“海南鸡之选”

天天海南鸡饭
10/18周五
20:00
在线下单
香港排名第179 (共13,916家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

食过呢间海南鸡之后,我谂当我想食海南鸡嘅时候我都会再返嚟呢度!先讲下佢例牌嘅海南鸡(主打菜),唔单只份量足,仲系啖啖肉,肉质好滑,肥瘦适中,超正!

个石窝鸡饭好香,好保温,因为黄油饭,冻左就冇咁好味,呢份细心值得一赞!个海胆豆腐又系好足料,有好多海胆,豆腐又够滑。香茜蛏王就好鲜味,啲蛏子好新鲜唔会over cooked, 非常好!

饮品方面朋友叫咗个薏米水,话要去下湿。我就叫咗个超级果茶,果味香浓又唔会话太甜,饮完心情都会靓返晒!

感谢 2yukil

2019年9月8日点评

早几年同屋企人去新加坡,专程去一试天天海南鸡的我们,当天冇开门还未能一尝其滋味点着点遗憾..
直至旧年喺铜锣湾开第二间分店,有试过朋友评价都好坏参半 抱着一个食咗先讲的心态而且挂著米芝莲餐厅之名,好应该个机会大家mad 餐厅位置坐落于铜锣湾Fashion Walk食街,好易揾 店内装潢摩登,好似去咗酒吧,枱与枱之间都阔落,适合同朋友聚餐,有别于新加坡位于的熟食中心

看着餐牌会知道除了打正旗号「天天海南鸡」,餐厅仲结合了几个新加坡米芝莲牌子,同样系米芝莲推介的菜式!

头盘先来个开胃菜 — chopstick蒜泥黑豚 [麻辣青瓜黑豚白肉] 白肉升级用上黑豚肉,肉质口感佳配合青瓜爽脆,沾上大量蒜泥的酱汁不仅好惹味而且带麻香,作为一个前菜好开胃

水煮和牛 $148 对于嗜辣的我,呢度出品的水煮牛都迎合返大部分香港人口味,辣味轻手d,唔食得辣的朋友绝对可以试下
川椒的麻香十足,香香麻麻好过瘾。牛肉取的位置好嫩滑,仲有配料有秀珍菇及芋丝,无论牛肉定配料都好挂汤,完全吸收水煮汤头,惹味醒胃。都系捞饭之选

天天海南鸡(例) $148 未食过新加坡总店所以冇得比较,第一系估唔到例牌份量都咁多,满满的一碟,肉质嫩滑而且皮薄,食落唔会好油好肥,呢款海南鸡都几健康!底部有好多汁,汁底好似蠔油混酱油味既酱汁,捞饭一流

天天石窝鸡饭 $48 要额外嗌饭,石窝能保持饭粒热度,食到尾饭都系温暖的,好欣赏呢个位
个人认为鸡油饭绝对系海南鸡的灵魂之一,两者做得好会令成件事更上一层楼,我会为好味的鸡油饭翻食
温热的油饭每粒都均匀地沾上鸡油,油腻感并不重,吃多了都唔怕漏

呢度有酒精饮品,喺呢个环境摸住酒杯底好chill 好relax
不过见mocktail卖相都几得意同特别,就健康d啦
chopstickUnder Age $68 (Pandan Syrup, Yakult, Egg White, Lime juice)
因为我都钟意Yakult,同埋用上班兰都几特别,味道亦好出
成个combination几得意又唔会话唔match

Grown Up $68 (Cucumber, Mint Leaf, Apple Juicy, Pineapple Juicy, Syrup)
呢个系Standard的 fresh mocktail, mint 同cucumber好清新
特别食饭清一清refresh一下都不错

豆腐花 滑到好似凝固了的豆浆,入口即溶感觉好难忘亦富有豆味,正好为整顿晚饭画上完美句号

感谢 mrschanali
2019年9月9日点评 通过移动设备发表

今晚同朋友庆祝生日食饭,我特意揾铜锣湾呢间米芝莲餐厅同佢庆祝生日,一入到去装修我觉得非常之特别,同好有气氛我觉得米芝莲级数真系唔简单。 冇办法啦同佢庆祝生日点都要拣啲好嘢嚟嘅。 我哋叫咗以下食品:

