“丰富二人套餐,openrice订座仲有全单85折优惠,抵!”
柞木炭家的点评

柞木炭家
香港排名第1,414 (共15,687家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2020年12月3日点评

见到openrice订座有全单85折优惠,
小编梗系唔可以执输啦!
今次已经系第三次黎「柞木炭家」,
「柞木炭家」卖点系用柞木炭作韩式烧烤,
而柞木嘅特性就系耐火烧,
所以可以系保留返食材嘅原汁原味,
又可增添炭烧风味~

食物除咗单点之外,
仲有二人或四人套餐可选,更抵食呢!
我同小妹order左个二人套餐—王道($698),
真系好丰富嘅!

和其他韩式餐厅一样,
上菜之前都会提供多款前菜,
有凉拌小黄瓜、茄子、芽菜、芝士粟米等,
最欣赏嘅系自家醃制嘅泡菜!
每枱都有一砵,钟意食几多就剪几多,
感觉更新鲜,更卫生。
食完仲可以refill,真系食前菜都够饱啦!
包肉食嘅菜都系免费追加架!

跟餐仲有一份大酱萝卜牛舌,一食就知系焖煮得好够火候,好入味!☺️
一口厚切牛舌口感丰富,肉汁丰腴,正!

⭐️是日雪下觅炙·四款部位推荐❗
一碟有4款精选牛肉,
有和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛及韩牛牛肩肉,
一睇油脂分布尤如雪花般,就知道全部用料有几上乘!
牛胸腹肉系肋骨靠腹部内侧嘅肉,又称牛五花,肉味最浓,肉汁多,
牛板腱肉肉质细嫩,油花密布,有细密嘅大理石纹路,
口感比较油润,鲜美多汁,又不失有嚼劲~
方切和牛虽然冇specific咩部位,但依然肉嫩甘香,
牛肩肉为前腿嘅上部嘅部位,
因为呢个部位嘅肌肉比较发达,
兼附牛筋和牛筋膜令其更有口感!

⭐️黑毛猪五花肉推荐❗
上等嘅黑毛猪五花肉,
红白相间,肉嫩香口~

⭐️ 最上等牛肋骨(原味)(加配$205)推荐❗
有半节手臂咁长嘅牛肋骨,
肉嫩甘香,啖啖浓郁牛味,
口感丰富,加钱都抵食!

⭐️红虾配大墨鱼
红虾好大只,肉质爽弹鲜甜,
大墨鱼份量唔多,但胜在厚身,口感佳!

⭐️海鲜豆腐汤
泡菜汤微辣惹味,
海鲜有青口、虾,豆腐又嫩滑,不错吃!

⭐是日精选甜品
为蜂蜜蛋糕,口感松软,带着淡淡蜂蜜香气~

感谢 foodie_talk

2020年11月18日点评 通过移动设备发表

我地点左二人套餐,非常丰富,可以食到韩国和牛同黑毛猪,还有海鲜,仲有一食难忘的和牛西冷,最后有满足的海鲜豆腐汤和甜品,很满足的晚餐。

大酱萝卜牛舌
牛舌炆得好腍好入味,大酱味道浓郁,萝卜清甜多汁亦无筋,仲有软绵南瓜,前菜已经好好味。

薄切的牛肉,很快熟易于烧,先烧一面唔好郁住,待血水开始出黎,就可以反转烧另一面,烧到两面都有油香同转色就得,唔好烧太耐,入口的好香烧烤味同牛脂香。

韩牛牛肩肉,口感较扎实,牛肉味浓。

和牛牛腹胸肉,脂肪较少,肉质嫩又多汁,较有咬劲。

和牛牛板腱肉,入口柔软带点咬口,油脂特别丰富,所以脂香较强。

方切和牛,最多肉汁,牛脂香味扑鼻,厚切所以口感佳,啖啖牛肉好滋味。

黑毛猪五花肉,五花肉充满油脂香同弹性,烧完特别香口,用爽脆生菜、微辣带酸泡菜、生蒜片及酱料包著食,口感同味道都好丰富。

韩烧和牛西冷,最特别最吸引就系呢款由店员专人烧俾客人食嘅西冷,薄薄一片的西冷,轻轻烧数十秒,放入酱油拌生蛋黄中拌匀,再放上小饭团上,入口超级嫩滑,西冷和牛快要溶化,满口牛脂香,令人回味。

红虾配大墨鱼
超大只红虾,烧来食特别香,虾肉爽弹又嫩。大墨鱼好厚身,有两款口味,原味非常香口,好弹牙肉嫩;醃制过的大墨鱼,微辣好惹味,味道更浓。

海鲜豆腐汤
有青口及蚬肉,用大酱煮成的汤,温和顺喉好好饮,配超嫩滑豆腐同蛋黄,融合的味道更浓郁,仲有脆肉瓜、萝卜……配料,增加咬口同令味道更清爽。

是日精选甜品
蜂蜜蛋糕,香甜松软有弹性,加左蜜糖令蜂蜜味更强。

感谢 katwong3
2020年11月11日点评

假日陪妈妈行 SOGO 周年庆,买完野行过对话就发现此店。见有韩烧好吸引就试试。餐厅环境唔错地方阔落,侍应仲安排大卡位我地坐。虽然系韩烧但抽风系统几好,食完唔觉衣衫有味。王道套餐 $698 够二人食,加 $205 有份牛肋骨间中豪下也不过份嘅。

王道套餐包括:
大酱萝卜煮牛舌、黑毛猪五花肉、红虾配大墨鱼、海鲜豆腐汤、是日精选甜品
是日雪下觅炙四款:韩牛牛肩肉、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛

