“TEA HUB”
TEA HUB的点评

TEA HUB
香港排名第2,465 (共13,928家美食)
周围地区: 深水埗区
周围地区: 深水埗区
2019年8月31日点评

位于长沙湾的TEA HUB,一碗幼面配合特制茶汤,另外有几款小菜让顾客选择,同时都有多款茶饮品提供。让顾客们在忙碌的工作中,享受一个特别的午餐

感谢 DanielTravel21

2019年4月29日点评

首次到访tea hub系超过两年前,当时试左主食、甜品,印象唔错。两年几后嘅今日,小店喺各方面都更游刃有余,装潢、餐点、气氛贯彻始终,唔单止清新,仲好有内涵。店内位置唔多,分布散落,配合高楼底设计,满满文青感,简约朴实,用餐环境舒适,完全无压力。

餐牌比起当时丰富左,除左固有嘅茶食套餐包括茶渍饭同茶汤面、三文治、窝夫、多士、蛋糕等,仲有一个出镜率好高嘅烧杂菜咖喱蛋包饭,设有套餐优惠。饮品并非大行其道嘅奶盖,而系主要供应原茶、现泡茶等。

烧杂菜咖喱蛋包饭:套餐附前菜、饮品,伯爵茶薯蓉滑溜有茶味。蛋包饭卖相同图片一致,十分讨喜。以滑蛋覆蓋白饭,淋上咖喱汁,再以烧杂菜伴碟,包括薯仔、萝卜、黄椒。杂菜以茶叶调味炒制,实在系亮点,带淡淡茶香,杂菜粒啱啱好熟,唔会太腍,几好食。日式咖喱汁稀身唔辣,连同嫩滑鸡蛋,好好下饭,推荐。

蝶豆花芝士酱云蛋多士:外貌协会俾呢件咁可爱嘅多士吸引,以沙律菜、车厘茄伴碟,多士均匀搽上加左蝶豆花嘅芝士酱,铺上一旧蛋白云、鸡蛋黄。云朵好重蛋白味,有少少咸咸地,捞匀蛋液后会令多士较湿润,但边位仲好脆,而咀嚼下会有面包香;反而芝士酱成为配角。

感谢 mrmrsf
2019年4月27日点评 通过移动设备发表

呢间cafe 好光鲜 入到黎第一印象就好文青 简约 好多当日限定 成日转款式 保持新鲜感

与友人点了一个茶渍餐&戚风蛋糕餐
《茶食餐》前菜为薯蓉 颜色搞到好似旧泥巴 但出奇地唔错
除此之外 拣左茶渍饭 将啲茶倒入饭中 真系几得意 仲有饭素系面 感觉好似泡饭 但饭又比想像中唔太软 仲带茶香添
仲有洛神花鲭鱼同泰式奶茶炆鸡翼 两者见到名都觉新奇 但前者同普通鲭鱼无异 食唔出花香 后者味道酸酸甜甜 但又唔似奶茶味 感觉唔错

《戚风蛋糕餐》焦糖脆脆戚风蛋糕 比想像中大件 第一次食戚风蛋糕 感觉好松软 表面cream 同脆脆 好好食 为本身淡味既蛋糕加晒分
以为唔够饱叫多左件《蝶豆花伯爵茶蛋卷》蛋卷都系好松软 中间既cream 比例刚好
蛋糕既卖相好吸引 再加上啲花瓣伴碟 成张相好靓呀

左《玫瑰奶茶》玫瑰味劲重 但都盖唔过奶茶味 两者都几配合 不错
右《薄荷柚子茉莉绿茶》清新既感觉 3种味道抢住出黎 有少少不合 但饮饮下就觉得无问题 仲几好饮添

每人都系$100 既晚餐 都抵食 会再黎食 下次要黎试咖哩饭 职员推介

感谢 minions118
2019年3月15日点评 通过移动设备发表

我就系店附近隔条街做野3年都无黎食,发觉真系好岩我尼d港女影相!前菜同咖啡都系伯爵味, 仲有好特别既攻瑰奶茶!

感谢 MELOOODYLI
2019年3月12日点评

今日同friend嚟个下午茶,叫咗一件焙茶戚风蛋糕,另一件是Earl Grey芝麻芝麻芝士蛋糕,两件味道都不错戚风蛋糕比较出色,好软锦锦,cream好轻,食落口感十分松软,一点也不腻Earl Grey芝麻芝士蛋糕都不错,芝麻味较浓最欣赏佢杯抺茶latte,香浓抺茶味如果杯奶可改植物奶,如豆奶或燕麦奶就更好长沙湾越来越多文青小店cafe,真系不错,可以影相打卡次余,仲可以叹茶尝食

感谢 ckn540

去过TEA HUB吗? 请分享你的经验!