“《 伏食深水埗平价中等台湾菜 》”
古早牛肉面的点评

古早牛肉面
提供送餐服务
香港排名第8,512 (共15,684家美食)
2021年1月11日点评

《 伏食深水埗平价中等台湾菜 》
坊间太多台湾餐厅,导致好难去分辨边间好食边间伏,今次我地为大家试到伏喇!!!!!
台式小香肠肉酥便当 $54
上碟见到咁大条台式香肠本来好开心,除了表面油太多外⋯⋯入口都欠缺肉味。卤水蛋上枱亦都系冻冰冰的,食唔到任何卤水味道。而肉燥饭都令我大为失望,米饭偏冷亦太过湿,令米饭似浆糊一样”杰挞挞”,肉燥不足够湿润去将米饭拌开,结果只可无奈放弃其他白饭。
盐酥鸡扒肉操便当 $58
盐酥鸡嘅情况无咁严重,面衣幸好不太厚,所以油腻感无咁重。鸡肉上碟时微温,肉质亦不算干柴。但可惜肉燥饭亦系同一命运。
仲叫左两杯饮品,分别系珍珠奶茶同桂圆红枣茶。珍珠奶茶就系坊间买到嘅樽装化学味奶茶。而桂圆红枣茶则为落热水即可完成嘅即溶饮品。不过价钱适中,间唔中做下 lunch 都可以嘅~
#伏游深水埗
#深水埗美食
古早牛肉面 (深水埗)
深水埗福荣街116号地舖 @ 古早牛肉面

感谢 3poorguys

2020年2月28日点评

深水埗的食店很多,今天选了这间台湾店,装修环境不错,点了牛肉面,内里的牛筋牛肉非常之淋,且入味,只有在台湾至吃到这样质素,下次可再光顾。

感谢 sorosin
2019年10月30日点评 通过移动设备发表

古早牛肉面系我近来食过最好味的牛肉面,牛肉面汤底很浓,但没有味精,真的要饮返几啖!牛肉很淋,很入味!

感谢 JoyceW2056
2019年7月29日点评 通过移动设备发表

回味台湾之旅。。。黎到食台湾菜。。。。
香港食台湾菜一定冇台湾食咁平。 租金贵ma. 保持到风味已经好正。。。。

奶盖冬瓜茶
系台湾日日饮珍奶饮到一个反胃既地步。 饮返冬瓜茶清清地加上滑滑既芝士奶盖好好饮。。。。

手拍青瓜
加左蒜泥同真手拍。 特别入味。好爽食到卜卜声。。。。。。。

麻辣牛肚
系软林林果种 加左麻辣佐料。。。。。 觉得几惹味。。

目测好多游客如好受欢迎。。 星期五既6点半就开始排队。。。所以食完拿拿临走人。。。

听说深水埗有好多平民美食。今日到访古早牛肉面果然有惊喜。

特盛台湾牛肉便当
$68有墨丸, 贡丸, 牛腩, 猪软骨。 好多饭同d酱瓜。 好足料。 我觉得d猪软骨可以再煮林d。 其他味道同份量好okay。 令我食完充满力量。

凉拌小黄瓜$26
每次都想食小黄瓜。 贪佢够清凉又健康。 今1次呢款好入味。 又清新。同期待既差不多。

绿茶芦荟多多$20
跟饭就减4蚊。我觉得再平d就好喇。 不过好大杯。 饮唔哂又可以拎走。 我觉得加左女多芦荟。。

感谢 Fearless817857
2019年2月25日点评 通过移动设备发表

深水埗大发现啊!呢一间的台湾牛肉面唔错啊! 味浓但没有味精,坐位唔算挤迫(深水埗少有),朋友边食边倾也可以再来啊!

感谢 myn1668

查看过古早牛肉面的旅行者还看了

中国香港

去过古早牛肉面吗? 请分享你的经验!