“宁静咖啡厅”
茶聊的点评

茶聊
香港排名第3 (共607家甜点)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年1月17日点评 通过移动设备发表

很久没有去这家咖啡店了,难得有时间就去吃点东西吧。在平日下午去人流不太多,所以不用等位😆。餐牌已经更换了,不过选择也挻多的。
💥粉粉荷兰汁松露巴马火腿宾尼迪 HKD$108,这个卖相吸引😍,看着蛋汁流出来感觉很治愈☺。食物味道虽然简单但挻喜欢吃的。
💥牛油果烟燻三文鱼蕃茄莎莎配黑麦多士 HKD$88 ,这个配搭味道不错,牛油果酱铺在多士上😍,令到口感更湿润有咬感,烟三文鱼不会太咸,而且很大片。
💥和牛汉堡配薯条 HKD$158,这个汉堡份量十足,看到有很多层😍,既吸引打卡又不错的汉堡📸。和牛汉堡肉质烟韧,不会煮到过熟。热辣辣的薯条口感脆卜卜,还有沙律可中和油腻感🤭。
吃东西另外点了两杯饮品,我们点了紫薯脏脏鲜奶和双莓四季春沙冰,跟餐有优惠价加购饮品。饮品味道挻好各具特色🤭,较喜欢紫薯饮品,因为味道不太甜口感幼滑。里面还有果肉,所以口感更丰富🙈。食物质素不错,价钱中等,平日来可以慢慢吃💕。

感谢 CHINGCHINGJAIII

2020年10月22日点评 通过移动设备发表

餐厅:茶聊 (旺角)
地址:旺角砵兰街189号1楼

茶聊最近成为IG打卡大热,唔少人都专程慕名而去🤓,又点少得为食嘅我走去打下卡呢😛

茶聊,顾名思义希望人可以因茶疗愈,同时与友聊天畅叙,活在当下🥰。下午时间去到餐厅,一入到去已经比门面同环境吸引住🌺,四五点𠮶头都依然坐满哂人🙈,想打个靓卡难免会影到旁边嘅人

有机10谷饭配烟三文鱼蕃茄忌廉汁 $88
其实我系一个好钟意健康嘅人😎,一直想叫屋企人煮红米或糙米饭,不过佢哋就食唔惯所以无转🤷🏻‍♂️。难得见到呢度有10谷饭,仲要系有机制造🌿,梗系要试吓。食开白米嘅人可能真系会唔惯,因为饭质比较硬,有啲似生米,但系我个人就好钟意呢种口感,最重要系配上蕃茄忌廉汁🍅,令饭变得湿润开胃,更易入口亦够惹味

藜麦大虾牛油果沙律百香果汁 @108
百香果汁真系呢个沙律嘅重中之重👍🏼,我唔太钟意salad dressing,但系百香果汁可以增加沙律鲜味之余🥗,亦相对较健康同唔会腻;加上大虾🦐、藜麦、蕃茄仔同牛油果🥑,点缀咗沙律嘅颜色,又增加咗沙律嘅口感层次😋,如果多啲藜麦同牛油果会更开心😆

饮品方面,朋友叫咗个芝芝芒芒($44),而我就叫咗个茶聊超人气脏脏黑糖珍珠鲜奶($44)。呢杯珍珠鲜奶打卡指数真系攞满分💯,以香浓鲜奶为主,黑糖味隐隐散发出甜香,面头撒上可可粉,慢慢搅匀仲会饮到多一层淡淡朱古力香🍫,唔知佢嘅外表又吸唔吸引到你呢😍

感谢 hinsonfoodhk
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2020年10月20日点评 通过移动设备发表

茶聊 (旺角)
系好出名嘅打卡cafe💕 环境舒适,聚会一流💖 门口仲有个好靓嘅霓虹灯打卡位📸
Lunch Set
🔍 藜麦大虾牛油果沙律 🥗 $108
系好健康嘅沙律😍 有大量嘅藜麦,而且仲有好多只大虾,一啲都唔孤寒,再配百香果汁,食落劲fresh, 啖啖都有藜麦🤤
🔍 有机10谷饭配烟三文鱼 $88
食落好特别嘅10谷饭,虽然睇落去好似肉酱饭嘅颜色🤣 但食落去系意大利饭嘅感觉,好特别!
🔍 白酒煮蚬配意粉 $98
分量十足嘅蚬意粉,估唔到有咁多蚬,蒜香味好香好浓,但唔会太油腻👍🏻
🔍 超级水果茶 $15
水果分量十足嘅水果茶!除咗饮落好fresh之外,仲会俾埋只叉你吉啲水果黎食👍🏻
🔍 火龙果四季春 $15
颜色好靓嘅火龙果四季春,饮落去有沙冰嘅口感😋
📍茶聊 (旺角)
旺角砵兰街189号1楼

感谢 hkfood_searcher
2020年7月23日点评 通过移动设备发表

和老公在旺角吃过一顿丰富的泰国菜晚餐后,想转一转场,找个坐得舒服的地方hea下和聊天。朋友介绍到这间叫做「茶聊」的楼上cafe,cafe 的风格很有特色,亦坐得很舒服,除了有主食之类的食物,例如意粉、扒类等外,亦有轻食、甜品或特饮可以点,非常适合我们饭后来撑脚脚。

茶聊四重奏
甜品的质素很高,比得上五星期酒店的水准。这个四重奏可以一次过试四种不同的甜品,非常满足!当中我最爱的是蓝莓芝士饼,芝味特浓,每口都很香滑,配搭酸酸甜甜的蓝莓,十分滋味。

芝芝草莓
芝芝奶盖非常浓郁,草莓沙冰甜度适中,尝到每口都有草莓蓉,果然是真材实料!

超级水果茶
茶味清香,水果是超级多的,每口都很fresh, 老公大赞!

感谢 Hahappi8
2020年7月20日点评 通过移动设备发表

旺角食完饭,咁啱朋友话啱啱食完烧肉好似差咁啲嘢,不如去呢度食个甜品!女仔系要满足第二个胃 👍🏻👍🏻😍😍

9点几去都要排队啦好多人!我哋行咗大概三四个字左右就到我哋!

排队嘅时候见到出边好多新鲜嘅生果,啲生果咁新鲜整出嚟嘅果汁一定好鲜甜

环境都几阔落

我叫咗呢个竹炭斑㦸配无花果酱
卖相好吸引里边仲有好香甜嘅香蕉做搭配食落口都几饱肚,味道都几特别!唔会话好甜!好食

而朋友就叫咗一个柚子柠檬味疏乎厘斑㦸! 入口软绵绵咁好香蛋味!真心好好食,搞到我都想嗌多份!

感谢 81cjf

去过茶聊吗? 请分享你的经验!