“柞木炭家.超高质韩国菜”
柞木炭家的点评

柞木炭家
香港排名第1,411 (共15,673家美食)
周围地区: 旺角

柞木炭家的位置很好找
就在5楼,电梯一上就见到

不只内里装修有格调
更有户外位置
吸收阳光与美食 是健康生活的必须元素!

前菜任吃免费添加

多汁精彩!

是日雪下炙.五款部位
油花均匀,色调诱人
一烧即传上阵阵牛香
只加少许盐,慢烧,入口油香四射
这就是无醃肉的好处
总能吃出原汁原味的水准

1++韩牛生牛肉石锅饭
强大的石锅,把生牛肉碎和香滑蛋汁一起搞呀搞
香喷喷的饭焦慢慢就出来了
那香气,可以令人忘记吃饭易胖的后果

泡菜青花鱼
上台热辣辣,睇片就知!
香口鱼肉加上甜辣的年糕伴泡菜
捞得好滋味,
汤汁好香,斋饮也好愉快

鸡蛋蛋糕:甜蜜蜜好好吃
原来个胃仲有空间装入
好开心!

食烧肉配梳打是一流的
柑橘梳打:清香柑橘
荔枝梳打:甜蜜香口

#thecharcoalroomhk #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韩国菜

柞木炭家
旺角弥敦道700号
T.O.P This is Our Place
5楼501号舖

感谢 applepeggy

2020年12月3日点评

见到openrice订座有全单85折优惠,
小编梗系唔可以执输啦!
今次已经系第三次黎「柞木炭家」,
「柞木炭家」卖点系用柞木炭作韩式烧烤,
而柞木嘅特性就系耐火烧,
所以可以系保留返食材嘅原汁原味,
又可增添炭烧风味~

食物除咗单点之外,
仲有二人或四人套餐可选,更抵食呢!
我同小妹order左个二人套餐—王道($698),
真系好丰富嘅!

和其他韩式餐厅一样,
上菜之前都会提供多款前菜,
有凉拌小黄瓜、茄子、芽菜、芝士粟米等,
最欣赏嘅系自家醃制嘅泡菜!
每枱都有一砵,钟意食几多就剪几多,
感觉更新鲜,更卫生。
食完仲可以refill,真系食前菜都够饱啦!
包肉食嘅菜都系免费追加架!

跟餐仲有一份大酱萝卜牛舌,一食就知系焖煮得好够火候,好入味!☺️
一口厚切牛舌口感丰富,肉汁丰腴,正!

⭐️是日雪下觅炙·四款部位推荐❗
一碟有4款精选牛肉,
有和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛及韩牛牛肩肉,
一睇油脂分布尤如雪花般,就知道全部用料有几上乘!
牛胸腹肉系肋骨靠腹部内侧嘅肉,又称牛五花,肉味最浓,肉汁多,
牛板腱肉肉质细嫩,油花密布,有细密嘅大理石纹路,
口感比较油润,鲜美多汁,又不失有嚼劲~
方切和牛虽然冇specific咩部位,但依然肉嫩甘香,
牛肩肉为前腿嘅上部嘅部位,
因为呢个部位嘅肌肉比较发达,
兼附牛筋和牛筋膜令其更有口感!

⭐️黑毛猪五花肉推荐❗
上等嘅黑毛猪五花肉,
红白相间,肉嫩香口~

⭐️ 最上等牛肋骨(原味)(加配$205)推荐❗
有半节手臂咁长嘅牛肋骨,
肉嫩甘香,啖啖浓郁牛味,
口感丰富,加钱都抵食!

⭐️红虾配大墨鱼
红虾好大只,肉质爽弹鲜甜,
大墨鱼份量唔多,但胜在厚身,口感佳!

⭐️海鲜豆腐汤
泡菜汤微辣惹味,
海鲜有青口、虾,豆腐又嫩滑,不错吃!