香茜蛏王: 呢碟嘢一送上,烟雾弥漫, 很迷幻。 食落去香茜味都几重,虽然我唔系太食香茜,但系自己觉得都几好味,同埋配埋蛏子都几爽口,捞埋啲香茜一齐食, 我觉得都几夹,从来冇谂过 蛏子会夹到香茜。

例牌天天海南鸡: 坦白讲我觉得佢个鸡皮都唔算肥,而且我自己食落去啲鸡肉都几嫩口 , 佢个招牌声称冇肥膏同冇腥味。 咁我自己觉得都认同嘅, 大家都可以睇下我啲相,佢鸡其实我自己觉得 真系几正, 鸡固然系正但其实我觉得佢个汁先做得非常之出色-姜蓉同埋个辣汁, 当你将鸡点落个汁食, 又有另一番滋味。

天天石锅鸡油饭: 当点咗海南鸡 ,咁一定要衬返个油饭啦, 这是常识吧! 好似头先我咁讲啦, 因为佢个姜蓉同埋个辣汁我自己觉得做得非常之出色, 当食鸡嘅时候再埋个油饭。 我同我朋友都好快清咗成碗饭,因为个辣汁我觉得同其他出面舖系做得唔同,同埋个饭我认为 都整得真系几香口!

海胆豆腐: 点解我要叫呢个系因为我其实本身都几钟意食海胆和豆腐,同埋自己本人就真系未食过熟熟地嘅海胆因为通常食海胆都系食日本嘢时先会食,讲返个其实个豆腐都做得非常之好豆腐都几嫩滑 好似山水豆腐咁样,夹埋个海胆食,我自己觉得真系一个新尝试和新口味。 值得一试。

最后我同朋友都叫咗两杯嘢饮, 话晒都系佢生日。食完嘢又可以饮嘢,吹下水真系几好呀。 其实我觉得呢个真系几好气氛所以如果有啲乜嘢庆祝生日或者谈下情, 我觉得呢度都系一个几好嘅选择。 话晒真系叫做米芝莲我自己觉得佢真系米芝莲质素。 有兴趣嘅朋友我觉得可以值得一试!

感谢 kingsfoodland

两杯都好好饮
易入口有层次的味道

感谢 SHANE W
2019年9月6日点评 通过移动设备发表

每次去新加坡旅行 总系不忘位处麦士威路熟食中心入面既天天海南鸡饭 相比于文华或文东记等名店,味道不失色之余,价钱亦比较相宜 亦都曾经获得米芝莲评级 所以味道真系令我一食难忘 对于好钟意食海南鸡饭既我 一直都好挂住天天既鸡饭 终于起香港开左天天海南鸡饭既分店 所以我都即刻黎左位于铜锣湾Fashion walk既分店一试!

海南鸡饭
海南鸡肉质非常嫩滑 鸡皮亦都好薄 无论是鸡腿肉或者鸡饭的胸肉 不仅能够保持原本鸡的弹性与肉汁 还变得更加滑嫩 鸡皮及鸡肉沾满汤汁 香喷喷的鸡油精华在入口时散开 另外米饭则是粒粒分明 但又保有香气及湿润度搭配着鸡肉的酱汁一起食用 每一口都充满著香气

骨香鲳鱼
外脆内嫩 肉质有如豆腐般嫩滑 入口即化
啖啖肉而且冇骨真系好满足 炸得金黄色同埋好干身 入口有辣椒辣味又带出椒盐的咸香 咸咸辣辣 香口惹味 饭一流呀!

麻辣花蛤
凉拌麻辣花蛤洗得好干净完全无沙 每一只都入口鲜味十足 加左麻辣成功提升每一只花蛤既味道 味道变得好惹味 而且花蛤肉厚弹牙 令人完全食唔停口 系一道好开胃既前菜

感谢 Stepsy204106

去过天天海南鸡饭吗? 请分享你的经验!