“七彩鲜乳地瓜小芋圆”
茶理史的点评

茶理史
提供送餐服务
香港排名第143 (共664家甜点)
2021年1月31日点评

茶理史现时已经在湾仔、葵芳、旺角及元朗等地都有分店,这次重回两年多前曾经到访的尖沙咀总店,相比开业初期饮品选择更多,不过当时的烤麻糬、流心蛋糕及梳乎厘班戟早已停止供应。

芋香鲜乳地瓜小芋圆 ($28)
相隔多时再重新品尝这杯招牌饮品,粉紫色与白色形成渐变效果,卖相一如既往梦幻;用上香芋粉当然与天然芋头香相去甚远,但底层亦有加入少量带芋头粒的芋头蓉。

芒果鲜乳地瓜小芋圆 ($36)
芒果鲜奶以芒果汁制成味道香甜,毋庸置疑会比芋香味天然得多;同样地加入地瓜小芋圆,口感烟韧,细嚼之下会有淡淡地瓜及芋头香,而且更有食材本身的微微颗粒感。

感谢 Voracious1006

2020年5月4日点评 通过移动设备发表

#五一黄金周 黎啦
#你今日黄咗未 当然要每日一黄店post 啦
入面好多文宣 同memo纸
黄到金 大家都勿忘初衷呀
香港人加油
今次试咗热嘅
青柠松珀乌龙 ($26)
饮杯热饮补下身
拣咗乌龙茶底 茶底香浓
本身已经有青柠 结果今次拣咗微糖
结果有少少酸同gip
佢地嘅白玉同小芋圆都超正
等我下次都加返先.
听日继续 #黄色经济圈 .

感谢 igfoodtaste
2020年3月5日点评 通过移动设备发表

推介芋头控必饮!!
芋香鲜乳小芋圆($28)
渐层紫色卖相几靓
相机食先very good
细细粒嘅芋圆几有咬口,但未算烟韧喔
饮品同时混合咗芋头粒,芋头味level up
入口芋香味好浓郁呀

感谢 Foodietiff
2020年2月7日点评 通过移动设备发表

茶理史岩岩新开既时候劲多人帮衬‍♀️ 自从开佐系公司附近lunch就成日忍唔住买黎饮 今日去买既时候发现有新野饮,梗系要试下
牛油果鲜乳地瓜小芋圆 $40
鲜乳地瓜小芋圆系必嗌!我仲记得我第一次饮果阵觉得好惊艳~点解有咁好饮既奶 今次出佐牛油果味咁fresh梗系要trytry 味道好清新唔会话好草 同埋感觉上牛油果好健康无咁邪恶 而且我嗌佐少甜个奶都仲系好好味‍♀️ 地瓜小芋圆一如既往咁香咁好咬 超满足 强推大家试下!除佐依款仲有几款新品~
另外仲推介大家饮腐竹糖水~从来无谂过佢可以做手摇 饮出黎又无遗和感 仲有仲有冷泡茶同奶盖都唔错!外卖自取仲有得平$20‍♀️

感谢 vvvfoodies
2020年1月3日点评

有些失望,因为这一杯饮品比较贵,奶盖奶味不浓郁,幸好的是这一杯饮品茶味非常之浓郁,也喝得出新鲜的芒果果肉味,但整杯饮品相对较稀。

感谢 moooooooon00

查看过茶理史的旅行者还看了

中国香港

去过茶理史吗? 请分享你的经验!