前菜
有四小碟,韩式泡菜、菠菜、洋葱、海带。当中以泡菜爽口唔辣最为好食,伴生菜牛肉一起食唔错,泡菜仲可再添。

大酱萝卜煮牛舌
萝卜好入味,牛舌咬落爽弹,煮得唔错。

红虾配大墨鱼
新鲜红虾两只中虾大小,墨鱼片有切花刀容易烧易熟。

海鲜豆腐汤
落了唔少海鲜,青口、蚬、虾、金菇菜、洋葱碎、芽菜、翠玉瓜和豆腐配料十足,个汤好鲜美。

黑毛猪五花肉
五花肉薄片肥美爽口,肉质充满油香好味。

韩牛牛肩肉、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛
牛肩肉脂质少肉汁丰富。胸腹肉肥瘦交替有层次,肉味浓厚鲜甜。和牛牛板腱肉口感软嫩。

最上等牛肋骨
牛肋骨味道浓郁好大块,侍应主动帮手剪,服务贴心,

是日精选甜品
松软的蜂巢蛋糕加了蜜糖味道唔错。

感谢 cargolam
2020年5月17日点评 通过移动设备发表

高质韩食
最重要讲先:一定要叫 鳗鱼猪皮 牛舌

烧鳗鱼要成条烧到佢定晒形,接近五成熟时,就即刻煎成细嚿
鳗鱼多骨要小心呀,但真心好好食,佢嘅皮偏厚,同香港食到嘅鳗鱼系唔同㗎!

一定要讲个猪皮,其实我第一次食猪皮,同行食家话要我一定要认住呢一只样嘅猪皮只有呢一只系好好食。的确,食完第一啖就想再食第二旧,食落去唔系油腻嘅感觉,而系好黏口嘅感觉,好特别呀!!!

食得出啲牛系韩牛,真系比较有牛味,然后牛舌最好食,记得一定要叫。
其他食物例如泡菜饼啊韩牛饭都正正常常。

感谢 eating t
2020年2月10日点评

旺角T.O.P越嚟越多好嘢食啦!
主打高级韩烧嘅「柞木炭家」,
系全港首家用柞木炭作韩式烧烤嘅餐厅,
柞木嘅特性系耐火烧,
而且炭烧仲可以最短嘅时间将食材嘅精华锁在其中,保留返食材嘅原汁原味,
仲可以增添炭烧嘅香气~
钟意食烧烤嘅foodie唔可以错过呀!

餐厅采用全落地玻璃,装潢感觉几摩登,
环境阔落,每个座位都有独部嘅抽风炉,
食完就唔怕个身成阵烧烤味啦!
外面仲有个小平台,可以出去呼吸抖抖气。

「柞木炭家」严选各地新鲜嘅原材料,
主打高级韩牛和和牛,
选择多样化,
有猪、牛、鸡、海鲜等,
仲有唔少韩式料理,如煎饼、年糕锅、拌饭。

和其他韩式餐厅一样,
上菜之前都会提供多款前菜,
有凉拌小黄瓜、菠菜、南瓜、海带、芝士粟米,
最后梗系唔少得自家醃制嘅泡菜啦!
每枱都有一砵,钟意食几多就剪几多,
感觉更卫生和新鲜,赞!
全部都好好食,食完仲可以无限refill,真系食前菜都饱呀!

食韩烧点少得用黎包肉食嘅菜呢,
又系免费追加,全部都新鲜爽脆!

情人节成日都食西餐,
今次终于可以搞搞新意思,
韩烧都有情人节套餐啦!☺️
仲有韩牛、和牛、海鲜,
$782/两位,都几抵㖞!
菜名全部都好应节。

❤️情窦初开酱油鲍鱼
鲍鱼好入味,口感软腍,又不失嚼劲!

❤️情意绵绵牛肉稀少部位
酱油牛小排油花纹理集中且雪花均称,香浓入味,嚼劲十足。
韩牛牛柳肉香最浓!
和牛牛肋骨肉雪花纹都几靓,
油脂分布得均匀,肉质丰腴鲜味。

❤️天长地久是日精选 可二拣一,
鲍鱼配龙虾 或 最上等牛肋骨
我同小妹拣左鲍鱼配龙虾,
平日单点一客龙虾都要$198,
而家套餐包埋仲唔洗加钱,好抵呀!
因为太多牛肉,食下海鲜都好!
记住烧龙虾唔需要反转再烧,
否则调味料会掉晒入去炭炉里面。
龙虾以葱花和蒜蓉来调味,简单而美味。
虾肉又够扎实新鲜!

❤️主菜可拣天作之合 和牛咖哩饭或 一往情深 牛肉水冷面
小编最钟意食面,梗系拣水冷面啦!
水冷面配上薄肉片、水煮蛋、水梨和小黄瓜,
系好正宗嘅配搭!

❤️甜甜蜜蜜 韩国烧馅饼
第一次食韩国烧馅饼,感觉好新奇有趣!☺️
外皮煎得微脆,里面嘅花生糖馅几香口,
不错嘅体验!

❤️最后,食烧肉点少得烧酒!
仲要系小妹最爱嘅士多啤梨味呀!
衬托埋韩国士多啤梨系里面,
系完美嘅配搭呀!☺️

整体来说,
呢个情人节套餐相当抵食,
食材用料用心,
会再黎帮衬!

感谢 foodie_talk

去过柞木炭家吗? 请分享你的经验!