“良心食店”
嘛嘛地的点评

嘛嘛地
香港排名第57 (共15,679家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年2月11日点评 通过移动设备发表

好耐冇去铜锣湾,今日去到当然要去mamaday食返个lunch,支持下良心食店啦

炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面($118)
一道非常港式嘅菜式,虾籽捞面爽口弹牙,食落有淡淡的虾籽味。加上香港人最钟意嘅沙嗲酱,食落又估唔到系咁夹。另外仲加咗薄片嘅炒鱿鱼,虽然系薄片,但系口感都唔会鞋。

辣㗎傻猪猪猪颈肉泰式肉碎日本蛋包饭($118)
呢个日本蛋包饭使用日本进口鸡蛋,即使鸡蛋唔系全熟嘅状态都可以放心食用。辣㗎傻猪猪猪颈肉泰式肉碎又真系几辣,不过辣得来又好惹味,令人想一啖接一啖咁食落去。猪颈肉嘅份量都几多,大概都有六至八片,食完猪颈肉之外仲有好多泰式嘅肉碎可以捞饭食,真系非常之丰富。

感谢 Sarahyi930

2021年2月7日点评 通过移动设备发表

Mamaday读落好似「麻麻地」,意思系唔系太好又唔系太差。餐厅名好似免责声明咁,先小人后君子,话比食客知餐厅食物水准「麻麻地」,唔好抱咁大寄望。的确,冇寄望就冇失望。但食完觉得唔系「Mamaday」,而系好好味!

荞麦面配美利坚合众国草饲牛扒扒扒($152)
虾片劲大块!争d遮住晒个牛扒!食落脆卜卜唔油腻。
Medium rare嘅牛扒够腍身又嫩口。外层有香草煎过,脆脆地,食落好香口。旁边有甜酸酱可以点,但我较喜欢食原汁原味嘅牛。荞麦面软硬适中,配木鱼丝,食落甜甜的。沙律菜新鲜爽脆唔会苦,重有我最钟意食嘅火箭菜添!配搭酸酸甜甜嘅红桑子同蓝莓,有菜有水果,感觉清新~食完牛扒食番d沙律菜同水果,可以平衡番油腻感!

蜜糖芥末炸鸡翼($68)
炸得够脆,食落又甜又辣,滋味十足,忍唔住食完一件又一件!外层有蜜糖,令人感觉冇咁热气。份量都几多。

吃过主菜便到甜品。

见餐牌紫薯窝夫($78)张相影得几靓就嗌个试下。果然系图文相符!一样咁靓!唔系剩系得个样靓,食落都好好味!

紫薯围在碟边,为平平无奇嘅碟添上炫目的紫色色彩。本身惊紫薯会太甜,但食到只系紫薯本身嘅甜味,冇另外加糖,唔会太甜,大家可以放心嗌。窝夫上撒上红色玫瑰花瓣,配上旁边一球圆圆的白色云尼拿雪糕,好似艺术品,靓到唔舍得食啊~中间有个铁兜装住cream cheese,倒落窝夫度食,嗯~有淡淡芝士味但浓度恰到好处唔会太漏。窝夫有四件,份量多,同朋友每人两件啱啱好。窝夫新鲜焗起,上枱时外层重脆,入面口感烟烟韧韧。超钟意呢个窝夫!极力推荐大家试下!

饮品点了热朱古力($48)。嗌呢杯饮品纯粹系被餐牌张相吸引。因为热朱古力个杯好特别,写住「非常一般」,同餐厅名「Mamaday」互相呼应!杯嘅图案有种中国风,用中式杯装朱古力呢种西式饮品,有强烈嘅违和感!

感谢 chingbee0808
2021年2月1日点评 通过移动设备发表

只听餐厅名字,已经觉得很有趣,mamaday(麻麻地),就连餐牌名字及装修也很特别,进餐厅吃过后,却发觉一点也不麻麻地,东西都很好吃!

由于跟家人不想分桌坐关系(疫症下限聚),还是买回家吃好了!点了一个千岛软壳蟹芝士比萨,回到家一开盒,看到原只软壳蟹在pizza中心,心灵真的很治愈!薄饼底很薄脆,千岛酱,软壳蟹很脆口

黑到爆炸墨鱼圈墨鱼滑墨汁炖饭又是很推介,有3件鱿鱼圈,一粒巨型的墨鱼滑丸,再加数件炒鱿鱼配炖饭,只是菜都已很满足,墨鱼滑丸超浓郁墨鱼味,很好吃!

炸墨鱼圈真的很厚肉,外皮也炸得很香脆,一盒有很多件,超抵吃

感谢 angelkwok911
2021年1月23日点评 通过移动设备发表

充满特色的Cafe

Mamaday的装潢十分有风格,店内充满不少打卡位
餐单设计十分有玩味及创意,打卡满分

蜜糖芥末鸡翼

世界级炸鸡翼!(必点)
蜜糖既甜,芥末既惹味,加上炸得香脆既外皮,毫无疑问会令你回味无穷,一只接一只食,好味到停唔到口呀!

点解个个都叫软壳蟹比萨架?

两个人share刚刚好
原只软壳蟹炸得松脆,一口咬下超juicy
薄饼皮薄馅正,配搭芝士及千岛酱,滋味无穷

手工草莓梳打

自家制的草莓酱加上梳打水,酸酸甜甜十分解腻

感谢 SawakiChan
2021年1月14日点评 通过移动设备发表

之前已经去过佢哋喺油麻地同尖沙咀嘅分店,今次再嚟到铜锣湾同朋友一齐食午餐,我哋系平日时段嚟同样爆场,环境装修非常玩味,今次就叫咗几款小食同饮品嚟试吓
炸鱿鱼圈 $68
份量非常充足,真材实料真系有鱿鱼㗎,炸粉唔会话太厚好香脆,配埋沙律酱一齐食啱啱好
辣味芝麻鸡翼 $68
鸡翼系原只鸡翼,有四只味选择,之前试过佢哋蜜糖芥茉唔错,辣味果然都系够香口
士多啤梨果酱梳打
好钟意佢哋嘅摆盘,梳打同果酱本身系分开装大家可以自己整埋一齐,有少少DIY嘅感觉,味道不会太甜
热cappuccino
味道正常,今次应该系有一个海马拉花但系上枱嘅时候就有少少散左,呢只杯都几有特色

感谢 Yyn L

查看过嘛嘛地的旅行者还看了

中国香港

去过嘛嘛地吗? 请分享你的经验!