“初尝印度素菜超级惊喜”
Kailash Parbat的点评

Kailash Parbat
1/25周二
20:00
香港排名第1,292 (共15,689家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月7日点评

以前食过印度菜,专食印度素菜的餐厅真系第一次!环境装修色彩缤纷,亦有不少香港人帮衬,相信大家都对印度菜充满好奇心。

先提提大家,支装矿泉水要收费,想饮免费的可以叫店员提供Tap Water。

《印度特色薄荷水配炸圆脆饼Pani Puri $70》
记得第一次认识呢款印度街头小食系睇旅游节目,当时印象好似都系一般般。不过既然黎到印度餐厅,点都要试下既 :P 店员即场示范食法,先淋酱汁,再落薄荷水至七分满,然后整个放入口,隔太耐先食个底有可能会淋左或穿左,味道甜甜地又脆口,估唔到有特色之余又几好食!

《印度粘土烤蘑菇串烧Do Rukha Khumb $95》
表面微微烧过有焦香,蘑菇里面酿满奶酪芝士,亦有加入不同香料丰富味蕾,另配薄荷酱,蘑菇几Juicy,芝味浓郁,食食下会有啲腻。

《奶酪番茄马萨拉Paneer Tikka Lababdar $85》
原本想叫另一款,店员善意提醒款好重口味,未必适合香港人,反而推介左奶酪番茄马萨拉比我地,非常细心!味道亦无令我地失望,番茄味好浓郁,口感Creamy得黎好Cheesy,里面有啲一粒粒芝士

《蒜味烤饼Garlic Naan $30》
Garlic Naan热辣辣上,边位好脆身,中间超级软熟,蒜味同牛油味好Balance,Dip埋奶酪番茄马萨拉真系超好食,食完仲想Encore添。

《印度特色新地Falooda Kulfi $75》
一场黎到,无理由唔食埋个甜品先走。传统印度雪糕配炼奶,质感厚实Creamy,有啲似开心果味雪糕,配搭印度甜粉丝及玫瑰糖浆,整体感觉系好甜。

《印度芒果奶昔 $49》
店员推介芒果乳酪,加入茴香、乳酸,味道清新,同时又饮到咸甜两种味道,几有新鲜感。

《印度奶茶 $35》
个人觉得有啲似平时饮开既热奶茶,茶味无港色咁浓郁,呢杯普普通通。

感谢 eatwithbabe

2020年8月6日点评 通过移动设备发表

位于尖沙咀既印度素菜 环境比想像中舒适 装潢设计色彩缤纷 十分寛敞 好适合一大班朋友聚会 重点系四周围都坐满印度人 我谂味道都应该几正宗?!

一定要记录一下个心路历程
睇餐牌 只只字都识 不过夹埋一齐完全想像唔到系咩
见到实物 都未想像中到系咩味道
放到入口 终于有种恍然大悟嘅感觉 但系味道都系难以形容
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
▪️磨菇马蕯拉 $85
咖喱质地浓稠 好香磨菇味 调味十足 富咸香又唔会太辣 食落香料味比想像中容易接受 亦几惹味 当中加有粒粒磨菇 好钟意食蘑菇嘅我大推 同行朋友都劲钟意

▪️传统印度素咖喱 $85
味道大致同磨菇既一样 只系无左阵磨菇味 调味十足带咸香 当中加有粒粒素芝士 质地软绵绵 比较似豆干 如果嗌左磨菇马蕯拉 会建议大家嗌另一款咖喱 因为呢两款嘅味道真系好似

▪️大蒜烤饼 $30
烤饼个底烤得好脆 质地松软 淡淡大蒜香 配咖喱一流

▪️印度特色街头拼盘 $135
街头拼盆 包括 乳酸扁豆球 孟买圆脆饼 特色鹰嘴豆 圆脆饼 脆玉米
呢个拼盆 真系食完都唔知自己食咗啲咩
第二张相起个旧 有啲番茄粒同豆 酸酸甜甜 几开胃
鹰嘴豆 脆玉米等 mix埋一齐食 口感好丰富 不过整体味道同口感都唔系好岩我口味

▪️青马蕯拉芝士香饭 $85
米饭干身 粒粒分明 加有薄荷叶 味道相比起其他清淡 中规同矩

整体而言 环境舒适 好适合一大班人聚会 私心推介蘑菇咖喱配nann 街头拼盘就唔太岩我地既口味

感谢 sistersnfood
2020年7月15日点评 通过移动设备发表

今次黎左呢间食印度菜既餐厅食晚饭,呢度嘅装修同埋布置都好别出心裁,充满着印度风情。而且环境几静,岩哂同约朋友集会倾计或者约埋心宜对象食下晚餐。

留意!!!呢间印度餐厅相当之正宗,呢度既嘅Menu系用印度语同埋佢翻译成嘅英文拼音,所以有机会睇唔明不过部份菜式会附有图片,另外为左顾及本地既客人,会提供翻译成中文嘅Menu比客人去睇,相当贴心。如果对自己既印度文冇咩信心,记得问佢攞中文menu。以免造成不便。

