“Oppa 😊”

OPPA Coffee Bar Restaurant
香港排名第2,259 (共15,644家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月5日点评 通过移动设备发表

Oppa 星期六约会朋友到金巴利道,这小小街道,韩国美食多
Oppa Coffee Bar Restaurant,餐厅装潢,灰色墙,木餐桌、椅子,仍有漂亮圣诞吊饰
主打焙岩蛋浆炒饭,正宗韩式炸鸡

海鲜熔岩蛋浆炒饭 $158
炒饭拎到客人面前,然后倒蛋浆、芝士,店员摇晃火枪 烧融啲芝士,非常贴心服务,反复摇下再摇晃,目睹芝士 快完全溶化了,哗啦啦!拉丝拉到高高,过程精彩 啖啖香浓芝士味,好多好多芝士,滋味 蛋浆与芝士热辣辣的融为一体,口感与味道

原味无骨炸鸡 $218
份量好多㖞,好似有10几件,两个人食到一半已经停止饱
炸得酥脆,薄薄炸粉,鸡肉能保留嫩嫩肉质,仲有啲薯片,好好味!

韩国果肉果汁
味、粒粒果肉

感谢 cchbonnie

2020年8月13日点评

上个月和朋友到尖沙咀相聚,突然想吃韩国菜,刚好路过OPPA Coffee Bar Restaurant,看到以芝士和炸鸡作招牌就立即进店一尝。

食物: 2.8/5
整体有点失望

▪️芝士排骨
视觉比味觉更吸引的一道菜式。店员会用火枪烧熔芝士再卷猪肋骨,拉丝效果一流。可惜入口味道没有惊喜,芝士没有咸香,不觉特别惹味,整体中规中矩。

▪️蜜糖牛油炸鸡
大扣分的菜式‍♀️蜜糖很少、牛油味欠奉,整个调味不突岀。可能因为点了无骨,所用的是鸡柳,整个口感很薄,上面的炸粉与鸡肉分离。

▪️泡菜饼
大份、厚实而不脆,偏辣。

整体而言,我觉得韩国街有其他更好的选择。

感谢 desertfoodiehk
2020年7月8日点评

是日打算到西九龙看海,所以预先打定个底先去食个午餐再出发!朋友提议去食岩浆饭,这岩浆饭令人很好奇究竟是什么东东!

来到了尖沙咀的韩国街,这家叫Oppa的餐厅,摆设装修望上去都很有韩味道!见枱枱都点了个岩浆饭,我才知道朋友这岩浆系形容芝士!!更正确来讲系似熔岩!

事不宜迟,我哋都点左个章鱼蛋浆熔岩炒饭!因为人手有限,所以准备需时,加上每个饭都由店内Oppa一手一脚负责!

我哋个饭佢先系饭的四周淋上蛋浆,然后在饭顶铺上满满的芝士,系超级多的芝士!!睇到都开心!

然后Oppa用火枪,已猛火烧熔芝士和烧熟蛋浆,在然后用他灵巧的双手,左挑右拨,重复又重复后,拉出一丝丝如头发般幼的芝士拉丝,就算我哋未食,但闻到芝士香,已经垂涎三尺。

这个芝士饭真的了不起,一是是烟韧的芝士拉丝,完全是半溶的状态, 饭里一粒粒章鱼很有咬口,还有芽菜、紫菜等,口感好丰富,加上那恰到好处的微辣,令我哋食唔停口。不约而同觉得,上次去韩国都食唔到咁好味的饭。

同场加映我们还点了个地道的猪手,这个猪手份量也不惹小,骨早已经被拆去,切成一片片。那肥瘦分明的肉,每件都连住块爽口弹牙又富胶感的猪皮。

醃得入味,单食是满口的骨胶原,包生菜点辣酱食是地道的韩式食法,两者各有滋味。就系因为两碟都咁有份量,又咁好食,所以我哋清完呢两碟,已经饱到唔可以再食得落其他野!

虽然我仲好想试埋炸鸡,鱼糕汤等,但最后只能以清新开胃的提子汁作结,减低一点罪恶感。Oppa,我会回来的,等我!

