“天天海南鸡饭”

天天海南鸡饭
10/15周二
20:00
在线下单
香港排名第193 (共13,891家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾

两杯都好好饮
易入口有层次的味道

感谢 SHANE W

2019年9月6日点评 通过移动设备发表

每次去新加坡旅行 总系不忘位处麦士威路熟食中心入面既天天海南鸡饭 相比于文华或文东记等名店,味道不失色之余,价钱亦比较相宜 亦都曾经获得米芝莲评级 所以味道真系令我一食难忘 对于好钟意食海南鸡饭既我 一直都好挂住天天既鸡饭 终于起香港开左天天海南鸡饭既分店 所以我都即刻黎左位于铜锣湾Fashion walk既分店一试!

海南鸡饭
海南鸡肉质非常嫩滑 鸡皮亦都好薄 无论是鸡腿肉或者鸡饭的胸肉 不仅能够保持原本鸡的弹性与肉汁 还变得更加滑嫩 鸡皮及鸡肉沾满汤汁 香喷喷的鸡油精华在入口时散开 另外米饭则是粒粒分明 但又保有香气及湿润度搭配着鸡肉的酱汁一起食用 每一口都充满著香气

骨香鲳鱼
外脆内嫩 肉质有如豆腐般嫩滑 入口即化
啖啖肉而且冇骨真系好满足 炸得金黄色同埋好干身 入口有辣椒辣味又带出椒盐的咸香 咸咸辣辣 香口惹味 饭一流呀!

麻辣花蛤
凉拌麻辣花蛤洗得好干净完全无沙 每一只都入口鲜味十足 加左麻辣成功提升每一只花蛤既味道 味道变得好惹味 而且花蛤肉厚弹牙 令人完全食唔停口 系一道好开胃既前菜

感谢 Stepsy204106
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

天天海南鸡 ($158)
天天石窝鸡饭 ($48)
期待左咁耐,终于食到呢个天天海南鸡饭
我地order 左一碟海南鸡 - 海南鸡d肉好滑,好有口感加埋d鸡皮都好香 又唔肥!再配埋d好香葱油,放系用鸡油煮既饭真系天衣无缝
D饭粒都煮得好干身,成个配搭真系整得好完美
海胆豆腐 ($128)
呢个系我第一次尝试咁样既配搭海胆既刺身就食得多 ,咁样同豆腐一齐食真系第一次!个海胆味真系入晒个汁同个豆腐入面架
香茜蛏王 ($148)
呢个绝对系惊喜中既惊喜本身想嗌个前菜开下胃, 一上菜果下已经好instagramable!D蛏子咁样煮熟再冷盘咁上真系好特别两样野既配搭真系好refreshing,前菜黎讲真系无得顶!

感谢 eatardinhk
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

去不了新加坡,去天天也可以。现代中西式装修,有格调,环境舒适,晚市茶位($9),注意: 要食鸡要早点来,9点后已售完。菜单做到杂志咁,仲有食鸡教室。除了主餐牌,还有不少IGable的cocktail选择。Tea Sensation ($68) 百香果和伯爵茶混合的mocktail,茶味带果香,用中式茶杯饮,很有特色。May be you are young ($88) scotch whisky 、加班兰叶糖浆、蛋白、益力多和青柠汁的东南亚风情cocktail,卖相精致,味道好refresh,酒味重,可以慢慢品尝。香茜蛏王 ($128)雾烟出埸,好夺目,除左见得人,都几好味,蛏子肉混入麻油、葱、芫荽,爽口清新的开胃菜。海胆豆腐 ($148)明火上,idea几创新,海胆夹豆腐食都系第一次,有不少海胆,豆腐很嫩滑。天天海南鸡 ($158/例牌)浓鸡汤汁是秘制的,带点甜,鸡用上黄油鸡,好健康,鸡鲜肉滑,而且唔肥,cp值很高。天天石锅鸡油饭 ($48)系另一卖点,唔会太油,粒粒分明,石锅还可以保温,好有水准。餐厅不愧为米芝莲推介,食物有质素,卖相也吸引,推荐!

感谢 852tsuil
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

为左报答嘅爱,今日落堂同佢嚟食好西。上网睇到呢间米芝莲餐厅好似卖海南鸡卖到上天咁,所以嚟试下。一入门口我以为自己去错餐厅,因为佢门口就系个吧台,饮酒果啲,唔系冲奶茶咖啡果啲但入到入边就系正式餐厅,环境几舒服,最重要系成晚播嘅歌都系啲流行曲(英文嘅)全部都系我喜欢嘅歌,美食加音乐,完全唔舍得走。

嚟到天天海南鸡餐厅当然要叫返个海南鸡啦,158蚊例牌,其实两个人嚟讲份量好足,因为佢系冇骨,叠起两层。啲鸡好嫩滑,佢原本已经有鸡汁,所以唔点酱都够味,但海南鸡唔少得豉油同泰式辣酱加埋嘅「海南鸡酱」,辣辣地,味道冇出面果啲咁浓。除左呢个,佢仲俾左个沙姜汁,佢磨到啲姜好幼滑,味道唔浓但好香姜味,佢啲酱冇咁浓令你可以食到鸡嘅原本甜味。

然后重点嚟啦 - 油饭。佢个油饭系我食过最好食嘅油饭,因为佢个饭原本已经好够味,真系斋嚟食饭都唔夸张。佢一啲都唔油,但做到粒粒有味,而且啲饭煮到岩岩好,粒粒分明,真系好好食,两个女仔食到一粒不留。

除左呢两个重点菜,我地仲嗌左个香茜蛏子,因为好喜欢食芫茜,而我又喜欢食蛏子佢将啲蛏子洗得好干净,白雪雪咁,再加埋佢个冷盘麻油汁,好清新嘅感觉,简简单单完全食晒莞茜嘅香味同蛏子嘅鲜甜味。

另外因为都好钟意食海胆,所以试埋佢个海胆豆腐,其实我原本唔喜欢食豆腐,但佢个豆腐实在太过滑,滑到我都唔识形容,加埋佢个汁同海胆真系好好食。

最后头先提过佢呢度有酒吧位置,所以我地都可以饮杯嘢倾下计。佢啲cocktail mocktail都好靓好特别,原本想试下佢杯1950咖啡酒,但可能我地嚟得有点晏,冇晒咖啡。所以我就转左去「饮茶」。
呢壶茶真系好好饮,佢系冧酒加香草柠檬草呢类比较fresh嘅香料,好易入口。而且佢上时会俾两个杯你share饮,真系可以好似饮茶咁,好睇又好饮。

除左酒类胆普通啡茶,佢仲有水果茶,呢度真系乜都有我地仲嗌左杯百香茉莉,酸酸甜甜,茉莉又好香,清一清喉咙

呢餐饭无论色香味同环境都好正,呢个价钱但享受到嘅食物质素同服务,其实我觉得好合理。听住自己喜欢嘅歌,食住美食,真系五官都好忙但今晚我忙得好开心。

感谢 malkayiu

去过天天海南鸡饭吗? 请分享你的经验!