“好”

Odelice! (尖沙咀分店)
10/15周二
20:00
香港排名第20 (共13,891家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2019年8月11日点评

我觉得隔壁桌坐下来就吃了一碟寿司一碟刺身的老外肯定是被冻走的因为他穿了短裤T卹!我长袖长裤都瑟瑟发抖),19:30前离场或21:00后入场都可以打折喔!

感谢 Sunnyhk223

2019年8月10日点评 通过移动设备发表

一直都好小食法国菜,因为觉得好高级同好贵,直至有日发觉呢间平民法国菜,价钱比面相宜,可以一试!

餐厅装修以蓝色为主,加上有唔小巴黎铁塔既装饰品,有几分置身法国既感觉。如果安排到靠窗位置,仲可以欣赏倒尖沙咀既街景。

食物既选择都好大路,扒类,沙律,意粉同甜品都有齐。

Coconut,mango and passion fruit smoothies。芒果味好重,配上酸酸甜甜既热情果好清新。不过椰子味唔太突出,建议餐厅可以转换其他生果,始终椰子都系较淡味既生果。

我地无叫到前菜,因为主菜实在太吸引!

U.S. Angus Beef Rossini,系鹅肝配牛脊肉再加薯蓉。鹅肝面层煎至微脆,一咬成个口都充满哂油脂香气。牛脊肉口感颇嫩,牛味浓郁。我最中意系佢个酱汁,系蘑菇汁加上蜜糖,仲好似有啲黑松露味。酱汁捞埋薯蓉食超夹!薯蓉都整得好幼滑

法国空运黑青口配香脆薯条,加左$15转左做黑松露薯条配松露蛋黄酱。薯条新鲜炸起热辣辣,加上黑松露碎再点埋个酱,黑松露味系极重,岩哂我呢啲黑松露爱好者❤️黑青口体形较小,但每只都好肥而且好重海水味!

甜品又系样样都想食,所以叫左两款

伯爵红茶焦糖炖蛋,面层既焦糖烧得好出色伯爵茶同蛋味平衡得好好,甜度适中。

Strawberry Dream Crepe,呢度必定要试下佢既可丽饼。饼皮薄身有咬口,虽然成个crepe都系厚厚既忌廉,但完全唔觉得腻,因为个忌廉整得好轻盈

法国菜原来又几好味

感谢 kitmannn_wong
2019年8月8日点评

之前已经成日听到朋友推介呢间法国菜小店, 望到佢地影D Crêpes好似好正咁
今日终于夹岩时间 同男朋友黎个悠闲Brunch time喇 !!!
位置方便呀, 就系尖沙咀The One 4楼电梯口~

连餐厅设计都充满法国风味 ! 一半位置系半开放架 ~~
成间都系以湖水蓝色做主调, 加上高楼底 同黑白间地板
令人好有置身于法国茶座既悠闲感, 同时又带点复古 feel : )
墙上都挂有法国当地风景既黑白相 ~

想讲呢度既Brunch Set price range实在几广~ 由$48至$168都有 任君选择
以法式食物黎讲 价钱唔算贵, 属中价, 穷L如我 都afford得到 !
本来男朋友想试下 呢度既青口, 可惜已经卖晒喇 ! 因为系限量供应呢… 下次要早D黎试先得

由于系Set既关系, 系连埋汤或沙律二拣一架~ 我同男朋友两个人 岩岩好可以试晒~
汤系 薯仔忌廉汤 ~ 无浓烈既调味 但有好天然既薯仔香!!
仲有 不停饮到薯仔粒 !! 饮完都唔会滞, 很不错既汤!
沙律 配料都几多~ 有青瓜, 洋葱, 萝卜丝同蕃茄粒~ 味道清新

等左一阵, 第一个主食终于黎喇 香酥蟹肉饼汉堡 $145 (Set连汤/沙律)
完全无谂过块蟹肉饼会咁厚 !! 第一样要赞一定系炸既手法同程度 非常好
蟹饼虽然厚 但熟度均匀, 整块都充满鲜味既蟹肉丝 而且唔会干 !
相反 令有人好juicy既感觉, 除左蟹肉之外 蟹肉饼入面仲有一D素配料, 例如青椒
令到味道无咁单一 仲会清新减腻D, 非常有惊喜
其他配菜 (洋葱, 蕃茄, 生菜, 牛油果酱) 都食得出新鲜~
面包系用经典既法国brioche, 香甜软熟 : )
拌碟既 薯条 都不容错过, 因为炸得香脆, 咸度又适中~
同埋佢配既 香甜辣椒蛋黄酱 都好惹味~ (不过真系几辣呀对我黎讲)

