“印度菜初体验🇮🇳 ”

皇子印度餐厅
预订桌位
提供送餐服务
周围地区: 西湾河
周围地区: 西湾河
2020年12月26日点评 通过移动设备发表

1. Tandoori chicken masala $68
个酱汁好特别 唔辣嘅啱哂我呢啲唔食得辣嘅 咸香咸香 带有啲印度香料味 于是google左 原来入面有胡荽、葫芦巴、茴香、红辣椒、姜、黑胡椒、丁香、小荳蔻、月桂叶、大蒜、盐多种香料 之后仲有优格与柠檬汁调和醃制 难怪咁香 再加上个鸡又嫩滑 真心觉得几好食

2. Curry fish $53
其实个汁同个鸡差唔多 可能只系少咁啲香料 或者非印度人唔系好食到太大分别 不过都一样咁好味 个鱼系啲小炸鱼块 一样都几滑

3. Naan and potato naan 跟餐
以上两个都系跟餐可拣饭烤饼(naan) 薯仔烤饼同千层饼 我地拣左naan and potato naan 第一次食印度烤饼 觉得其实个底少似Pizza底 只不过面包感会多啲 捞埋啲鸡同鱼嘅酱汁一齐食 真系几有趣同新鲜尝试

3. Mango lassi $15
呢个芒果奶昔 饮落相对浓稠 酸中带甜 不过酸味稍为重啲啲 冇咁钟意饮好甜嘅嘢我就觉得唔错 整体芒果味都好浓

4. Masala Tea $8
呢个充满印度香料嘅奶茶 我就唔算太识欣赏 味道系特别嘅 不过香料味稍重 个底仲有啲姜

Overall推介指数:4-4.5/5
所有嘢食都系热辣辣上 所以食落好滋味 同个侍应沟通阵我就选择左用英文好似易沟通啲 (佢都识啲广东话嘅其实)其实佢都几nice 仲会推介啲咩野食俾我 另外啲烤饼其实仲可以无任添加 但系两个餐其实份量都够哂 真心几抵食 未食过印度野我推介大家试

感谢 jennycheung1998

2020年10月16日点评

系每次见到日本,都会好想狗冲过去叹世界,
但今年唔好讲话去旅行呀,就连上个月中秋都
过住一个死气沉沉既气氛。如果想人生多返
一点色彩既话,可以一试筲箕湾呢间「皇 子
印 度 餐 厅」,咪当系多一份异地体验,
唔洗好似黎黎去去都系果几味,比你日日
食龙肉,你都觉得无味啦六师弟!
S e t · D i n n e r -
▪ Baby Mutton · Ribs Curry - $83
▪ Garlic Naan
▫ 识食一定食羊,呢个 「咖哩·羊仔腩·
蒜蓉烤饼」煮到质感非常软腍入味,配搭
香浓郁既咖哩汁,而且入口唔辣,反而
系香甜,唔错;加埋带蒜香既印度烤饼
一齐食,外脆内软,可以话系绝配呀!
▪ Curry · Fish - $78
▪ Paratha -
▫ 另一招牌 「咖喱鱼·千层饼」亦令
我有深刻印象,事关佢既鱼入口非常惹味,
再浸系咖喱里面,食落特别香浓细腻;
而鱼肉亦够入味,配上烟烟韧韧既
印度千层饼,几有惊喜;口感酥脆之余,
加埋吸收哂咖喱既精华,两者既配搭发挥到极点。
而家逢星期一都有Mutton Promotion,
凡点选Mutton Curry 都可以任食Plain Nann;
另外每逢星期二晚6点至11点,只需要$80
就可以任食Tandoori Chicken连埋Plain Nann、
Curry Sauce,钟意食印度野既朋友千其唔好错过呀!
皇 子 印 度 餐 厅 · Ashoka Indian Restaurant
筲箕湾筲箕湾道251-261号都城大厦地下F舖

