香港
发布
收件箱
搜索

“大个你块面之叉烧滑蛋~”
楼下冰室的点评

楼下冰室
香港排名第2,322 (共13,951家美食)
2019年9月1日点评 通过移动设备发表

回 妨 系 列 …
无错!我又嚟食楼下冰室啦 今次唔系食招牌瑞士鸡脾啦,试下其他野,走出自己既comfort zone
☆ 自家制叉烧滑蛋饭 HKD$50
哗!估到份量超大碟,叉烧同滑蛋超级多,足足铺满成只碟,遮到完全一粒饭都见唔到,一个女仔一定食唔哂!
滑蛋卖相十分吸引 滑蛋炒至非全熟,保留左好多蛋汁喺上面,睇见已经好想食 而叉烧属半肥瘦,少少肥膏夹杂喺叉烧内,不错的,但略嫌有部分太肥了,有少少油腻。但整体满不错的,滑蛋同叉烧本身都好够味,加埋甜豉油一齐食,非常满足
楼下冰室
荃湾荃华街16号荃荟商场地下G45-G54号舖

感谢 foodie_anniechan

2019年8月30日点评 通过移动设备发表

*蕃茄汤通粉滑蛋配麻辣脆鸡粒 ($50)
蕃茄汤超浓而且好多蕃茄,酸酸地好开胃;
通粉嘅份量好多;
炒蛋煮得很滑;
麻辣脆鸡粒新鲜炸起,辣味尚可接受。

*咖喱牛腩饭($48)
朋友点的咖喱牛腩饭;
牛腩煮得不够,所以肉质不算太淋。

*瑞士鸡髀($28)
瑞士鸡髀煮得超入味;
味道甜甜咸咸的;
鸡脾肉亦超滑!

*阿华田脆爆($10)
超浓的阿华田味,味道较甜。

*绿椰冰($11)
朋友点的,由绿豆冰和椰浆制作。

感谢 Eatproduct
2019年6月27日点评

行完悦来坊过去荃荟行,一入去商场之前见到呢间「楼下冰室」座无虚席,隔住个玻璃望住人地食鸡脾好吸引,决定入去食

一踏进店,比佢怀旧装饰既艺术吸引住,装潢设计很简洁光猛。望望餐牌,花到眼乱,好多选择,样样都想试

招牌瑞士鸡脾 HKD 28: 鸡皮嫩滑,色泽光亮,瑞士汁味好浓,好入味同够颜色,而且大大只,用手一啖咬落去最好不过,爽

滑蛋叉烧饭 HKD50 : 越简单既野,越考功夫,真系无错,滑蛋用左牛奶炒,口感嫩滑,加上蜜汁叉烧加埋个甜豉油,好送到饭互相辉映。

炸韮菜饺子 HKD 32/8 粒: 望落吾讲以为系云吞,外脆内软,热既韮菜饀真材实料,多到一啖咬开会溢出黎

芝士煎蛋猪排包 HKD 35: 妈呀,真系一流个包系用上猪仔包,外脆内软,以浓浓牛油香,加上芝士同松软猪排,再加埋煎蛋既脆身,蕃茄生菜沙拉酱,好差丰富既层次呀!熟女既我好难一口咬晒

麻辣脆鸡粒 HKD 38: 外脆内软,软干身,点点似盐酥鸡粒咁,点点,好惹味。送酒好。

椰汁冰 HKD 16: 浓浓椰汁味,竟然食到椰子颗粒,惊喜

华田脆脆 HKD 11: 杯面上是朱古力脆脆米,拌一拌,阿华田吾会冲得太甜刚好,配埋脆脆吾错

总结:绝无戏场 怀旧冰室 价得再光顾

感谢 SANDRAFUNG
2019年4月29日点评 通过移动设备发表

荃湾下午茶之选,出名瑞士鸡脾鸡翼、菠萝油、番茄浓汤粉面、牛乳炒蛋等等,其实这里选择多样化!
点了自家制叉烧番茄浓汤通粉配牛乳炒蛋。开胃浓郁番茄汤,好多茄肉,通粉口感刚好、自家制叉烧软腍健康、炒蛋滑滑的好香蛋味,连汤都饮哂喔!
热奶茶好香滑茶味,好醒精之选

1  感谢 pangpangeat

呢间人流都几旺
我地两个又食又倾计
坐得又舒服

感谢 yanyan_carrie

去过楼下冰室吗? 请分享你的经验!