“经济高质法国大餐”

Odelice! (尖沙咀分店)
10/17周四
20:00
香港排名第20 (共13,916家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀

男友最爱食西餐,特别系法餐,今日同佢行the one佢一见到odelice就即刻拉我入去试

Steak Tartare
酱料浓淡刚好,平时最怕系酱料味道太抢,食唔出牛味,但呢份他他鲜味突出,味道唔单止无盖过,仲刚好同酱汁相辅相成,相当不错!

French black mussels
每次见到白酒青口都必点!一上菜时不禁赞叹左一下:份量太足了吧!我地较喜欢先剥晒壳再慢慢品尝,而剥壳呢个次序亦足足用左5-10分钟嘅时间青口肥美饱味, 吸收晒浓口酒香,啖啖都系鲜味!伴碟嘅薯条即叫即炸,非常香脆!

US Angus beef rossini
主菜黎了!上面仲有大大块鹅肝,同平时食嘅唔同,呢块鹅肝系有口感少少,面层微焦、充满油香 牛肉亦好嫩滑唔韧,配埋舖底嘅梦蓉一齐食劲好食!

感谢 bluewong

餐厅位于尖沙咀大型商场之内, 冷气足够,座位宽阔,环境舒适又优美, 食物味道方面,既有香港特色,又不失法国风味。

1  感谢 yatpingl

今日放工后同老公去尖沙咀食晚饭,一早已经预约定7点钟,好彩有提前预约,因为到晚上7点半后基本上餐厅已经座无虚席,从人流得知此店食物同服务系有质素,先能够吸引咁多人在平日到此餐店作晚饍。

前菜为主厨精选拼盘,有烟三文鱼,Parma Ham,意式烤肉肠等等,最令我印象深刻的是烤肉肠,因为烤肠内的油脂令整件食物的味道提升了,散发出香浓的肉汁,外皮又烤至香脆,实在出色。

主菜为法式夏多布里昂牛扒 (600g) 配橙香蕃薯蓉及香草炒野菌,牛扒5成熟,初时上菜眼见有不少肉身较为深红,看似比较生,但后来咬落又并非自己所想的,肉身软腍一点也不韧,而且肉汁丰富,配上两种酱料及大蒜,味道十分不错。配菜的蕃薯蓉味道甜而香,炒野菌主要作用是中和味道浓郁的牛扒。

甜品为特色士多啤梨tiramisu,甜品颇为特别,带有轻量的酒香味,士多啤梨的酸甜令到整个甜品甜而不漏,绝对值得推介。

感谢 sally_eat615

Odelice装横亮丽,舒适,落地玻璃,光猛。餐厅的地砖是格仔绿白色,又几有特色。我们二人被安排坐卡位,十分阔落。

Lunch time又有午市套餐,价钱由$58至$178,丰俭由人。

是日餐汤甘荀汤

甘荀汤似南瓜汤, 汤浓稠, 带甘荀味。

我选了澳洲肉眼扒意粉。

澳洲肉眼扒意粉份量不少, 我一个人吃, 吃不完。澳洲肉眼扒保留牛味, 肉质嫩滑。意粉带有浓浓的香草味, 如果你喜欢香草味, 你一定喜这意粉。意粉软硬适中。

Nutella榛子酱咖啡

榛子酱咖啡香滑。要给予一个赞。

感谢 hoeneire

好耐之前其实已经食过湾仔分店, 食物质素唔错,而且价格亦算亲民。所以就衬生日饭,再试下尖沙咀分店。 吞拿鱼尼斯沙律 沙律嘅份量十足,两个人当作前菜食啱啱好。 沙律上嘅三文鱼略略煎过,再加上上面嘅香料,食落充满鲜味。

帕尔马火腿荞麦薄饼
荞麦薄饼其实就系以荞麦粉制作而成嘅可丽饼, 所以分别就在于甜味同咸味。呢款薄饼四边都放满咗火腿,而中间再加入半熟嘅鸡蛋同埋芝士。 虽然薄饼同火腿都系咸味,但火腿同薄饼嘅咸味差别大,反而出奇地配合得几好。

Rosemary Martini & Passion Cooler
嗌咗两杯易入口嘅cocktail。 Rosemary Martini 系vodka加入咗菠萝汁同埋柠檬汁,饮落酸酸甜甜, 再加上加入咗迷迭香糖浆,同埋杯上放咗条迷迭香,每啖都闻到佢嘅香气。 Passion Cooler 就系冧酒再加入橙汁、柠檬汁同埋热情果籽,饮落爽口。

极致罗西尼牛扒
呢个主菜除咗有新西兰牛脊肉,仲有香煎法国鹅肝。 牛扒嘅质素相当好,嗌五成熟啱啱好,食落除咗肉汁丰富,仲有入口即溶嘅感觉。伴碟嘅薯蓉亦都相当香滑,不容错过。

香蕉朱古力法式多士

感谢 bcheung1205

查看过Odelice! (尖沙咀分店)的旅行者还看了

去过Odelice! (尖沙咀分店)吗? 请分享你的经验!