“多人排队一定有原因嘅😋”
嘛嘛地的点评

嘛嘛地
香港排名第55 (共15,642家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年12月1日点评 通过移动设备发表

今次同一位好耐无一齐食饭嘅朋友食lunch。佢话佢曾经有个weekend想试mamaday,但佢次去到有好多人等位,所以佢食唔到。为左满足佢呢个食mamaday嘅心愿,今次趁weekday lunch time得闲,就过黎碰一碰运气,睇下可唔可以食到啦。结果好好彩咁有位,可以食到。

每天都一样的沙律 $8
因为见自己出去食饭阵好少食菜,所以见salad只系加$8就加左啦。都几大碗,沙律菜上有芝麻酱。比较特别嘅系佢有啲好甜嘅蓝莓同红莓,感觉更加清新同抵食。

泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包饭 $112
睇openrice啲食评阵,以为呢到嘅食物都系正常cafe size,唔会太大碗咁。点知呢碟蛋包饭劲大碟。蛋嘅分量劲多劲厚。我食左半碟已经开始话饱,不过我都系食晒。泡菜炒豚肉好食。蛋包饭入面嘅饭都有泡菜汁,又好食左,开心。

脆炸鱿鱼圈 $28
以为$28唔会有好多啦,望到阵都以为得三四件,点知食极都仲有。我谂应该都有大约十件鱿鱼圈。炸粉适中,鱿鱼圈几厚肉有鱿鱼味,几好食。

无糖红茶 $0
对呢杯红茶无乜期望,点知又几好饮。无糖真系开心。

以下系朋友叫嘅:
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹义大利扁面 $128
呢个系正常cafe 分量嘅pasta,不过蟹肉都唔少。我试左一啖,又真系几重蟹味。

原味薯条 $18
真系原味嘅薯条。

总括而言,真系几好食,难怪多人排队。

感谢 poorstudentlovesfood

2020年11月22日点评 通过移动设备发表

听过mamaday这间人气餐厅很久,之前lunch终于同朋友去了!lunchtime时间餐厅非常多人,但店员都会尽量安排在book了位的时间入座,所以记得要book位~

餐厅内充满玩味的设计,很贴心的对白呢,没错坐下来的时候真的想whatever,i‘m hungry,好彩餐厅上菜好快。

menu选择多,可以选择lunchset 或单点意粉~还有很多甜品。

和朋友点了一个lunchset配「每日都一样的沙律」,饮品用上环保饮管,值得赞~

「每日都一样的沙律」:虽然餐厅说每日都一样,但一点都不一样(与其他餐厅不一样),因为沙律系有红莓的,其他沙律菜亦很新鲜。

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面:真系好多蟹字,但又真系名副其实,每一啖都好香蟹膏味,而且满满的蟹肉,每一口都好滋味

啖啖蟹肉⋯你就想墨汁海鲜比萨:这个pizza好特别,除浓浓的cheese外还有好多墨鱼汁(不要以为黑色的是浓了),每块pizza上都有一层墨鱼汁,而且夹了薄薄的薯蓉,烤了后好香。
pizza上则有好多料,由好多鱿鱼、蚬肉和洋葱

mamaday绝对唔会系麻麻地,真系worth the wait!

感谢 cindycF9354PA
2020年11月22日点评 通过移动设备发表

Mamaday人气一直很高,如果没提前book定位系没位的。铜锣湾这家在大厦一楼,到的时阵要等等才有位。
WaffleSweetPotato:窝夫整得脆脆的,中间有麻薯,好烟韧,微甜。碟上的紫色是紫薯蓉,没有调味就淡淡的紫薯香味,小碟是练奶,沾上紫薯蓉挺好吃的。还有一粒豆浆味的雪糕,也是微甜,热热的窝夫配上冰冰凉凉的雪糕,是个美味的甜品。
Cheese fries:薯条炸得好脆,份量很足,洒上芝士粉,咸咸的奶香味,很好味
Crispy Garlis Wings:虽然餐牌写着「记住,期望愈大,失望愈大⋯⋯鸡翼」但是味道挺好的,鸡翼醃得有入味,辣辣的,欲罢不能。
虽然是咖啡厅,但我们没点咖啡,一杯士多啤梨奶昔一杯益力多柚子沙冰,刚好今天比较热,冰冰凉凉的好舒服。

感谢 cmycmy917
2020年11月20日点评 通过移动设备发表

⭐️【食物唔会麻麻哋】mamaday ⭐️

一直都好想呢一度❤️今日终于嚟到喇!

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面:完全唔系用蟹柳,一丝丝嘅蟹肉再加蟹膏布满系整碟意大利面上❤️犹如置身意大利南部一样,rich得来以蟹肉嘅鲜味平衡☺️超好食!

蜜糖芥末鸡翼:呢款鸡翼有少少微辣,够惹味又脆口,以蜜糖嘅甜味平衡,恰到好处☺️。鸡翼已经起骨成单骨,超级方便!

店舖玩味十足,每个角落都有打卡点,食物亦超乎意料之外,怪不得成为网红店

Mamaday 铜锣湾
铜锣湾霎西街28号必发大厦1楼

感谢 collins_lai
2020年11月19日点评 通过移动设备发表

< Mamaday > 铜锣湾
琴日lunch去咗呢间人气cafe 食物质素都唔错

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128
蟹膏同蟹肉嘅份量都好多 每一啖都食到咸香嘅蟹膏 而且佢唔系蟹柳 系食到一丝丝嘅蟹肉 意粉上面仲有两只蟹钳 好足料

黑到爆炸鱿鱼圈墨鱼滑墨汁炖饭 $126
呢个食完个嘴会变咗黑色 有几旧炸鱿鱼圈 炸得香脆 仲好弹牙 另外仲有墨鱼滑 炖饭入面都有好多墨鱼胶 墨汁好浓郁 抵食

随便炸啲啦 $98
姐系炸物拼盘 有鱿鱼圈、炸虾、洋葱圈同薯条 另外有茄汁同沙律酱俾你点 每样都炸得好香脆 薯条粗切 唔会淋晒 整体份量都几多

黄金啊婆块皮 $48
几清新嘅青苹果沙冰 甜甜地唔酸 可以解腻

士多啤梨奶昔 $46
野饮好靓 打卡一流 成杯都唔太甜 士多啤梨味突出 配埋上面嘅奶泡饮好正

感谢 blissfulfoodiary

查看过嘛嘛地的旅行者还看了

中国香港

去过嘛嘛地吗? 请分享你的经验!