(由于印度文翻译成英文太繁复,所以用番中文)
食物方面:
奶酪球:有两款唔同嘅味道提供,其中一款嘅味道相对清淡小小,其实2款都味道唔错,经过烤焗嘅奶酪,有一种外脆内软嘅感觉

印度特色拼盘: 包括有扁豆饺子、炸圆脆饼、油炸青辣椒、乳酸薯仔配甜酸酱和香料等等。值得一提系佢嘅造型,相当有特色,会用架单车模型嚟载着个拼盘,啱晒女士们打卡之用。‍♂️卖相一流呢个拼盘系一款冻食嘅拼盘,酸酸甜甜,适合当作餐前小食值得一试

青马蕯拉芝士香饭,用青马蕯拉煮印度芝士加上印度香饭一齐炒,芝士嘅浓郁配上香料嘅香味,味道好特别,充满着印度嘅特色。值得一试

馅饼:馅料有唔同既口味可供选择,呢次我简左印度芝士,香脆嘅外皮配上浓郁芝士嘅咸了味道一流,而且相当正宗。非常好味

奶酪菠菜:用奶酪同埋新鲜既菠菜蓉混合埋一齐打烂成酱汁,浓郁嘅菠菜味但系有芝士嘅咸味,用距离配埋馅饼一齐食,简直系绝配 。

总括而言呢间系相当之正宗嘅印度餐厅,充满着印度嘅特色,有兴趣是印度菜嘅朋友可以一试

Paneer tikka (2types)(6pcs)$95
Mix chaat $80
Paneer tikka hara masala biryani $85
Stuffed paratha (paneer) $45
Saag paneer $85

Kailash Parbat (尖沙咀)
尖沙咀宝勒巷3号万事昌广场3楼302室

感谢 big_bababa
2020年6月10日点评 通过移动设备发表

平时食开既餐厅都系比较大众化,离不开广东菜、泰国菜、日本菜等等。最近好想试一啲平时未食过嘅餐厅,上网见到尖沙咀呢间印度餐厅,名气唔错,而且全世界各地都有分店,于是就黎食下~
呢间餐厅嘅装修都好有印度特色,色彩好鲜艳,入到去呢间餐厅俾人一种喜悦嘅感觉
虽然佢哋嘅Menu系我哋睇唔明嘅英文拼音但系部份菜式会附有图片,同埋佢哋会有翻译成中文嘅Menu比客人去睇,好细心咁照顾唔同国籍嘅客人~~~~
首先我哋点左个奶酪球,有两款唔同嘅味道,其中一款嘅味道冇咁浓郁,不过两个食起上嚟都好好味,而且经过烤焗嘅奶酪,外层都会比较脆香一点令人食到有点唔想停口
之后点左个印度特色拼盘,入面有扁豆饺子、炸圆脆饼、油炸青辣椒、乳酸薯仔配甜酸酱和香料。呢个拼盘比较特别,佢嘅造型好有特色,用架单车嚟载着个拼盘超级吸睛佢系一款冻食嘅拼盘,酸酸甜甜几开胃
我哋重点左个 青马蕯拉芝士香饭,呢碟系用青马蕯拉煮印度芝士,再同印度香饭炒埋一齐到饭粒粒分明,食落去好干身唔会黐埋一旧入面除左有一粒粒嘅奶酪之外,食落去仲有淡淡的薄荷味口感好清新
食印度菜点少得印度薄饼呢呢度有烤饼同馅饼两种选择,我哋就拣咗馅饼,入面嘅馅都有唔同口味选择,我哋就拣咗印度芝士~~入面嘅印度芝士馅都好多,外皮煎到好香脆正啊
最后我哋重点左个奶酪菠菜呢个系用奶酪同埋新鲜既菠菜蓉煮埋一齐,入面有一粒粒嘅奶酪,味道唔会太浓味,食嘅时候唔会盖过左菠菜嘅味道而且用佢黎点馅饼黎食,味道亦都好夹❤️❤️又系另一种新食法!!
Mix chaat $80
Stuffed paratha (paneer) $45
Saag paneer $85
Kailash Parbat (尖沙咀)
尖沙咀宝勒巷3号万事昌广场3楼302室

waitress态度良好 一进门就为我们量好体温
有时很怕印度餐厅冷气不够 吃辣时冒汗却一直散不了热
这里的冷气超够XD
————————————————————
印度黏土烤特色奶酪 Malai Paneer Tikka $95:烤柠檬薄荷青辣椒奶酪,配洋葱圈沙拉和薄荷酸辣酱 (右边条状器皿)
这个真的太好吃 奶酪味道够重 微微烧过的表面有焦香
配着香料 洋葱 味道层次丰富 有种味蕾被炸掉的感觉(?)

特色鹰嘴豆马萨拉:洋葱马萨拉配特色鹰嘴豆 Pindi Chole Masala (中间橙色小锅)$75
香浓的马萨拉 调味适中 不会太辣 (我是很能吃辣,觉得没怎么辣)

印度特色薯容馅咖哩角samosa chaat $80

————————————————————————
超满足的一餐 试过一次后觉得绝对会再来

感谢 Yin Ching N

查看过Kailash Parbat的旅行者还看了

去过Kailash Parbat吗? 请分享你的经验!