“暂时食过最好食的 "蜂蜜黄油炸鸡"”

Bingo & Cook (铜锣湾)
预订桌位
提供送餐服务
香港排名第548 (共15,990家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月10日点评

哩间餐厅真的有很有惊喜, 入去楼底好高, 挂满星星灯, 由韩国人做主理, 可以吃到原汁原味的韩式料理, 飞唔到都可以幻想下

我们被安排在 “书枱”位置自修, haha! 书枱有埋读书用的枱灯, 书架放满很多微型的家居模型, 很可爱哦! 而且座椅下是储物箱, 可以放置我们的包包, 不用乱放, 很企理

背景是星星灯, selfie 都觉得好靓呀

蜂蜜黄油炸鸡 Honey Butter Chicken (Half) $130
Honey butter 味既炸鸡很有惊喜! 食落好似有爆谷味及yogurt 味咁, 外层松香, 鸡肉嫩滑, 忍唔住想食多几件, 暂时是我在香港食过最好食的炸鸡呀!

鱿鱼劲道面 Squid Chew Noodles $140
面底弹牙, 鱿鱼很大只新鲜而且原只经过酥炸, 外脆内嫩! 职员给我们的相机食先后, 再现场替我们剪开, 拌混芝士及韩式带甜的汁, 不会太干及油腻, 味道出色

海鲜葱饼 Seafood Pancake $140
海鲜葱饼超多海鲜不手软, 比想像中性价比高!
韭菜控必叫, 加上虾肉, 鱿鱼, 红椒丝等, 咬下去层次丰富, 用料充足, 黏力很够, 咬下去又不会散开, 大爱哦

柚子鲜果米酒 $78
这款米酒也同样很得我心!
第一口品尝时觉得似饮紧有酒味的益力多
加了柚子令米酒带有果香而没有太甜
而且因为打左冰, 令米酒口感很绵滑, 似yogurt
整体口感也是层次丰富, 难而忘怀

