滚,蠔仔大粒够鲜味💯😋肉碎嫩滑鲜甜,蠔仔够多每啖都食到😋处理得几好食唔到有壳💯👍🏻火候控制得好好👍🏻蠔仔唔会过熟💯👍🏻

🥘酥炸鱿鱼须 HKD$55
🌟上枱已经闻到好香🥰💕口感超‼️香‼️脆‼️😍新鲜即炸脆卜卜,椒盐味调适中,唔会太咸🤤鱿鱼🐙新鲜,爽口弹牙鲜甜,香口酥脆,粉浆都唔会厚,薄薄一层☺️💯👍🏻早餐来讲价格虽然唔平,亦有啲油腻,但系值回票价💯👍🏻🥰激推💯👍🏻

🥘香脆炸两肠粉 HKD$20
🌟肠粉皮包住薄薄一层,油炸鬼好脆口,口感唔错,点酱油,送粥食味道啱啱好🤤💯

感谢 foodiephoenixx
2020年11月21日点评 通过移动设备发表

新记鸡粥 - 秋季暖意粥底

11月正直秋天的季节,每当经过粥店也会想吃一个暖笠笠的白粥,今日刚巧午饭时间,所以就到了一间粥档吃碗粥取取暖。

猪润粥
热腾腾细绵的粥底,配上厚厚嫩嫩的猪润。

虾米炸两肠粉
白粥配炸两是常识。加上大量甜酱、麻酱、豉油和芝麻,炸两之最。

酥炸鱿鱼须
酥炸得香脆的鱿鱼须,长长的鱿鱼须非常弹牙。

脆皮乳鸽
当然要试试招牌的脆皮乳鸽,外皮烤得脆卜卜,一咬开时肉汁油分满满,很邪恶!

烧味四宝饭
四宝有贵妃鸡、叉烧、红肠和咸蛋,餐厅另一出名就是贵妃鸡,这次没有点招牌贵妃鸡粥,所以点贵妃鸡饭,鸡皮滑,鸡肉又嫩,的确招牌。

感谢 justforshan
2020年11月18日点评 通过移动设备发表

我们叫了几个镇店之宝,果然名不虚传。

招牌贵妃鸡粥又绵又滑,贵妃鸡味道佳又香滑,正! 牛肉粥也美味,粥鲜甜,有很多牛肉,牛肉有肉味。

乳鸽炸得香,皮脆肉滑有肉味。炸猪大肠有特色,清洁干净无异味,送酒一流,点埋甜酸酱更好味。鲮鱼球大大粒见到都想食,香脆弹牙有咬口,食完一粒又一粒,点些蚬芥酱更夹味。

推荐你来试镇店之宝。如你喜欢传统美食,一定满意。

感谢 aliceyuens

查看过新记鸡粥的旅行者还看了

去过新记鸡粥吗? 请分享你的经验!