香港
搜索

“一般啦”
泰仔美食的点评

泰仔美食
香港排名第8,491 (共13,951家美食)
2019年9月15日点评

今次呢间泰菜馆系第一次食,友人食过话唔错,咁就试下啦,订好位但去到都要等一阵

泰式酸辣鳯爪 - 酸辣度比例唔错,配上大量洋葱,芹菜,鳯爪爽口弹牙!

串烧 - 鸡猪各2串,即叫即烧,所配酱汁并唔系沙爹花生粒酱,而系甜甜地嘅酱汁,食起黎无咁腻; 唯猪肉带点脂肪,自己唔系太欢喜,鸡肉就不过不失啦!

马拉盏炒芥兰 - 惹味之余带点香辣度,份量比起其他可谓一开二,芥兰炒得软硬度适中,几好味道!

盐烧盲鰽 - 本来想食烧鲗鱼但无货,改为食呢条,都唔细条呀!
外皮搽满盐粒先去烧,食时就揭开外皮,入面D肉充满水份,一D都唔干身,而系鱼肚内再塞满香芧粒,增加香味,无咩细骨,啖啖肉味,另有酱汁点架!

本来想食芒果糯米饭,但又卖晒..................店员送上呢客椰汁糕,满满椰子水香甜味,口感有D似大菜糕般爽口,唯唔冻,若然雪至冻D,入口会仲好味!

呢度客似云来,侍应见你食完就会叫你埋埋张单,想倾耐D计就要另觅地方啦!

感谢 gingerszeto
2019年5月20日点评 通过移动设备发表

泰仔一向都俾人平靓正嘅印象,系九龙城区都算系CP值高嘅家庭式泰国菜餐厅。今次都系点左啲例牌野,有细冬荫功、食泰国菜必点嘅飞天通菜、泰式串烧 (猪同鸡)同埋泰式湿炒河粉。冬荫功配料都算足,可惜味道唔够酸同辣,反而椰奶味十分浓,唔太啱我同朋友口味。飞天通菜好惹味,啲通菜都好爽脆,系泰国菜餐厅先会食到嘅味道,都系我地全晚最钟意嘅菜式。泰式串烧中规中矩,本身醃料似乎唔算浓,都系靠伴碟上个酱去令佢更惹味。猪串烧用左类似五花腩嘅肉,我自己就怕肥,唔系太好依种肉。泰式湿炒河无乜特别,啲芥兰仲有少少草青味,可以处理好啲就更好啦。

感谢 pinpinlam
2018年7月4日点评

咖哩蟹、烧乌头、生虾、烧鸡翼、泰式炒椰菜苗都有泰菜味道,而且味道很好。位置方便,不过坐位不太多。所以假日同节日记得订位。

感谢 neko2017

去过泰仔美食吗? 请分享你的经验!