“西餐素食选择”

Mirror & Vegan Concept
预订桌位
10/2周一
20:00
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年4月6日点评

平日出去食饭,餐厅少不免会用肉类煮食,对食素食嘅朋友来讲实在系一个难题。今日就去咗一间主打素食嘅西餐厅,叫嘢食嘅时候就唔使就住就住。 虽然话系素食,但系绝对唔会唔饱。,因为套餐嘅份量都非常丰富,我同朋友叫咗一个套餐另外再散叫就已经足够。

套餐有沙律同埋芝士焗蘑菇多士作为前菜。

多士芝士味香浓,好邪恶但系非常好食。

朋友叫咗一个鲜果沙律,听落去好似好普通,但识落非常清新,水果嘅鲜甜配合酸酸地嘅柚子汁同黑醋汁,非常惹味,食到食唔到口。

我特别欣赏佢哋嘅沙律都加咗麦片,健康得来又带嚟特别嘅口感。

之后上咗餐汤同埋法式红酒烩野菜,红酒汁嘅味非常浓郁,椰菜花、蘑菇、同萝卜几种蔬菜亦都煮得够稔够入味。 主菜方面,我哋拣咗黑松露焗鹅肝菌长通粉同另外叫咗蒜片意大利粉。

长通粉加左干蒜粒,比一般嘅黑松露pasta更加香,黑松露酱同芝士完美融合长通粉,啖啖都食得非常满足。

蒜片意大利粉虽然听落去简单,但系好考厨师功夫。有蒜香得来又唔油腻,意大利粉亦都煮得啱啱好,够弹牙。 当晚嘅服务都非常周到,不少会加水同埋好快收返用完嘅碟。

感谢 KaiserW27

2021年3月12日点评 通过移动设备发表

中式素菜一般都油腻又浓味,而西式素菜就一般以沙律为主,今日试咗一间中环嘅意式素菜,非常有惊喜。餐厅位于中环旧街市对面,门口虽在斜路上,但指示清楚,都容易找。
餐厅面积不大,若果没有限聚令,相信都只能坐大约20人。装修简洁,灯饰柔和,坐得都算舒服。
两个人点了蒜蓉包,鲜果柚子醋沙律,白松露虎茸菌扁意粉及蒜片意大利粉。
蒜蓉包正常,但没有很重的牛油味,相信是配合素食不想有太油腻的感觉。鲜果柚子醋沙律就十分精彩,第一份量超多,第二新鲜程度爆灯。侍应解释鲜果及蔬菜都是每日在中环斜坡的街市选购,唔新鲜都唔拣,肯定系最时令嘅选择,而且鲜果的甜味刚好中和柚子醋的酸,甜甜酸酸很开胃,眨吓眼就食哂。
先上枱的是蒜片意大利粉,越简单的菜式越难将它做好,但这个意粉的软硬度刚刚好,有面粉的香,又不太硬,蒜片份量多,橄榄油又香,这么简单的食材就可以食得出师傅的手势👍
接着的白松露虎茸菌扁意粉一样精彩,当然意粉的口感一样出色,里面加咗较少见的虎茸菌,一咬下去鲜甜无比,还有蘑菇及芦笋条,都一样出色,而味道完全不会和之前的意粉相似,食得出两者的分别。
两碟意粉同样好食,前者就以蒜味橄榄油出色,后者就以菇菌味及鲜甜度取胜,要二选一实在很难😅间唔中食一些素菜,减少肉类的负担,身心都很平衡,今晚非常满足😘👍

感谢 JoeSio0408
2020年6月23日点评 通过移动设备发表

又到Green Monday 当然要吃素

我比较喜欢西式素菜,这间是我近期大爱, 可以说是我最爱的素食餐厅,食物质素+餐厅服务,都是满分,挑剔不到

餐厅装修很有圣诞气氛,窗边布满很多小灯泡装饰,浪漫有情调

set dinner $288 (沙律,芝士蘑菇多士,餐汤,法式红酒烩野菜,主菜)

芝士蘑菇多士
多士烘得够香脆,铺满很多芝士蘑菇,正

餐汤(南瓜汤)
二人点了一份set dinner, 所以得一份餐汤,但服务员很细心帮我地分了两碟,很窝心呀~ 值得讃!

法式红酒烩野菜
用上不同蔬菜(西兰花,椰菜花,红萝卜,青萝卜,蘑菇)配上红酒汁

牛肝菌意大利饭
原条牛肝菌,最惊喜食得出牛肝菌烹调前用红酒醃制过,十分入味,不是普通一般牛肝菌,食得出厨师既用心制作

香辣茄酱手工卷意大利粉
第一次食手工卷意大利粉, 一条条卷起的意粉,配上香辣茄酱,带点酸酸辣辣, 开胃惹味,味道一流,简直一食爱上!

一间素菜小店,每道菜都令人喜出望外,每个Green Monday 都是我最佳餐厅之选!

感谢 wanwan113
2020年5月24日点评 通过移动设备发表

今日约咗一个好耐冇见嘅朋友,佢最近都有食素嘅习惯,于是佢就选择了喺佢公司附近嘅一间西餐。
呢间餐厅入口好隐蔽,喺横街嚟嘅,上到去餐厅灯光暗暗地,好有气氛。
唔知系咪好耐冇见所以特别好胃口,我哩个朋友点左好多食物🤣🤣。
薯条伴黑松露酱:薯条系用新鲜薯仔做的,会见到有少少薯皮,炸出嚟外脆内软,配埋黑松露酱简直一流。不过份量真系多到要打包🤭🤭
鲜果柚子醋沙律:有好多新鲜水果,例如橙、奇异果、士多啤梨、蓝莓,仲有番茄同新鲜沙律菜,配埋柚子醋,食落令人好开胃。
白松露牛肝菌忌廉汤:好香白松露味,配埋多士,正👍🏻。
青酱坚果长通粉:估唔到朋友会叫哩个通粉,本来我真系冇乜兴趣,点知好意外哩个长通粉好好食,青酱冇乜草青味,配埋芝士同nuts 一齐食,口感丰富。
白松露虎茸菌扁意粉:出面好少见有白松露意粉,所以我拣咗哩个。白松露汁加埋d菇同扁意粉,好味到成碟可以自己一个食晒😂😂
fruit punch: 朋友竟然叫一jar,不过真系好抵饮,啱晒几个朋友畅饮一番(不过今晚我得两个人🤣🤣)

感谢 kongcnine
2020年5月12日点评

久不久一餐素食可净化身体机能。友人是素食者,当然跟她吃饭一定以素食为主。她也有相熟的餐厅,今晚带我来到一间西餐厅,位于中环商厦内,若不是她,我也不会找到如此好质素的隐蔽店。

Mirror Fruit Punch
成份有石榴,橙和菠萝,味道清甜,最适合近排三十度的高温,透心凉。

杂果沙律
色彩缤纷,好吸引。各种蔬菜,生果都好新鲜,健康有营之选。

亜枝竹西兰花菠菜意大利饭
全绿的造型感觉好健康。意大利饭粒烟靱有嚼口,吸收了菠菜精华,粒粒湿润好味。亚枝竹烤过,略为咸了点。整体来说不错啊!

感谢 Polly C

查看过Mirror & Vegan Concept的旅行者还看了

去过Mirror & Vegan Concept吗? 请分享你的经验!