“一般”
孖宝车仔面的点评

孖宝车仔面
香港排名第4,654 (共13,928家美食)
描述: 地道車仔麵,多款小食
描述: 地道車仔麵,多款小食

这处的粗面比较似上海面,较圆润及厚身,不似地道港式的,什么面底也是十元,但八元或以上一款,例如牛丸就只有两粒,有些贵。

感谢 winnieal

2019年4月7日点评 通过移动设备发表

行过葵广咁多次,我都经常见到孖宝呢间车仔面档,佢嘅装潢都几有心思,因为今日要约左朋友系葵涌见面,所以就去试呢间野啦。 -
我地两个人,每人叫左3面,当中更加四蚊试左过牛杂。 -
牛杂入味,几弹牙,鸡翼尖唔错,猪大肠洗得几干净,无咩雪味同腥味。 -
当然,最令我难忘及回味既就一定系佢份价值十蚊既辣鱼旦,因为佢都系用我好好好好好好好钟意食既陈皮鱼旦(有七个好字,就系最完美,因为耶稣讲过七次系最好的,所以我就一定要打七个好字)。 -
试到辣,就一定要加辣,因为食第一粒,你就已经感受到佢个种辣味涌紧上来,同一般你系街食到既一定有分别。 -
所以呢,呢个系我极级推介的车仔面档。

1  感谢 hallopigchu
2019年4月6日点评 通过移动设备发表

这间车仔面店很受欢迎,座无虚席,食客们都吃得很快,香港人就是匆匆忙忙。今晚在这里吃了一碗三幼面,点了咖喱鱿鱼、黑椒牛丸及鸡中翼。最好吃是黑椒牛丸。

感谢 Venus L
2019年3月31日点评

赞:装修好过瘾!旧发型屋都被佢谂到,仲有埋风筒、吹头机咁,好过瘾。
车仔面配料几家常,豆卜镶猪肉入味,大肠好干净,豆腐好入味,正
弹:买既方法有啲复杂,以为系坐低叫,但原来系剔纸后去排队

感谢 bittermen
2018年12月8日点评 通过移动设备发表

经过葵涌广场,飘来好香卤水味,系车仔面呼唤我,未食已经被卤水鸡脾吸引。

另一边仲有炆牛腩既肉香,即揾位坐低剔纸仔叫。

呢本孖宝秘笈,除左有车仔面,仲有饭、小食、饮品,下午茶套餐仲几抵食。

三车仔面 $44,包热饮,额外每$8。我特别推介大家加$2要个孖宝辣汁,有大辣/小辣。

最后我点左四,猪红、萝卜、牛腩、牛肚,加孖宝辣汁(小辣),仲整多杯冻柠茶。

拣左腩汁令个汤都香肉味,加强牛腩既味道,配埋必加辣汁,小辣刚刚好,辣得黎少少刺激,又唔会辣好耐冇味觉,越食越开胃好味。

先食件萝卜,超级入味多汁清甜且无渣,做得好好,仲要味道重得黎清爽唔腻。

牛肚够哂腍,同样入味多汁,好香好有咬口,食完唔痴牙知下要赞。

牛腩望落以为硬,入口原来好松化,咬落肉感好好,仲有件牛筋,软绵好有骨胶原,牛味浓郁好好食。

猪红份量多,味道几重,滑溜又入味,仲无腥味,配辣汁仲正。

原味同辣味菜脯,辣既较吸引,一定要落少少。个面即时多入咸香爽口,辣得过瘾。

拣左粗面吸多点汤汁,唔会煮到软哂,面仲弹弹地爽口,个人喜欢粗面的口感佳。

顺带一提,d店员姐姐好亲切,同学生哥同太太都有讲有笑,而且全部都快手快脚,又好礼貌。

感谢 katw759

去过孖宝车仔面吗? 请分享你的经验!