“葵广孖宝一间食齐香港地道小食🌟”
孖宝车仔面的点评

孖宝车仔面
周围地区: 葵芳
描述: 地道車仔麵,多款小食
2021年2月27日点评 通过移动设备发表

葵涌广场多嘢食就系人都知,孖宝车仔面就可以一次过食齐香港地道街边小食😆

🌠墨鱼条碗仔翅
每次嚟都必食!出面大多系鱼肉碗仔翅,但呢间就有墨鱼条碗仔翅😜汤羹口感顺滑,啖啖都有材料,有齐肉丝、 冬菇丝、云耳丝、粉丝,而墨鱼条够晒弹牙可口

🌠烧卖配陈皮鱼蛋
呢间鱼蛋出名在佢真系有陈皮味,再配佢特制辣汁,真系食得好过瘾!而烧卖够晒皮薄,加豉油,咸甜味道控制得刚好

🌠 卤水:鸡翼、鸡肾、鸡脚、鸡翼尖
之后就未食过呢间嘅卤水食物,但朋友极力推介,当然要食啦!好食嘅卤水鸡脚要够淋,呢间真系好淋而且入味😜鸡翼入味而且鸡味香浓、肉质爽弹!鸡翼尖虽然冇乜肉食,但胜在肉质够嫩,不知不觉食晒😆鸡肾卤唔淋而且有咬口,系入味嘅时间控制得好好!

🌠另外,记得要食呢间店菜脯够晒爽口,而且带辣,真系食唔停!

感谢 Ctyingz

2020年9月17日点评 通过移动设备发表

今晚经开葵涌广场,有啲肚饿,于是睇下有咩食,见到有间车仔面,睇佢既野食好似好吸引,于是拣佢做晚餐🥣😂😂

我坐低见到本秘笈,呢本野已经吸引到我去睇😂
我睇完本秘笈,见到个招牌车仔面,有好多𩠌,所以叫左佢,之后再加多个牛什,同埋一杯冻柠茶🥤。
顺带一提,响落单既时候,职员好有礼貌帮得落单,同埋话帮我加埋秘制汁会好食啲,真系好好👍🏻👍🏻

招牌车仔面果然无令我失望,首先萝白好鲜甜,无渣,而且入味,加埋秘制汁,真系好好食😋鸡翼卤水得唔错,好滑同入味,唔会太咸,都系必食既𩠌,加埋陈皮鱼蛋,猪皮,猪红,大肠,真系一碗真正既港式车仔面😌🥣👍🏻
牛什$20,有一大碗,仲要好入味,真心抵食👍🏻👍🏻

感谢 ykjim
2020年5月22日点评 通过移动设备发表

今日早左食晚餐,行左阵解饿饿地
就来到葵广揾好野食,外卖返屋企做宵夜
见到呢间车仔面好多人帮衬
一定有保证

唔单止有车仔面,饭类都有
价钱仲好亲民

小食都唔错,竟然还有糖水:D

宵夜同屋企人分,就叫左最方便又惹味既卤水

卤水拼盘 $49
有6大款美食:鸡翼、鸡肾、鸡爪、豆腐、卤蛋
、鸡翼尖

全部都够晒入味,卤水汁很出色,够咸香
八角香料味浓郁

encore左一份鸡翼 $20
鸡翼大大只,性价比超高

卤水鸡脾 $19
食肉兽最爱,轻松KO
感觉完全不油腻,卤水汁甜甜地好惹味👍🏼👍🏼

感谢 yummy903
2020年4月13日点评

平快正
虽然已好听话多Stay at home, 但有必要时都要出下去,如买定几日𩠌菜,还有一星期一次睇中医,仲要千里迢迢去到葵芳,虽不太想,但又必要,有时都几挣扎。

这位中医都几旺,预约了时间还要等,至于等几耐就…睇下好唔好彩啦! 今日就…差不多搅到6:00pm多,所以决意不回家煮。葵芳食肆云集,不知是否公众假期,人流都唔少,虽然这店地方阔落,而每枱的距离都甚远,但一见到外卖区,就把心一横,还是外卖回家安心一点。

很欣赏店子划分了一个外卖专区,客人唔驶聚集一齐,清清楚楚。看看餐簿,真系整到秘笈咁,有趣!分别有面套餐、饮品、推介、糖水、多款小食、饭餐、香港特色、特色面和卤水系列等,另有张外卖专用单餐纸。

拣了一份3𩠌面套餐送热餐饮($46),另加多两款配料($8/一款)。套餐的主食除了可拣粉面饭外,还有肠粉,正合我心意。配料有很多选择,足足有五十多款,今日选了肠粉配卤水蛋、卤水豆腐和萝卜($46),再加鱼肉春卷(+$8),而饮品就要冻豆浆(+$3),当然要加多客蔬菜。
肠粉必定要混酱先好食,所以很喜欢𠮶外卖盒分了两格,一格放肠粉,一格放配料,咁啲酱汁和卤水汁就唔会捞埋,赞!。肠粉滑嘟嘟,配上甜酱、麻酱和甜豉油已好味,但原来加埋葱花和辣菜甫更正,菜甫辣度十足,令肠粉吃起来更惹味。
两款卤水都讨我喜欢,卤水蛋软硬度适中,富有蛋香;卤豆腐就尝到豆香,两者都卤得相当入味,但又不会太咸。
萝卜旧旧厚切,腍嫩无渣,多汁清甜,是我个人推介之一;还有鱼肉春卷,味道稍稍咸香,不干身不油腻。
蔬菜有生菜和韭菜选择,今日拣了后者。一客韭菜($18)分量都好足,条条翠绿爽嫩,富独有的香味,配上腩汁更添美味。
冻豆浆(+$3)是樽装,方便外卖携带,更好! 是豆美味品牌,一支380毫升,低糖原味,甜度岩岩好,亦有豆香,好饮!
平时真系好少外卖,但现在外出吃饭真系有很多要考虑的事情,今日拣外卖车仔面,由落到拎走都唔驶好耐,快来快走,价钱又经济实惠,真系平快正,正合我心意,下次来睇中医可再考虑。

感谢 wanttoeat8
2020年4月11日点评 通过移动设备发表

如果你是旅客,来香港一定要试试车仔面呢!🥰齐来和你eat~

好有水准,酱汁出色嘅车仔面😚

招牌车仔面:大大碗,包罗万有~猪大肠好淋
萝卜无渣,又淋又入味~
陈皮鱼蛋,无得输👍🏻

另外一碗系三𩠌车仔面:咖哩鱿鱼系另上,冻食的,少少辣,好对口味🤤

感谢 sodadada

查看过孖宝车仔面的旅行者还看了

中国香港

去过孖宝车仔面吗? 请分享你的经验!