“米芝莲唔使犹豫”

天天海南鸡饭
10/17周四
20:00
在线下单
香港排名第188 (共13,901家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

米芝莲级嘅天天海南鸡大家都话好食。究竟有几好食?今日同朋友走咗去食!
有例牌嘅海南鸡加油饭、海胆豆腐煲,仲一个非常之特别嘅前菜香茜蛏皇。

用干冰点黜香茜蛏皇,非常有呴头。有麻油葱同埋芫荽伴嘅圣子,重口味得来非常之香啱我口味。海南鸡去咗骨,即使唔系鸡俾肉都非常之嫩滑。鸡唔会太多脂肪,但系有足够嘅油份带出到鸡嘅鲜味。油饭粒粒分明,用一个石锅装住,即使后黎先食饭都保持到热度。海胆豆腐就一般般啦,但系佢一啲腥味都冇。

感谢 polovesfood

同同事倾开讲翻上次我哋出trip去新加坡食咗个好好味嘅海南鸡饭,好回味,即庆上网睇下有咩海南鸡饭好食,收工去试吓。

我哋发现原来有间新加坡过江龙-天天海南鸡开咗过嚟香港,仲拎咗米芝莲。
餐厅环境型格有创意,好有特色,令人印象深刻。

香茜蛏王 $128
由于我地都好钟意食芫茜,呢个小食对于我地嚟讲系必叫嘅!
芫茜份量多,仲有木耳丝同蛏子,每啖口感都非常爽脆,而且仲有香浓嘅麻油味,呢个配撘好正,好开胃!

天天海南鸡(例牌) $158
绝对要连皮食嘅海南鸡!
平时我有食鸡走皮嘅习惯,唔系我唔钟意食,系怕肥怕油腻,好怕鸡皮下面旧黄油膏。
喺到食海南鸡就冇呢个烦恼,鸡皮皮薄爽滑,皮下冇任何多余脂肪,肉厚嫩滑,鸡味浓,而且去骨干净,唔会有碎骨。
三款海南鸡酱汁都好好味。

天天石锅鸡饭 $48
鸡饭唔系一般油淋淋种鸡油饭,食落比较轻盈清爽,鸡味香浓之余,仲带点斑兰嘅清香,用石锅盛载仲可以保持温度同湿润。

海胆豆腐 $148
底下有个火热住,令到豆腐保持温度暖暖地同软身,豆腐豆味香浓,十分滑溜。海胆份量多,鲜味十足!

Guiness $88
火龙爆柠 $38
同事饮Guiness,我就试咗个火龙爆柠,用咗火龙果,柠檬,碧螺春绿茶,味道清新,好fresh,而且茶味突出。

天天特式豆腐花 $0
而家like佢地Facebook就有得送豆腐花!
呢个豆腐花好有惊喜㖞!豆味浓郁,食落香甜,质感滑溜似奶冻。

感谢 Bibueat

中秋节,要去维园感受下热闹嘅气氛, 每年维园都有赏灯会,今年亦都不例外。 预早一天到这里,欣赏五光十色的花灯, 真是一件赏心悦目的事。

我哋一早book了,喺维园旁边嘅天天海南鸡饭, 提早做节。
餐厅的环境十分精致, 优雅的高贵蓝作为餐厅主调 , 绝对有别于一般吃海南鸡饭的中菜餐厅。

海胆豆腐
店员推介了海胆豆腐, 海胆的份量不少, 而且酱汁非常浓郁, 可是豆腐煮得有点过 熟

天天海南鸡
招牌海南鸡, 肉质非常嫩滑弹牙, 酱汁不会过咸。

天天石锅鸡饭
超级喜欢这个鸡饭, 烟韧爽口, 略带少许油润和咸香, 令人 一口接一口。

蒜泥黑豚
黑豚肉肉质爽滑, 配搭青瓜更加清新可口。 最重要系个酱汁非常之美味, 咸咸辣辣 非常过瘾。

蔗梨薏茶
甘甜的茶味, 配搭甘蔗雪梨薏米, 为踏入初秋的干燥天气带来一份滋润。

火龙爆柠
大半杯都是泡泡, 但是味道不错, 酸酸甜甜, 非常清爽。

总括嚟讲, 菜的味道是很不错的, 但是要多加努力控制上菜的节奏, 第一道海胆豆腐之后,相隔了25分钟才上第二道菜。 但我也明白,美食当然有时要让人久候的。

感谢 Chingyee0708
2019年9月9日点评 通过移动设备发表

终于都有机会嚟食天天海南鸡饭啦
平日都系好爆下! 早d食就唔洗排咁耐啦~
坐低会先上壶柠檬水( $9 per head). 我地就叫左一只海南鸡($158) 一睇仲以为系冇皮嘅,原来系好薄皮 食落都几嫩滑,配中间嘅辣汁食最夹!! 下面仲有d青瓜添=)
配左个天天石窝鸡饭($48),系1/2人份量嚟嘅。油饭鸡油味越食越浓 好香又唔会油腻~男友大爱呀!
海胆豆腐($148). 第一次食热的海胆, 原来都几唔一样, 食落会更加creamy! 再配上滑滑tofu, 层次十足~
香茜蛏王($128) ^^ 一嚟到会以干冰托底先, 出嚟效果巧靓!! 仙境咁~ 蛏王食落去好有咬口, 又够爽! 再加上一丝丝的配菜, 又开胃又健康!!
另外再叫左野饮, 一个系庶梨薏茶($38), 唔会好甜又几refresh!!
热薏米水($28), 好耐冇饮过咁足料的薏米水啦! 值得一试ar!

感谢 Camilla W
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

食过呢间海南鸡之后,我谂当我想食海南鸡嘅时候我都会再返嚟呢度!先讲下佢例牌嘅海南鸡(主打菜),唔单只份量足,仲系啖啖肉,肉质好滑,肥瘦适中,超正!

个石窝鸡饭好香,好保温,因为黄油饭,冻左就冇咁好味,呢份细心值得一赞!个海胆豆腐又系好足料,有好多海胆,豆腐又够滑。香茜蛏王就好鲜味,啲蛏子好新鲜唔会over cooked, 非常好!

饮品方面朋友叫咗个薏米水,话要去下湿。我就叫咗个超级果茶,果味香浓又唔会话太甜,饮完心情都会靓返晒!

感谢 2yukil

去过天天海南鸡饭吗? 请分享你的经验!