⭐是日精选甜品
为蜂蜜蛋糕,口感松软,带着淡淡蜂蜜香气~

感谢 foodie_talk
2020年11月18日点评 通过移动设备发表

我地点左二人套餐,非常丰富,可以食到韩国和牛同黑毛猪,还有海鲜,仲有一食难忘的和牛西冷,最后有满足的海鲜豆腐汤和甜品,很满足的晚餐。

大酱萝卜牛舌
牛舌炆得好腍好入味,大酱味道浓郁,萝卜清甜多汁亦无筋,仲有软绵南瓜,前菜已经好好味。

薄切的牛肉,很快熟易于烧,先烧一面唔好郁住,待血水开始出黎,就可以反转烧另一面,烧到两面都有油香同转色就得,唔好烧太耐,入口的好香烧烤味同牛脂香。

韩牛牛肩肉,口感较扎实,牛肉味浓。

和牛牛腹胸肉,脂肪较少,肉质嫩又多汁,较有咬劲。

和牛牛板腱肉,入口柔软带点咬口,油脂特别丰富,所以脂香较强。

方切和牛,最多肉汁,牛脂香味扑鼻,厚切所以口感佳,啖啖牛肉好滋味。

黑毛猪五花肉,五花肉充满油脂香同弹性,烧完特别香口,用爽脆生菜、微辣带酸泡菜、生蒜片及酱料包著食,口感同味道都好丰富。

韩烧和牛西冷,最特别最吸引就系呢款由店员专人烧俾客人食嘅西冷,薄薄一片的西冷,轻轻烧数十秒,放入酱油拌生蛋黄中拌匀,再放上小饭团上,入口超级嫩滑,西冷和牛快要溶化,满口牛脂香,令人回味。

红虾配大墨鱼
超大只红虾,烧来食特别香,虾肉爽弹又嫩。大墨鱼好厚身,有两款口味,原味非常香口,好弹牙肉嫩;醃制过的大墨鱼,微辣好惹味,味道更浓。

海鲜豆腐汤
有青口及蚬肉,用大酱煮成的汤,温和顺喉好好饮,配超嫩滑豆腐同蛋黄,融合的味道更浓郁,仲有脆肉瓜、萝卜……配料,增加咬口同令味道更清爽。

是日精选甜品
蜂蜜蛋糕,香甜松软有弹性,加左蜜糖令蜂蜜味更强。

感谢 katwong3
2020年11月11日点评

假日陪妈妈行 SOGO 周年庆,买完野行过对话就发现此店。见有韩烧好吸引就试试。餐厅环境唔错地方阔落,侍应仲安排大卡位我地坐。虽然系韩烧但抽风系统几好,食完唔觉衣衫有味。王道套餐 $698 够二人食,加 $205 有份牛肋骨间中豪下也不过份嘅。

王道套餐包括:
大酱萝卜煮牛舌、黑毛猪五花肉、红虾配大墨鱼、海鲜豆腐汤、是日精选甜品
是日雪下觅炙四款:韩牛牛肩肉、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛

前菜
有四小碟,韩式泡菜、菠菜、洋葱、海带。当中以泡菜爽口唔辣最为好食,伴生菜牛肉一起食唔错,泡菜仲可再添。

大酱萝卜煮牛舌
萝卜好入味,牛舌咬落爽弹,煮得唔错。

红虾配大墨鱼
新鲜红虾两只中虾大小,墨鱼片有切花刀容易烧易熟。

海鲜豆腐汤
落了唔少海鲜,青口、蚬、虾、金菇菜、洋葱碎、芽菜、翠玉瓜和豆腐配料十足,个汤好鲜美。

黑毛猪五花肉
五花肉薄片肥美爽口,肉质充满油香好味。

韩牛牛肩肉、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛
牛肩肉脂质少肉汁丰富。胸腹肉肥瘦交替有层次,肉味浓厚鲜甜。和牛牛板腱肉口感软嫩。

最上等牛肋骨
牛肋骨味道浓郁好大块,侍应主动帮手剪,服务贴心,

是日精选甜品
松软的蜂巢蛋糕加了蜜糖味道唔错。

感谢 cargolam
2020年5月17日点评 通过移动设备发表

高质韩食
最重要讲先:一定要叫 鳗鱼猪皮 牛舌

烧鳗鱼要成条烧到佢定晒形,接近五成熟时,就即刻煎成细嚿
鳗鱼多骨要小心呀,但真心好好食,佢嘅皮偏厚,同香港食到嘅鳗鱼系唔同㗎!

一定要讲个猪皮,其实我第一次食猪皮,同行食家话要我一定要认住呢一只样嘅猪皮只有呢一只系好好食。的确,食完第一啖就想再食第二旧,食落去唔系油腻嘅感觉,而系好黏口嘅感觉,好特别呀!!!

食得出啲牛系韩牛,真系比较有牛味,然后牛舌最好食,记得一定要叫。
其他食物例如泡菜饼啊韩牛饭都正正常常。

感谢 eating t

去过柞木炭家吗? 请分享你的经验!