“啤酒配日式卷物”
Chotto Maki的点评

Chotto Maki
提供送餐服务
香港排名第9 (共240家快餐小吃)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年4月13日点评

今日本来想去饼店买面包, 但睇来睇去无款仲意食, 又感觉食面包太干.
于是想改食韩国饭卷, 不过女友又唔仲意, 咁近近地有啲乜嘢好嘢食呢? Omakase 又太过贵........
突然我谂到可以去湾仔 Chotto Maki 食手卷 !

我 认为 Chotto maki 系正宗鬼佬日本菜, 非常符合我们口味, 因为我们番书仔, 喜欢外地食品, 又鬼鬼地,
到店了, 首先见到饮品柜内, 放满不同饮品, 花多眼乱, 有些是进口的, 未试过, 也想试下.

原来除了饮品, 重可以叫汤.
我哋两个人点左一人一支 COEDO 啤酒, 这啤酒我哋都系第一次叫,

大家都唔识嗌,店员就帮我哋拣咗两支. 绿色是 Marihana, session ipa.

枣红色是 Beniaka, Imperial Sweet Potato Amber. 女仔饮好岩, 有日本紫薯味, 非常之衬得起日本和西洋文化嘅融合.

再拣饭卷, 原来重有炸鸡. 但看见 menu, 我又好想食 Sukiyaki 卷,

所以 点左 Beef- iyaki ($72 (4件)) .
馅料非常丰富,有牛肉、青瓜丝、牛油果、腐皮、炸蒜片,鳗鱼酱。饭卷嘅size 都几大,一啖食晒有啲难度,要分开几次食,不过就胜在口感丰富,咬落去啖啖都系美味!

店员又介绍新登场卷物, 仍未印上 menu, Naked Roll ($68 (8件))
女友好想食, 因为店员话此卷物没有饭团, 所以我就点左一客.
同越南米纸卷有点相似. 馅料用薄薄嘅米纸包住, 内有青瓜丝同三文鱼, 外面淋上特别酱汁, 味道清新, 好有层次感.
由于馅料无饭, 所以吾会肥及太饱肚, 啱晒女友胃口比较细, 而又唔想肥.

午餐饮啤酒配食日式卷物, 好食又有意思 !!

用餐日期:2021年4月
    • 优惠度
    • 服务
感谢 Francis C

2020年9月12日点评

心思思想食sushi,朋友介绍我去chotto maki买个大大份日式饭卷。

Chotto maki既饭卷有分两款。
Signiture Roll 四大件,有成只手掌咁大
Classic Roll 八件普通size

如果唔想谂,有几个预先组合左嘅配搭可以选择。今次我就拣左其中二款。

Crunch (Signiture Roll)
入面有巨量既材料,除咗三文鱼,仲有杂菜,芦笋,天妇罗碎,樱花虾,加上两种酱料(芥末蛋黄酱及黑芝麻酱)。甘多野卷为一大条饭卷,口感好有层次,味道丰富。而入面因为加入不少蔬菜同芦荀,所以食落清新可口。

Black Magma (Classic Roll)
卷物细细件,一口食落肚岩岩好。而且入面既食材配搭得非常好。
上面铺上了细细粒新鲜带子肉及蟹籽,入面有吞拿鱼蓉沙律及天妇罗脆脆配黑芝麻酱。食落去吞拿鱼蓉又唔会抢去带子鲜味,两者好match。

试左呢二款卷物都感觉唔错。下次仲可以自选卷物,拣自己喜欢的配料同酱料。超正。不论系自选定店家配搭,我最爱的系卷物馅料爆满,超丰富,入面多馅少饭,味道都好足够,已经不用额外豉油。而且即叫即做,定必新鲜,仲可以系Open kitchen睇住制作

感谢 Aprilwong421
2020年6月24日点评 通过移动设备发表

近来天气炎热搞到都唔想出外,所以午餐就买外买回家开着冷气一面煲剧一面食。外买盒设计简约方便呈长方形,既不会容易弄散寿司;又可从透明盒面观赏到精致食物。
Mango dynamite $72
芒果跟寿司是很夹的伙伴,又是时令水果;所以特别甜美多汁。用佢来做主材就算饭团内伴以天妇罗炸虾,一D都唔觉滞而且食落很清新。再衬上绿色的飞鱼子颜色抢眼。
Philadelphia  $72
牛油果是我的 favour, 营养价值高又健康。配合埋三文鱼和芝士,增加饱肚感觉。外面放上橙色和绿色的鱼子份量很多,令买相增加不少分,见到都开心。
整体来说食物质素高和卫生,但制造饭团技巧畧欠功力不够扎实。心思方面都照顾周到,因每份寿司皆配上少许酸萝卜可减轻饱滞感。

感谢 shirleymonmon
2020年2月5日点评

今日系中环睇完医生,就同老公揾食去到利源西街果边,睇睇下野发现有间sushi店平时都唔觉眼!咁就入去试下啦。

入到去好休闲既感觉,最正既系,佢可以比你有自选食材既寿司卷我地简左一款自定,之后叫左两款系佢本身有卖既寿司卷,分别系beef yiaki同埋c dragon!另外再配左两个迷你乌冬

特别想讲下beef果个卷超超超超超好食佢既牛同青瓜好夹,而且青瓜切到好幼细既丝!所以咬落去好有口感好爽口再配上佢既house special酱,真系食到唔停口!另外,自选果款,我地简左要黑松露蛋黄酱好好食!!直头唔洗配料都好食

佢有得配细细地既乌冬系好好既事,又可以食下汤面,又唔洗食一碗就饱到食唔到其他野
走左无耐,已经好想再食多次

感谢 misshungrrry
2020年1月18日点评

这间专食寿司卷物的Chotto Maki, 位于中环利源西街中,虽然位置毫不起眼,却吸引了好多客人。环境细细,座位只得数十个,所以眼见很多客人都是外卖的。有个开放式厨房仔,可以见到厨师们包饭的过程都是干净卫生的。这里的饭卷特别之处是可以自创的,从肉类,蔬菜,其他配料,脆脆及酱汁自由配搭。亦可以选择餐厅的signature 同classic 饭卷,仲有刺身同寿司的选择,定时会出限定饭卷,仲有party set 提供。Signature 每款4 件,但每件都很有份量,Classic 每款8 件,有选择困难症的我们,最后选了2 款signature 同1 款classic 的饭卷。Signature 中的Chick Chick, 主要有烧鸡,牛油果,南瓜蓉,黄瓜,沙律菜,炸芋片,配以辣的蛋黄酱及黑松露蛋黄酱。辣味比黑松露味出,卷物上洒上橙色及绿色蟹子,令卖相及口感加分。另一signature 是Sea Monster, 主要有蟹柳丝,天妇罗炸虾,青瓜丝,卷物上舖有樱花虾,炸蒜片及洒上紫薯powder, 令颜色更靓,配上鳗鱼酱及自家制的酱汁。而Classic 的Mango Dynamite就比较细件,有8 件,饭身卷上天妇罗炸虾跟青瓜丝,再舖上芒果片配鳗鱼汁。

感谢 chickenwingtip

查看过Chotto Maki的旅行者还看了

中国香港

去过Chotto Maki吗? 请分享你的经验!