“CP值高-新加坡菜”

天天海南鸡饭
10/20周日
20:00
在线下单
香港排名第181 (共13,928家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

今晚去铜锣湾区Shopping攰攰哋,行到维多利亚公园街角附近,见到一个好吸引嘅蓝色招牌写住天天海南鸡,有点肚饿咪捐入去睇下囉,一入门口有一个几大的酒吧,然后有一个 仿真的火炉头,直入就系餐厅,主要以蓝色设计包括: 餐巾,部份餐牌餐蝶,筷子刻有艺术字,餐匙羹打沙纹。

✅天天海南鸡($158)(例)
- 鸡肉冇骨好好味,只叫例牌但都好大份,鸡肉好滑身,唔会有鞋既感觉!辣酱都好正!

✅天天石窝鸡油饭($48)
- 海南鸡又点可以唔叫个油饭,真心好正,食落一D肥利感觉都无,仲好爽得黎又唔油!

✅海胆豆腐($148)
- 海胆平时好怕食,因为生海胆如果唔新鲜系好难食,但见侧边台台都好似有食。叫到上台,系原锅上,海胆因为热食,完全无我怕既腥味,仲好好食!

✅香茜蛏王($128)
- 劲爆中意食芫荽既我一见到就要叫,果然无令我失望,因为蛏子爆埋芫荽香味好正,上碟仲要用干冰伴碟,真系好靓: )

饮品:
✅火龙爆柠($38)
火龙果x柠檬x碧螺春绿茶, 似出面茶饮店既味道咁,几fresh! 同埋坐系餐厅饮咁大杯都好抵

✅芒果奶昔($42)
经典饮品永远无中伏,芒果有粒粒唔会打到好碎,原汁原味好味道!

感谢 EatgoEat

新加坡最出名的天天海南鸡在香港开业左一段日子,趁现在人潮比初开幕少左,就约朋友一齐去试下先。

香港既天天海南鸡跟新加坡店不同,香港装修非常华丽漂亮,同新加坡熟食中心的路线差很远。

打开晚餐menu可以见到小菜形式为主

天天海南鸡$158
一个例牌大概有半只鸡,所以鸡皮爽滑脂肪少,肉质口感嫰滑,而且已起晒骨,够方便。加上三款秘制酱汁,分别系甜口浓稠的新加坡黑酱油、香口的蒜蓉酱以及辣味十足的辣椒酱,每个酱汁都带给鸡肉新口味!

天天石锅鸡饭$48
比起海南鸡,这碗油饭更是我心水之选。油饭粒粒分明,食落非常香口,系我系香港食过最出色既油饭。

海胆豆腐$148
豆腐非常嫩,搭配鲜味既海胆汁很不错

香茜圣王$128
如果中意食芫茜既人真系一定要试下!圣子好爽甜,搭配满满的芫茜好正

蔗梨薏米茶$38
没有想像中甜,几解渴的,转天气饮这个好,够滋润

天天特色豆腐花
豆腐花好好食,入口即融好滑溜,比平常豆腐花软绵。

感谢 evangelinez6

今日终于约到个朋友黎同我食天天海南鸡,我地去到铜锣湾分店,真系同新加坡既店面真好远,呢到既装修好雅致,餐厅既地方好大,灯光比较暗,气氛好好。
叫左个冷盘,麻辣青瓜黑豚白肉,酱汁带麻辣味十分惹味而且有分开上,豚肉包住清爽又脆身既青瓜,好有层次感。
重点紧系叫个例牌海南鸡,例牌份量都几足,鸡肉唔肥,仲十分嫩滑,鸡皮薄薄一层并无好多脂肪,就咁点原有既汁酱都已经好好食,更能食出鸡肉既鲜味。
鸡油饭要分开点,一个石锅刚好够2人份量,因为油饭实在太好食,淡淡油香真系可以食好多饭。
另外仲叫左个水煮和牛,钟意食麻辣既朋友一定要点,麻香十足,好够辣,而且和牛薄切入哂味,配菜有好挂汁既芋丝同香姑,青瓜,美味又丰富。

感谢 tiffanyyyl

平日返工匆匆忙忙,放工后当然要与友人短聚一下,遇上了铜锣湾闹市内的世外桃源,来自新加坡米芝莲既天天海南鸡店

四间米芝莲餐厅在2017年进驻香港,把「天天」、「超好面」、「老街坊」、「五十年代」的新加坡人气餐厅合为一体,由海南鸡饭,新加坡式拉面,粤式牛腩面到南洋咖啡奶茶都一应俱全

必点就是自家养殖既天天海南鸡,正宗新加坡口味主理色泽光亮鸡肉凉感,令人念念不忘鸡皮不腻

必备既鸡油饭,用上石锅配饭保持一定既温度,粒粒分明,不仅名为米芝莲既美誉

这里嘅小食系列都不容忽视,点了「香茜蛏王和海胆豆腐」干冰的器皿上,食起来爽/脆的滋味绝不吝啬,是一道不错美食

饮品「五十年代」的洛神花茶,新鲜即制既健康又是女士的恩物
另一种饮品点了Not a beer,是一种鸡尾酒,其骷髅头形状够独特绝是一个不错的选择

感谢 mable01

米芝莲级嘅天天海南鸡大家都话好食。究竟有几好食?今日同朋友走咗去食!
有例牌嘅海南鸡加油饭、海胆豆腐煲,仲一个非常之特别嘅前菜香茜蛏皇。

用干冰点黜香茜蛏皇,非常有呴头。有麻油葱同埋芫荽伴嘅圣子,重口味得来非常之香啱我口味。海南鸡去咗骨,即使唔系鸡俾肉都非常之嫩滑。鸡唔会太多脂肪,但系有足够嘅油份带出到鸡嘅鲜味。油饭粒粒分明,用一个石锅装住,即使后黎先食饭都保持到热度。海胆豆腐就一般般啦,但系佢一啲腥味都冇。

感谢 polovesfood

去过天天海南鸡饭吗? 请分享你的经验!