感谢 Foodboymaterial
2020年9月26日点评 通过移动设备发表

​咖喱羊仔腩
羊仔腩肉质松软,而且煮到入哂味亦都唔会有羶味,可以放心食

​咖喱鱼
鱼块系先煎过再拎去煮咖喱,所以食落去仲会带有少少香脆最值得称赞嘅系鱼肉炸过之后仲系好鲜嫩好好食另一个重点系无骨㗎啱哂我呢啲懒人
推荐指数: 9/10​

​蕃茄汁咖喱牛腩
牛腩炆得软腍,肉味香浓带有蕃茄嘅酸甜味加埋浓郁嘅咖喱汁,几特别

​蒜子炸鸡配咖喱汁
炸鸡够嫩滑,一啲都唔会干身juicy~呢款菜式系用铁板上,热辣辣而且亦都会比较香口不过略嫌蒜味唔算突出
推荐指数: 7.5/10​

感觉有啲似手抓饼口感酥脆同样配咖喱食都系好正
推荐指数: 8.5/10​

​芝士烤饼
跟Dinner Set +$12
原本谂住会有拉丝效果,最后发现系无既不过里面真系包咗满满嘅芝士咸咸香香,够哂邪恶

​朱古力烤饼
跟Dinner Set +$12
呢个系必试!几饱都一定要嗌嚟同朋友share做甜品一流朱古力味香浓之余,面头仲撒咗啲芝麻添㗎香味
推荐指数: 9/10​

感谢 Fearless53780446713
2020年9月25日点评 通过移动设备发表

正宗印度菜,可一亦可再
——
呢度嘅老板、厨师、楼面,都系印度人,好热情好nice!
咖喱羊仔腩(图1&3,$83)
羊腩煮到一啲都唔黐骨好香好浓郁嘅羊味但唔羶。
番茄汁咖喱牛腩(图2,$83)
牛腩淋到...正而且大大旧!佢个知带少少番茄嘅甜,我觉得用呢个汁点Naan系最正
咖喱鱼(图4,$78)
劲滑劲好食入面系好嫩滑,就咁食或者配Naan食都一流
继续讲呢餐丰富到爆嘅印度菜下文所提及嘅Naan/Paratha,都系跟餐送的,仲可免费添加!
(除咗芝士Naan唔系跟餐,要单点)
烤蒜子鸡件配咖喱($78)
必点之一鸡肉外面烤得好香,入面鲜嫩多汁,可以就咁食又可以点佢另上嘅咖喱汁!
芝士Naan (单点价:$28)
入面充满住厚厚嘅芝士☺️不过要趁热食,我挂住影相摊冻咗冇咁好食。
Paratha千层饼 (跟餐免费,单点价:$25)
其实比起Naan,我更钟意Paratha,佢嘅外皮比较脆,而且一层层嘅口感好正食落有种烟韧感。
Garlic Naan (跟餐免费,单点价:$25)
Paratha可以就咁食,Garlic Naan点咖喱食就最正~好香蒜味
最后到甜品,朱古力Naan。甜嘅Naan有几特别几正㖞!烟韧嘅饼皮配上朱古力夹心
Overall: 8/10
Value for money: 4/5
——
皇子印度餐厅
筲箕湾筲箕湾道251-261号都城大厦地下F舖

感谢 whysoohungry
2020年9月23日点评 通过移动设备发表

好耐冇食印度菜,就去左筲箕湾呢间餐厅试下。叫左好多野食,食完真系饱到傻咗
————————
咖喱鱼 $78
咁多款咖喱之中我觉得呢个最好食!鱼系预先煎香左先放落咖喱到,食落好香,加埋咖喱真系更上一层楼
咖喱羊仔腩 $83
呢个咖喱系mild d,羊腩份量好多,食极都仲有仲要羶味系冇乜,唔错!
朱古力烤饼
好似冇食过甜既千层饼,原来配Nutella系咁好食!虽然好饱但甜品系第二个胃,要叫
杂菜沙律 $38
食落唔知点解有手拍青瓜既味,但仲香过手拍青瓜!
番茄汁咖喱牛腩 $83
D牛腩好嫩,虽然未到入口即溶咁,但都唔系韧!
烤蒜子鸡件 $78
鸡肉好嫩,一d都唔乾,仲有一阵烤过既香味呢个鸡另外仲配左兜蕃茄酱可以点,仲好食!
千层饼面包 $25
其实就同手抓饼差唔多,好钟意食佢酥脆又带d烟韧既口感,最岩点咖喱食。
芝士烤饼 $28
闻落去几香芝士味,烟烟韧韧咁好好食!
蒜茸烤饼 $25
呢个有蒜既香味,仲要超级大块,抵食
评分:
呢间餐厅既野食真系大件夹抵食,一定会再黎

感谢 soulmethefood
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文

查看过皇子印度餐厅的旅行者还看了

去过皇子印度餐厅吗? 请分享你的经验!