感谢 Junericee
2020年6月15日点评

放工来金巴利街选购韩国泡菜、即食面和酱料等,买到一袋二袋,老公话过嚟 join 我,一齐食埋饭先返屋企。

嚟得金巴利街,唔使讲都梗系去食韩国菜啦!成条街都系韩国餐厅,都唔知拣边间好,上网见到呢间「OPPA Coffee Bar」有不少好评,提议试下。

餐厅面积不大,布置朴实,以灰白墙身为主,装修简约,店内摆有精致的韩国饰物,是家纯正的韩国料理店。

先睇餐牌,餐厅主打蛋浆熔岩炒饭,另外亦有芝士排骨、韩式炸鸡、韩国煎饼、紫菜包饭、韩式汤品等供应,选择非常丰富。

近排很忙,好耐无煲汤,先来一锅牛肋骨汤 ($168),虽然只系点咗客细嘅,但原来份量都唔少,绝对足够两个人分享。汤底很好喝,鲜甜又带牛味。牛肋骨件头不大,但肉质非常松化,一点也不韧,带肥脂的部份更是软稔丰腴,配上滑溜有弹性的韩国粉丝一同吃,超有口感!

餐厅有好多菜式都用上芝士做陪衬,好似芝士排骨、芝士炸鸡等,无点到大热嘅招牌熔岩饭,反而拣咗客铁板芝士五花肉 ($180)。五花肉以铁板盛着,热辣辣上台,件件都铺满芝士,夹起时仲可以看到长长的芝士拉丝,卖相极为吸引。

腩肉非常 Juicy,香脆肉嫩,加上呈半融状态的芝士同吃,虽然很邪恶,但真的很美味!

本来谂住点客韩国便当作结,点知喺餐牌度发现有炸紫菜包饭 ($98),所以即时转軚。饭卷炸至脆卜卜,面衣薄脆松化,好似食紧天妇罗一样,入面包住午餐肉、醃渍萝卜、牛蒡和蛋丝,食落香口又美味,毫不油腻。

估唔到即兴都揾到好嘢食,看来今日运气很不错呢!

感谢 mjqueen7e
2020年5月11日点评 通过移动设备发表

原来香港有条韩国街,仲有韩国食店,因为朋友钟意食韩国菜,所以今日就拣咗间韩国食店【OPPA Coffee Bar Restaurant】,店舖环境好,店员系韩国人。

呢到既特色系你点选蛋浆熔岩炒饭,会由Oppa亲身煮埋,吸晴度爆哂灯

朋友仔话好肚饿,所以叫咗三款野食 + 两罐饮品

泡菜蛋浆熔岩炒饭 $158
呢个一定要叫嚟食,因为有个可爱Oppa近距离亲身煮埋。炒饭预热系铁板上,系铁板上倒上蛋汁,加入芝士,再用火枪烧到半溶,最后将泡菜、芝士同饭捞埋一齐。泡菜配饭埋香浓芝士,估你唔到咁好食。成个过程由Oppa煮比你食

甜辣无骨炸鸡(Half) $198
炸鸡有原只、半只,好多款唔同口味,仲有有骨及无骨比你选择。我地就拣咗 - 甜辣无骨炸鸡,个底仲配埋薯条,个酱汁甜甜辣辣好味道,鸡肉仲好嫩滑,香脆厚切薯条好好味。

炒年糕 $138
去韩国餐厅食,当然唔少得叫炒年糕啦,烟烟韧韧既炒年糕,个酱汁辣辣地好刺激,仲有埋只蛋加埋啲炸豆腐卜,辣到好味道。

饮品就选择 - 忌廉沟鲜奶 $25 + 韩国柚子蜜 $25

OPPA Coffee Bar Restaurant
尖沙咀金巴利街1号F地铺

感谢 SukiYeung

查看过OPPA Coffee Bar Restaurant的旅行者还看了

中国香港

去过OPPA Coffee Bar Restaurant吗? 请分享你的经验!