“周六下午餐厅都好多人,幸好一早订了位,整间餐厅阳光充足,令人感觉好舒服写意。周末有早午餐,一份主菜加餐饮都几抵。”

Odelice! (尖沙咀分店)
预订桌位
香港排名第82 (共16,415家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年2月13日点评 通过移动设备发表

南瓜汤
南瓜汤内加了葱粒,好香的葱味,不算太稠。如果不拣餐汤,可以选餐饮。

香酥蟹肉饼班尼狄蛋 | $135
水煮蛋上的蛋黄酱烧焦了闻起来好香,蟹肉饼内一丝丝的蟹肉、红椒,外层煎过。沙律菜加了醋汁,蕃茄仔几甜。

经典肉眼牛扒配薯条 | $158
牛扒七成熟都不会韧,软熟得来有肉汁,牛扒上晒满了黑椒碎,好香。仲有粗身薯条,薯条上有些少辣粉,吃起来很滋味。

苹果柠檬磅蛋糕 | $65
蛋糕四面焗到脆脆地,柠檬味比较重,中间有些苹果肉,整个蛋糕都暖暖的,加上冰冻的云呢拿雪糕及士多啤梨酱,甜甜的。

感谢 siuling1223

2021年2月8日点评 通过移动设备发表

今日同朋友去尖沙咀行街,经过The One见到间fusion法国菜西餐厅环境几好,就入去食个late lunch。

香煎带子阔条面 $128
特色啤酒烤鸡 $145
红肉血橙焦糖烤布蕾 $78
椰青 芒果 热情果 冰沙 $42
杏脯果茶 $40

同朋友一齐各叫一份午市套餐,前菜我点左田园沙律,今日嘅dressing系柚子汁,味道清新,朋友就叫左周打蚬汤。

香煎带子阔条面系番茄底,食得出系用番茄膏调出嘅酱,又有四粒带子,份量足够,性价比高!特色啤酒烤鸡,皮脆肉香,食到微微啤酒香味,令人有点失望系鸡胸肉好乾,但配菜蕃薯条加香辛蛋黄酱超好食,炸得刚刚好,酱汁味道层次丰富,酸酸甜甜又有辣吊味。

叫左一份甜品同朋友share,créme brûlée最紧要有云尼拿籽先够香,每一啖炖蛋都有满满蛋味同云尼拿味,上面块橙系可以系食完炖蛋后食,refresh下口腔又会冇咁滞。

另外饮品杏脯果茶唔系就咁用糖浆加水沟出嚟,真系用杏脯干然后再配蜜糖另上,欣赏餐厅会留意呢啲小细节。

餐厅环境采光好好,天气好时打卡一流。

感谢 cfm820
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2021年1月30日点评 通过移动设备发表

大家滞留香港,放假都喜欢去郊游,有时变得比市区更挤拥喧闹,今个周日决定反其道,与朋友去尖沙咀午膳。

K11的 Odelice是家法式餐厅, brunch set 的款式挺多,我们选了青口及荞麦饼。

是日餐汤是甘笋汤,香滑的汤中可尝到少许甘笋蓉。

法国蓝青口 -
蓝青口粒粒饱满,非常鲜甜,伴以白酒、洋葱、蕃茄及芫荽煮成的汁,令青口鲜味提升。

芦笋蟹肉荞麦饼 -
荞麦饼内放满鲜味的蟹肉,十分足料,配以甜椒及芦笋等,还有沙律,美味轻盈之选。

食完 brunch set 还想食甜品,点了 crepe,肉桂香渗透在苹果里,再加上海盐焦糖酱,配以软滑云呢拿雪糕,明知邪恶但食不停口。

周日叹个法式 brunch,很不错的享受。

感谢 Fion1210
2021年1月21日点评

好耐冇见朋友仔👯🏻‍♀️今日同朋友仔去将军澳食法国菜,位置仲好容易揾到,就系地铁隔离个商场上一楼就见到啦;环境舒服又光猛,地方又大;呢餐法国菜真系抵食又大碟,食完仲劲满足

两个人叫咗2份午市套餐;前菜每人叫咗一样,朋友选择是🥣日精选餐汤:周打蚬汤,够哂浓郁又够滑,好Creamy好好饮;而我就拣咗🥗田园沙律,Fresh 沙律菜🥬,配埋个沙律醋甜甜酸酸够哂开胃

烟三文鱼菠菜意粉 $125
三大块整成🌹玫瑰花形状嘅烟三文鱼🐟;法式芝士白汁做酱汁,劲creamy,仲唔怕油腻;🥬菠菜捞埋落啲意粉一齐食,口感丰富,意粉煮得适中,唔会好淋

橡果级伊利比亚黑毛猪柳 $ 188
伊利比亚黑毛猪柳🐷真系唔错,肉质好松软,仲有成7块咁多,再配埋个红酒酱汁一齐食,好正👍🏻;配菜比较多,有香滑薯蓉,仲百薯蓉粒在内,好有咬口;🥕煎到好香嘅蔬菜🍆半个香煎蕃茄🍅;成碟份量刚刚好,一个人食够哂饱

烟三文鱼拼盘 $78
揶威烟三文鱼,配埋青菜幼苗🥬柠檬肉🍋酸豆,干葱,特级初榨橄榄油

热Latte + $10
个拉花好靓☕香滑Latter,饮一口Latte,咬一口饼干🍪

百香果 + $10
百香果鲜榨果汁,味道一啲都唔甜

Odelice! (PopCorn)
将军澳唐贤街9号PopCorn商场1楼F23号舖

感谢 SukiYeung
2021年1月7日点评

好耐之前食过湾仔、尖沙嘴分店,Set Lunch有Crepe/Pasta加餐饮,都几抵食。事隔多年,喺将军澳开左分店,一于过黎试下晚餐。

《香煎带子荞麦薄饼 $135》
可能因为系荞麦薄饼的关系,Galette颜色比较深色,蛋味无咁突出。不过配料仍然做得几出色,香喷喷的烟肉酱汁,配上煎到金黄色的带子,满有牛油香,口感多汁;加埋重量级忌廉野菌粒,味道非常芳香浓郁,保持到水准。

《经典肉眼牛排配薯条 $155》
用上新西兰草饲肉眼牛排,叫左7成熟,肉质有嚼劲,肉味浓郁,另外提供牛肉酱汁。薯条亦有惊喜,配菜好食真系一个加分位,满有薯香,外脆内软,沾少少番茄酱减低罪恶感。

《Tiramisu $65》
食西餐点都想叫个甜品做Ending,叫左个Tiramisu,口感好Creamy、Rich,酒味突出,蛋糕质感软绵湿润,整体几好食。

感谢 eatwithbabe

查看过Odelice! (尖沙咀分店)的旅行者还看了

去过Odelice! (尖沙咀分店)吗? 请分享你的经验!