感谢 Nettie C

2020年12月19日点评 通过移动设备发表

劲耐冇食过韩国野😍个friend生日话想食炸鸡~就梗系带佢食啲正宗嘅韩国嘢!bk佐劲多间都话无位🤦🏼‍♀️好彩最后都揾到依间~一开lift门就见到劲friendly既韩国老板娘😆
餐厅环境好宽敞🙆🏼‍♀️已经布置左圣诞灯饰🎄二人座位𠮶边仲有唔同嘅主题~劲有心思😍毒L位即刻变得唔毒🙈仲可以打卡!餐厅最出名就系佢嘅韩式炸鸡煎饼同埋猪手~
▫🍗韩式无骨炸鸡 $198/12pcs
😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分
有烤鸡或者炸鸡可以拣,有3种口味,一份就可以简双并:甜辣同酱油~~(亦都可以简半份)另外仲会配埋醃萝卜(开胃又可以清一清个口腔😛)同埋乳酪芥末酱(基本上都已经好够味唔使点用)咁上🙆🏼‍♀️超大份同埋色泽好诱人😍仲要件件都好大只,食炸鸡最爽就系冇骨啖啖肉!!肉质好嫩滑之余,个炸衣一啲都唔厚,同埋冇乜肥膏👍🏻咬落仲超juicy同热辣辣劲酥脆🤤而甜辣酱同炸鸡真系可以话系prefect match🥰甜甜地又唔会话太辣~仲会搞到你食唔停口 重点系唔会太腻!但系酱油款就相对地失色😶真系有啲咸~依个时候配乳酪酱就可以中和返🤭(题外话: frd打包佐几只返屋企,翻焗之后佢妈妈话好正,正到话要我frd带佢去食🙊)
▫🍕泡菜饼 $120
😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分
每一啖都咬到泡菜酸辣味之余仲落佐啲葱黎调味~点埋个秘制醋酱汁食更加jeng🤤提味一流!酸酸地又可以中和辣味😚值得一赞嘅系唔会话净系食到面粉味同好油,厚薄适中🙆🏼‍♀️但系我会推介大家食海鲜煎饼多啲~泡菜饼就相对食落比较单调😶因为食材冇咁丰富🙈
▫🍕海鲜葱饼 $140
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分
完全系大过你块面!!已经帮你切开咗16件~~食落真系有泡菜国既味道😍外脆内软!重点系黏力几好~唔会咬一啖跌一啖😂仲好足料🤤每一块除佐有鱿鱼🦑同虾🦐,仲有大葱同青红椒做调味~就算唔点汁都已经咸淡适中🙈食落口感仲好丰富😍可以话系我食过最好食嘅韩国煎饼!!
▫🥘韩式炒年糕 $170
😋👍🏻:👅👅👅👅.5/5分
又系劲大碟!!其实感觉上有啲似部队锅,因为一样有好多野食劲足料😂:有蛋,年糕,鱼糕,泡菜同公仔面🤤年糕食落好烟韧😍😍啲酱汁捞埋味道啱啱好,唔会咬到中间就冇晒味🥰个面又唔会话过软,全部都索晒个汁既味,辣辣地又带点甜😚超惹味~~
▫🦑鱿鱼劲道面 $140
😋👍🏻:👅👅👅👅.7/5分
酱汁其实同炒年糕差唔多~但主角就变佐炸原只鱿鱼🦑!!你冇睇错系原只咁上😳比你打完卡之后店员先会帮你剪🤤🤤鱿鱼咬落仲系好酥脆,仲好有嚼劲同好弹牙😍而且个面同年糕果个都唔一样~~食落系比较粗身同埋口感更加爽弹咁😚真系好劲道😂😂但真系超级大兜!!
▫🍺生啤 $78
除咗生啤之外仲有其他特色饮品,但原来星期一至三有半价梗系要啤啤佢🍻仲要系超大杯!!一黎到既时候惊呆佐😳
总结,开头觉得价钱有啲偏贵,但食完之后完全觉得系值得😍因为野食全部都系劲大碟同埋真系食到好地道正宗韩国风味🙆🏼‍♀️个人觉得几适合黎gathering🥰可以试多几样呀嘛~我哋四个人食三样嘢已经够饱!同埋环境气氛又舒服仲有态度都好好👍🏻大满足~~(打完之后劲饿🥺)

感谢 vvvfoodies
2020年12月14日点评 通过移动设备发表

Korean Little Corner🇰🇷🥢🥘🍗🍜🐽💫
铜锣湾一间韩国餐厅🇰🇷🍴,店内真系充满住圣诞节日气氛🎄,布置得好有心思又好靓啊。店内Staff 💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️ 很亲民、食物地道得来又亲民,而且份量整体都大大份,黎感受下小韩国既圣诞气氛都不错吧。
而新布置既小桌子,有种重返校园既感觉,你都感受到吗❓一同来回味一下吧💕,听着圣诞歌🎶🎵,吃著韩国菜🍗,来沉醉在韩式小世界吧。
✨韩式猪脚 Korean Pigs Feet $290
✨韩式炒年糕 Korean Ddukbokgi $170
✨韩式无骨炸鸡 Boneless Fried Chicken $120
✨烧酒 (西柚) Gooday Grapefruit Soju $65
去韩国🇰🇷 总会吃地道又无骨肥美既猪脚,夹着生菜酸菜同吃,真的很滋味。这家当然亦不少得,份量很大呢。而烟烟韧韧既年糕🥘,亦系我既菜,这家夹杂韩式泡面🍜 同吃更地道,家庭式风味呢。而炸鸡🍗 配Soju🍺,韩菜不能少吧。吃著吃著,更加想念韩国旅行了。
疫情快一年了 旅行既感觉✈️。。你还记得吗❓
×××[Bingo & Cook]×××