以前食过印度菜,专食印度素菜的餐厅真系第一次!环境装修色彩缤纷,亦有不少香港人帮衬,相信大家都对印度菜充满好奇心。
先提提大家,支装矿泉水要收费,想饮免费的可以叫店员提供Tap Water。
《印度特色薄荷水配炸圆脆饼Pani Puri $70》
记得第一次认识呢款印度街头小食系睇旅游节目,当时印象好似都系一般般。不过既然黎到印度餐厅,点都要试下既 :P 店员即场示范食法,先淋酱汁,再落薄荷水至七分满,然后整个放入口,隔太耐先食个底有可能会淋左或穿左,味道甜甜地又脆口,估唔到有特色之余又几好食!
《印度粘土烤蘑菇串烧Do Rukha Khumb $95》
表面微微烧过有焦香,蘑菇里面酿满奶酪芝士,亦有加入不同香料丰富味蕾,另配薄荷酱,蘑菇几Juicy,芝味浓郁,食食下会有啲腻。
《奶酪番茄马萨拉Paneer Tikka Lababdar $85》
原本想叫另一款,店员善意提醒款好重口味,未必适合香港人,反而推介左奶酪番茄马萨拉比我地,非常细心!味道亦无令我地失望,番茄味好浓郁,口感Creamy得黎好Cheesy,里面有啲一粒粒芝士
《蒜味烤饼Garlic Naan $30》
Garlic Naan热辣辣上,边位好脆身,中间超级软熟,蒜味同牛油味好Balance,Dip埋奶酪番茄马萨拉真系超好食,食完仲想Encore添。
《印度特色新地Falooda Kulfi $75》
一场黎到,无理由唔食埋个甜品先走。传统印度雪糕配炼奶,质感厚实Creamy,有啲似开心果味雪糕,配搭印度甜粉丝及玫瑰糖浆,整体感觉系好甜。
《印度芒果奶昔 $49》
店员推介芒果乳酪,加入茴香、乳酸,味道清新,同时又饮到咸甜两种味道,几有新鲜感。
《印度奶茶 $35》
个人觉得有啲似平时饮开既热奶茶,茶味无港色咁浓郁,呢杯普普通通。