“搬左舖嘅复古茶室 豆腐芝士蛋糕唔错”
小房子的点评

小房子
香港排名第6,768 (共15,693家美食)
2020年12月26日点评 通过移动设备发表

早几日无意中发现小房子搬左去大南街,新店有唔少乾花同旧屏风、木钢琴等复古摆设,系一间几雅致嘅茶室。店员热情地介绍menu同甜品柜,原本见到隔离枱个饭团配蕨饼好吸引,可惜当日食左野先黎。提提大家,听日开始会有浮游摄影展~

柠檬磅蛋糕配雪糕
半溶云尼拿雪糕加果乾,卖相好精美,磅蛋糕密度颇高,湿润得黎偏实净,食得出柠檬皮味,我最钟意佢够酸,唔食得酸嘅连埋云尼拿雪糕一齐食就唔怕。

豆腐芝士蛋糕
豆香比想像中浓,质感幼滑轻盈,配消化饼底,仲有啲谷物碎同颇甜嘅抹茶糖浆。

☕️冷泡银毫茉莉绿茶
呢杯正正常常,唔会太淡,茉莉味清香,不过定价有少少进取,14:00 后食tea set会抵啲。

感谢 hkfoodpath
2019年9月30日点评 通过移动设备发表

想揾个地方可以坐耐d, 无订位 就直接上咗去。
入口几隐闭吓。
叫咗个鳗鱼饭餐,份量几细吓,所以价钱算偏贵
环境都ok, 有猫,但张椅坐得唔算舒服
所以好快食完 我地又走咗。

感谢 Yvonne1616
2018年5月5日点评 通过移动设备发表

店里的布置以乾花为主, 一进去就看到很多一束束的乾花, 很漂亮很清新。店面不是很大, 但难得的是很安静。还有几只傲骄的猫主子, 感觉不像香港的cafe, 倒有几分像台湾的。
食物味道也不错, 当晚吃的是冷面。听说甜点也好吃, 下次再去试试。

感谢 lcmnova
2018年4月18日点评

旺角文青打卡热点小房子搬家,感觉上空间大左光猛左,依旧有一束束既乾花放系度俾大家睇同拣,环境岩哂过一日Hea周末。成个环境都依然系好文青,除左有好多乾花,仲有大大个书柜系度,一路食野一路睇,仲有灯用上左雀笼设计超有特色。用上左木系家俬感觉白然,有长枱位有梳化位有地台位任君选择,因为只系供应好简单既野食,用左Open Kitchen都唔会有咩味,而新店几面都系玻璃感觉光猛左,仲有唔少花草点缀,最可爱既当然系主子喇,你睇下佢个懒样。

只系去食个下午茶,所以叫左个Light啲既《豆腐芝士蛋糕》($50),配上左抹茶酱同埋谷物一齐食,质感较为黏身,芝士同豆腐味都淡淡地好清新。

食蛋糕就要配茶《玫瑰桂花乌龙茶》($56),用左好特别既茶壸,茶壸茶杯二合为一,拎起中间个隔就可以饮得,花茶都几多料饮落几香玫瑰味。

感谢 KJFOODLIFE

查看过小房子的旅行者还看了

中国香港

去过小房子吗? 请分享你的经验!