第二个主食:: 法国鹅肝荞麦薄饼 $130 (Set连汤/沙律)
大大块法式薄饼, 入面包住焦糖洋葱, 洋葱淋身又甜甜地, 同荞麦香都几夹~
鹅肝好香 但油脂感唔算太出
呢件薄饼仲配左 无花果酱, 好特别呀 ! 食落口系几清甜~ 有少少似士多啤梨果酱既感觉 ~

最后 ,,, 黎到呢度 无理由唔食Crêpes !!!
由于实在太多款, 唔知点拣好, 所以直接问店员推介边一款XDD
结果佢推介左:: Nutella榛子朱古力酱, 煎香蕉 法式可丽饼 $45
( 叫完之后 先知原来男友系唔食Nutella架OMG)
一定一定要衬岩岩上枱时食, 因为仲系好热辣辣架 !! (制作都需时, 最好早10分钟左右叫定佢上)
榛子朱古力味好香浓☺ 块Crêpes充满蛋香 又软淋淋~
连D香蕉都太正, 系淋上左焦糖酱再煎香架 !!! (男友无食Crêpes都偷食左D煎香蕉 LOL)
我都估唔到自己可以一个人KO晒成份 虽然好饱但确系满足既~

男友今日要补身~ 所以无饮冻野, 仲叫左好养生既 :: 东方莓果茶 $42
净系目测都已经见到好足料既:: 龙眼, 枸杞同 红枣
可以加埋店家配既玉桂曲奇 ~ 同埋落埋蜂蜜落去, 会更加好饮 ~

我叫既系:: 草莓香蕉沙冰 $42
100%天然成分, 新鲜即榨架呢~ 饮落去真系几raw 香蕉味同士多啤梨味既比例大约系6:4 ~
无加多余既糖分, 亦都无加冰 唔会过冻~~ 好健康既感觉☺

成个用餐体验都好好, 连员工服务都好周到, 你一要揾人就即刻有人黎
食物质素确系高 ! 特别以呢个地段呢个价位黎讲 !
仲要咁多唔同款式.. 绝对会再返黎食呀~

感谢 loveatjournal
2019年8月3日点评 通过移动设备发表

那天因示威不便到旺角,於是避走尖沙咀,誰知不能幸免。只好速速找一間餐廳晚飯。點了咸甜薄餅各一及青口煲。青口太小,不推。

用餐日期:2019年8月
感谢 318carmeny
2019年8月2日点评 通过移动设备发表

Odelice终于喺香港有分店喇,由法国人主理嘅法国餐厅,巴黎小馆风味,全天侯法式滋味!岩岩仲推出咗夏日菜单,啱哂几个朋友仔开心share. 今次无重点推介, 因为由头盘前菜去到甜品都系高水准之作,记得点佢地嘅Cocktail, 味道有惊喜。
WEEKEND BRUNCH 《早午餐》
由早上1️⃣1️⃣时开始至下午5️⃣时3️⃣0️⃣,迎合港人假日慢活的生活态度。
Weekdays《下午茶》
由下午2️⃣时3️⃣0️⃣开始至5️⃣时3️⃣0️⃣,价钱实惠,有甜又有咸,迎合不同口味和心情,法式荞麦饼、可丽饼或意粉、沙律,超多选择。
漫活巴黎夏日双重惊喜#EverydayParisian La vie est belle
即日起于Odelice消费,女士们均获赠Ingrid Millet精选礼品,更可免费体验疗程,寻找漫活巴黎生活节奏。
~~~~~~~~
味道: 9/10
地址:尖沙咀The One商场L407
~~~~~

感谢 foodiemapping

查看过Odelice! (尖沙咀分店)的旅行者还看了

去过Odelice! (尖沙咀分店)吗? 请分享你的经验!