“十八座狗仔粉 (旺角”

十八座狗仔粉 (旺角)
香港排名第3,163 (共15,896家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年3月29日点评 通过移动设备发表

十八座狗仔粉 (旺角)
旺角通菜街139号地下B舖
十八座狗仔粉应该大家都听过,荣获米芝连大奖。今日路过旺角西洋菜街见有时间就入去一试呢间久仰大名狗仔粉名店。
狗仔粉(HKD 30):
狗仔粉食落有咬口,不是得个焾字既面粉团,长短不一,比较滑身。汤底有好多冬菇碎同埋有一粒浸焾晒既猪油渣,整体已经好香,加埋多葱粒不得了。识食一定食佢自家制菜脯,有辣有唔辣,辣菜谱非常香同谭仔中立有得比,嗜辣者必加,令平凡狗仔粉生色不少。精粹在于菜脯。
香辣鱼蛋够晒辣,满满咖喱汁加上甜酱,分量多毫不吝啬。
总结:
味食过可一试
#旺角#西洋菜街#十八座狗仔粉#菜脯是精粹#有辣有唔辣#香辣鱼蛋#咖喱#甜酱#狗仔粉

1  感谢 SANDRAFUNG

2020年6月2日点评

狗仔粉系香港传统街头小吃之一,亦系绝对能够代表香的港美食。
以粘米制成,面条形状与狗的尾巴相似,名为「狗仔粉」
十八座狗仔粉更获得米芝莲推荐

「招牌狗仔粉」
用猪骨汤煲6小时 汤底味够浓,因为面粉令汤底面黏汤稠,但这反而令狗仔粉更加滑身
配料包括有小虾米、猪油渣、香菇同香葱提味。

最值得一提系辣菜脯,必定要加!!!(唔加你会后悔)
辣菜脯可以话系精华所在,辣菜脯惹味爽口,加左辣菜脯绝对系锦上添花,辣菜脯与「狗仔粉」系绝配

感谢 Lamlamng
2020年1月7日点评 通过移动设备发表

每次行过都会见到有好多人排队堂食或者叫外卖,今次终于坐低试下。
今次叫咗佢哋招牌菜,狗仔粉。第一次食估唔到会咁大碗同埋好足料,汤底味道都好够浓,而且仲有我钟意食既菜脯,香葱菜脯同个汤嘅味道非常之夹,如果钟意食辣嘅朋友就会觉得更加好食

感谢 niyuim
2019年11月22日点评

狗仔粉是店內受歡迎的食物,此外也有燒賣、碗仔翅、燒鹅肶等。店內座位不多有點擠,點了狗仔粉加少少辣醬特別美味。

用餐日期:2019年11月
感谢 skywalker294
2019年10月31日点评 通过移动设备发表

店的里里外外都贴满老板跟明星的合照,挺吸睛的。狗仔粉跟之前在元朗吃过手制的那种不一样,像乌冬多点。每碗HK$30,汤很浓,有冬菇、萝卜乾,也可自加辣萝卜乾,很好吃。我们再点了鱼蛋烧卖,已吃得饱饱的了。

感谢 Rich_0705

查看过十八座狗仔粉 (旺角)的旅行者还看了

中国香港

去过十八座狗仔粉 (旺角)吗? 请分享你的经验!