“名副其实嘅米芝莲餐厅”

天天海南鸡饭
10/14周一
20:00
在线下单
香港排名第193 (共13,891家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

今晚同朋友庆祝生日食饭,我特意揾铜锣湾呢间米芝莲餐厅同佢庆祝生日,一入到去装修我觉得非常之特别,同好有气氛我觉得米芝莲级数真系唔简单。 冇办法啦同佢庆祝生日点都要拣啲好嘢嚟嘅。 我哋叫咗以下食品:

香茜蛏王: 呢碟嘢一送上,烟雾弥漫, 很迷幻。 食落去香茜味都几重,虽然我唔系太食香茜,但系自己觉得都几好味,同埋配埋蛏子都几爽口,捞埋啲香茜一齐食, 我觉得都几夹,从来冇谂过 蛏子会夹到香茜。

例牌天天海南鸡: 坦白讲我觉得佢个鸡皮都唔算肥,而且我自己食落去啲鸡肉都几嫩口 , 佢个招牌声称冇肥膏同冇腥味。 咁我自己觉得都认同嘅, 大家都可以睇下我啲相,佢鸡其实我自己觉得 真系几正, 鸡固然系正但其实我觉得佢个汁先做得非常之出色-姜蓉同埋个辣汁, 当你将鸡点落个汁食, 又有另一番滋味。

天天石锅鸡油饭: 当点咗海南鸡 ,咁一定要衬返个油饭啦, 这是常识吧! 好似头先我咁讲啦, 因为佢个姜蓉同埋个辣汁我自己觉得做得非常之出色, 当食鸡嘅时候再埋个油饭。 我同我朋友都好快清咗成碗饭,因为个辣汁我觉得同其他出面舖系做得唔同,同埋个饭我认为 都整得真系几香口!

海胆豆腐: 点解我要叫呢个系因为我其实本身都几钟意食海胆和豆腐,同埋自己本人就真系未食过熟熟地嘅海胆因为通常食海胆都系食日本嘢时先会食,讲返个其实个豆腐都做得非常之好豆腐都几嫩滑 好似山水豆腐咁样,夹埋个海胆食,我自己觉得真系一个新尝试和新口味。 值得一试。

最后我同朋友都叫咗两杯嘢饮, 话晒都系佢生日。食完嘢又可以饮嘢,吹下水真系几好呀。 其实我觉得呢个真系几好气氛所以如果有啲乜嘢庆祝生日或者谈下情, 我觉得呢度都系一个几好嘅选择。 话晒真系叫做米芝莲我自己觉得佢真系米芝莲质素。 有兴趣嘅朋友我觉得可以值得一试!

感谢 kingsfoodland

两杯都好好饮
易入口有层次的味道

感谢 SHANE W
2019年9月6日点评 通过移动设备发表

每次去新加坡旅行 总系不忘位处麦士威路熟食中心入面既天天海南鸡饭 相比于文华或文东记等名店,味道不失色之余,价钱亦比较相宜 亦都曾经获得米芝莲评级 所以味道真系令我一食难忘 对于好钟意食海南鸡饭既我 一直都好挂住天天既鸡饭 终于起香港开左天天海南鸡饭既分店 所以我都即刻黎左位于铜锣湾Fashion walk既分店一试!

海南鸡饭
海南鸡肉质非常嫩滑 鸡皮亦都好薄 无论是鸡腿肉或者鸡饭的胸肉 不仅能够保持原本鸡的弹性与肉汁 还变得更加滑嫩 鸡皮及鸡肉沾满汤汁 香喷喷的鸡油精华在入口时散开 另外米饭则是粒粒分明 但又保有香气及湿润度搭配着鸡肉的酱汁一起食用 每一口都充满著香气

骨香鲳鱼
外脆内嫩 肉质有如豆腐般嫩滑 入口即化
啖啖肉而且冇骨真系好满足 炸得金黄色同埋好干身 入口有辣椒辣味又带出椒盐的咸香 咸咸辣辣 香口惹味 饭一流呀!

麻辣花蛤
凉拌麻辣花蛤洗得好干净完全无沙 每一只都入口鲜味十足 加左麻辣成功提升每一只花蛤既味道 味道变得好惹味 而且花蛤肉厚弹牙 令人完全食唔停口 系一道好开胃既前菜

感谢 Stepsy204106
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

天天海南鸡 ($158)
天天石窝鸡饭 ($48)
期待左咁耐,终于食到呢个天天海南鸡饭
我地order 左一碟海南鸡 - 海南鸡d肉好滑,好有口感加埋d鸡皮都好香 又唔肥!再配埋d好香葱油,放系用鸡油煮既饭真系天衣无缝
D饭粒都煮得好干身,成个配搭真系整得好完美
海胆豆腐 ($128)
呢个系我第一次尝试咁样既配搭海胆既刺身就食得多 ,咁样同豆腐一齐食真系第一次!个海胆味真系入晒个汁同个豆腐入面架
香茜蛏王 ($148)
呢个绝对系惊喜中既惊喜本身想嗌个前菜开下胃, 一上菜果下已经好instagramable!D蛏子咁样煮熟再冷盘咁上真系好特别两样野既配搭真系好refreshing,前菜黎讲真系无得顶!

感谢 eatardinhk
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

去不了新加坡,去天天也可以。现代中西式装修,有格调,环境舒适,晚市茶位($9),注意: 要食鸡要早点来,9点后已售完。菜单做到杂志咁,仲有食鸡教室。除了主餐牌,还有不少IGable的cocktail选择。Tea Sensation ($68) 百香果和伯爵茶混合的mocktail,茶味带果香,用中式茶杯饮,很有特色。May be you are young ($88) scotch whisky 、加班兰叶糖浆、蛋白、益力多和青柠汁的东南亚风情cocktail,卖相精致,味道好refresh,酒味重,可以慢慢品尝。香茜蛏王 ($128)雾烟出埸,好夺目,除左见得人,都几好味,蛏子肉混入麻油、葱、芫荽,爽口清新的开胃菜。海胆豆腐 ($148)明火上,idea几创新,海胆夹豆腐食都系第一次,有不少海胆,豆腐很嫩滑。天天海南鸡 ($158/例牌)浓鸡汤汁是秘制的,带点甜,鸡用上黄油鸡,好健康,鸡鲜肉滑,而且唔肥,cp值很高。天天石锅鸡油饭 ($48)系另一卖点,唔会太油,粒粒分明,石锅还可以保温,好有水准。餐厅不愧为米芝莲推介,食物有质素,卖相也吸引,推荐!

感谢 852tsuil

去过天天海南鸡饭吗? 请分享你的经验!