“特色法国菜!”

Odelice! (尖沙咀分店)
香港排名第20 (共13,926家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀

今日放工后同老公去尖沙咀食晚饭,一早已经预约定7点钟,好彩有提前预约,因为到晚上7点半后基本上餐厅已经座无虚席,从人流得知此店食物同服务系有质素,先能够吸引咁多人在平日到此餐店作晚饍。

前菜为主厨精选拼盘,有烟三文鱼,Parma Ham,意式烤肉肠等等,最令我印象深刻的是烤肉肠,因为烤肠内的油脂令整件食物的味道提升了,散发出香浓的肉汁,外皮又烤至香脆,实在出色。

主菜为法式夏多布里昂牛扒 (600g) 配橙香蕃薯蓉及香草炒野菌,牛扒5成熟,初时上菜眼见有不少肉身较为深红,看似比较生,但后来咬落又并非自己所想的,肉身软腍一点也不韧,而且肉汁丰富,配上两种酱料及大蒜,味道十分不错。配菜的蕃薯蓉味道甜而香,炒野菌主要作用是中和味道浓郁的牛扒。

甜品为特色士多啤梨tiramisu,甜品颇为特别,带有轻量的酒香味,士多啤梨的酸甜令到整个甜品甜而不漏,绝对值得推介。

感谢 sally_eat615

Odelice装横亮丽,舒适,落地玻璃,光猛。餐厅的地砖是格仔绿白色,又几有特色。我们二人被安排坐卡位,十分阔落。

Lunch time又有午市套餐,价钱由$58至$178,丰俭由人。

是日餐汤甘荀汤

甘荀汤似南瓜汤, 汤浓稠, 带甘荀味。

我选了澳洲肉眼扒意粉。

澳洲肉眼扒意粉份量不少, 我一个人吃, 吃不完。澳洲肉眼扒保留牛味, 肉质嫩滑。意粉带有浓浓的香草味, 如果你喜欢香草味, 你一定喜这意粉。意粉软硬适中。

Nutella榛子酱咖啡

榛子酱咖啡香滑。要给予一个赞。

感谢 hoeneire

好耐之前其实已经食过湾仔分店, 食物质素唔错,而且价格亦算亲民。所以就衬生日饭,再试下尖沙咀分店。 吞拿鱼尼斯沙律 沙律嘅份量十足,两个人当作前菜食啱啱好。 沙律上嘅三文鱼略略煎过,再加上上面嘅香料,食落充满鲜味。

帕尔马火腿荞麦薄饼
荞麦薄饼其实就系以荞麦粉制作而成嘅可丽饼, 所以分别就在于甜味同咸味。呢款薄饼四边都放满咗火腿,而中间再加入半熟嘅鸡蛋同埋芝士。 虽然薄饼同火腿都系咸味,但火腿同薄饼嘅咸味差别大,反而出奇地配合得几好。

Rosemary Martini & Passion Cooler
嗌咗两杯易入口嘅cocktail。 Rosemary Martini 系vodka加入咗菠萝汁同埋柠檬汁,饮落酸酸甜甜, 再加上加入咗迷迭香糖浆,同埋杯上放咗条迷迭香,每啖都闻到佢嘅香气。 Passion Cooler 就系冧酒再加入橙汁、柠檬汁同埋热情果籽,饮落爽口。

极致罗西尼牛扒
呢个主菜除咗有新西兰牛脊肉,仲有香煎法国鹅肝。 牛扒嘅质素相当好,嗌五成熟啱啱好,食落除咗肉汁丰富,仲有入口即溶嘅感觉。伴碟嘅薯蓉亦都相当香滑,不容错过。

香蕉朱古力法式多士

素质不错又便宜的法国菜 而且份量又不算少[色][色]

·帕尔玛火腿荞麦薄饼 HKD$85
荞麦做的薄饼比较健康 对于不食健康食品的朋友
可能会接受不到这个味道 比起传统薄饼小了油份
没有硬的批边 材料与一般的不同 增添新鲜感呢~

·煎封芝麻吞拿鱼 HKD$88
味道带少少酸 这样的吞拿鱼少少咸挻不错的口感
如果有面包配着 这样可以令到口感更为丰富

·烟三文鱼拼盘 HKD$78
简简单单做出来的味道少少咸带少少酸的酱汁
很惹味的味道 品尝不同味道为自己留下回忆

·Nurtella朱古力酱煎香蕉可丽饼 HKD$30(跟餐价)
完整的法国菜 不能缺少甜品 两个人分享刚刚好
一边是朱古力酱 另一边是煎香蕉 两者味道很配合
不过这个很饱肚的食物 食了过后真的很饱饱[愉快][愉快]

·枫糖浆玛奇朵 HKD$40
·美式咖啡 HKD$10(跟餐价)

饮品是平常饮开的味道 所以不在此多说话了
环境挻舒适 而且光线充足 坐卡位还可以看街景

1  感谢 CHINGCHINGJAIII

老板系法国人,自己打理餐厅。 去食日系平日大概八点左右,等5至10分钟就有位。 餐厅嘅部分位置系近玻璃,可以望出去,但自己坐唔到个方向。 环境嘅光度同音乐都几舒服,不过个人觉得枱嘅位放得稍为有啲迫。
餐牌系最后啊!!!
冻海鲜拼盘 Mixed Seafood Platter HK$488
海鲜真系好多有龙虾、虎虾、 纽西兰大蚬、生蠔、螺肉。打卡一流。 纽西兰大蚬,真系大只,几鲜。螺肉好大旧好有肉,不过有少少un。生蠔嘅肉比想像中细只,不过个人原本就唔系好食生蠔,所以无咩意见。✌ 有两种Sause,一个系红酒干葱油醋汁,一个辣味香芹青酱。 个人比较钟意醋,因为酸酸甜甜,几特别。 不过如果钟意海鲜味重啲嘅,就配青酱。 唔会cover晒海鲜嘅鲜味。
经典肉眼牛扒配薯条 Entrecote Frites HK$218
个人唔食好生嘅牛,所以叫咗五成熟。 佢牛扒唔系特别厚身,不过整体肉质唔会好肥。 个人反而比较留意佢嘅薯条,放左一阵都仲好香脆。
士多啤梨可丽饼 Strawberry Crepes HK$88
Cream嘅份量真系好多,不过系靓嘅cream,所以好soft,好香。 不过如果士多啤梨多啲嘅话会更加吸引。
⚘ 玫瑰人生马丁尼 Rose Martini HK$68
佢粉红色系因为落咗落神花糖浆,但系个糖浆感觉太多,所以好甜。
草莓香蕉沙冰 Strawberry Banana Smoothie $42
香蕉嘅味道相对较重,而个人原本都钟意香蕉嘅味道,所以几钟意。
另收加一服务费
美味指数
样貌指数
抵食指数
服务态度
餐厅环境

感谢 _foods_lover_hk

查看过Odelice! (尖沙咀分店)的旅行者还看了

去过Odelice! (尖沙咀分店)吗? 请分享你的经验!