“唔系麻麻地 系好好味!”
嘛嘛地的点评 - 停止营业

嘛嘛地
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年2月7日点评 通过移动设备发表

Mamaday读落好似「麻麻地」,意思系唔系太好又唔系太差。餐厅名好似免责声明咁,先小人后君子,话比食客知餐厅食物水准「麻麻地」,唔好抱咁大寄望。的确,冇寄望就冇失望。但食完觉得唔系「Mamaday」,而系好好味!

荞麦面配美利坚合众国草饲牛扒扒扒($152)
虾片劲大块!争d遮住晒个牛扒!食落脆卜卜唔油腻。
Medium rare嘅牛扒够腍身又嫩口。外层有香草煎过,脆脆地,食落好香口。旁边有甜酸酱可以点,但我较喜欢食原汁原味嘅牛。荞麦面软硬适中,配木鱼丝,食落甜甜的。沙律菜新鲜爽脆唔会苦,重有我最钟意食嘅火箭菜添!配搭酸酸甜甜嘅红桑子同蓝莓,有菜有水果,感觉清新~食完牛扒食番d沙律菜同水果,可以平衡番油腻感!

蜜糖芥末炸鸡翼($68)
炸得够脆,食落又甜又辣,滋味十足,忍唔住食完一件又一件!外层有蜜糖,令人感觉冇咁热气。份量都几多。

吃过主菜便到甜品。

见餐牌紫薯窝夫($78)张相影得几靓就嗌个试下。果然系图文相符!一样咁靓!唔系剩系得个样靓,食落都好好味!

紫薯围在碟边,为平平无奇嘅碟添上炫目的紫色色彩。本身惊紫薯会太甜,但食到只系紫薯本身嘅甜味,冇另外加糖,唔会太甜,大家可以放心嗌。窝夫上撒上红色玫瑰花瓣,配上旁边一球圆圆的白色云尼拿雪糕,好似艺术品,靓到唔舍得食啊~中间有个铁兜装住cream cheese,倒落窝夫度食,嗯~有淡淡芝士味但浓度恰到好处唔会太漏。窝夫有四件,份量多,同朋友每人两件啱啱好。窝夫新鲜焗起,上枱时外层重脆,入面口感烟烟韧韧。超钟意呢个窝夫!极力推荐大家试下!

饮品点了热朱古力($48)。嗌呢杯饮品纯粹系被餐牌张相吸引。因为热朱古力个杯好特别,写住「非常一般」,同餐厅名「Mamaday」互相呼应!杯嘅图案有种中国风,用中式杯装朱古力呢种西式饮品,有强烈嘅违和感!

感谢 chingbee0808

2021年2月1日点评 通过移动设备发表

只听餐厅名字,已经觉得很有趣,mamaday(麻麻地),就连餐牌名字及装修也很特别,进餐厅吃过后,却发觉一点也不麻麻地,东西都很好吃!

由于跟家人不想分桌坐关系(疫症下限聚),还是买回家吃好了!点了一个千岛软壳蟹芝士比萨,回到家一开盒,看到原只软壳蟹在pizza中心,心灵真的很治愈!薄饼底很薄脆,千岛酱,软壳蟹很脆口

黑到爆炸墨鱼圈墨鱼滑墨汁炖饭又是很推介,有3件鱿鱼圈,一粒巨型的墨鱼滑丸,再加数件炒鱿鱼配炖饭,只是菜都已很满足,墨鱼滑丸超浓郁墨鱼味,很好吃!

炸墨鱼圈真的很厚肉,外皮也炸得很香脆,一盒有很多件,超抵吃

感谢 angelkwok911
2021年1月23日点评 通过移动设备发表

充满特色的Cafe

Mamaday的装潢十分有风格,店内充满不少打卡位
餐单设计十分有玩味及创意,打卡满分

蜜糖芥末鸡翼

世界级炸鸡翼!(必点)
蜜糖既甜,芥末既惹味,加上炸得香脆既外皮,毫无疑问会令你回味无穷,一只接一只食,好味到停唔到口呀!

点解个个都叫软壳蟹比萨架?

两个人share刚刚好
原只软壳蟹炸得松脆,一口咬下超juicy
薄饼皮薄馅正,配搭芝士及千岛酱,滋味无穷

手工草莓梳打

自家制的草莓酱加上梳打水,酸酸甜甜十分解腻

感谢 SawakiChan
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2021年1月14日点评 通过移动设备发表

之前已经去过佢哋喺油麻地同尖沙咀嘅分店,今次再嚟到铜锣湾同朋友一齐食午餐,我哋系平日时段嚟同样爆场,环境装修非常玩味,今次就叫咗几款小食同饮品嚟试吓
炸鱿鱼圈 $68
份量非常充足,真材实料真系有鱿鱼㗎,炸粉唔会话太厚好香脆,配埋沙律酱一齐食啱啱好
辣味芝麻鸡翼 $68
鸡翼系原只鸡翼,有四只味选择,之前试过佢哋蜜糖芥茉唔错,辣味果然都系够香口
士多啤梨果酱梳打
好钟意佢哋嘅摆盘,梳打同果酱本身系分开装大家可以自己整埋一齐,有少少DIY嘅感觉,味道不会太甜
热cappuccino
味道正常,今次应该系有一个海马拉花但系上枱嘅时候就有少少散左,呢只杯都几有特色

感谢 Yyn L
2021年1月7日点评 通过移动设备发表

今日带咗朋友去佢未去过玩味十足嘅 Mamaday 试下
记住,期望愈大,失望愈大•••鸡翼(蜜糖芥末)蜜糖芥末酱食到香甜蜜糖味芥末味颇重带微辣鸡翼脆卜卜,好香口
可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面明太子酱汁浓郁微辣捞埋温泉蛋蛋汁,加埋蟹柳、木鱼同菇菌都几丰富
焦糖脆脆窝夫先将窝夫切成小块然后搽上炼奶再加上少量焦糖脆脆最后加埋海盐雪糕中和一下甜度☺️窝夫外脆内软,蛋香味好浓口感同味道多重层次

感谢 0907kinki

查看过嘛嘛地的旅行者还看了