“打边炉食牛之选🐮🥘”
616牛肉火锅的点评

616牛肉火锅
2020年11月27日点评

见近排天气转凉,即刻唤起咗小编打边炉嘅心,急不及待咁即日约埋另一半去打番个边炉☺️之前同朋友食过616牛肉火锅觉得几正,所以今次决定encore👍🏻

🥘鸳鸯麻辣汤底火锅 $388🥘 (7.5/10)
🍲汤底:鸳鸯麻辣牛骨汤底 (7/10)
汤底方面我地嗌咗鸳鸯汤底,因为食辣之余都想用清汤汤底黎食番牛肉本身既味道,同时亦用黎烚下菜☺️ 个麻辣汤底keep到水准,辣度得宜,唔会因为过辣而抢咗牛肉嘅味🤓牛骨清汤都几唔错同足料,都见到有2-3嚿牛肉🐥

🥩牛肉:安格斯横隔肌 (8/10)
横隔肌肉质偏厚实,好浓牛肉味,食落有嚼劲得黎完全唔韧,细心品尝可以感受到牛肌肉纹理既分布✨钟意食有咬口既朋友绝对可以一试☺️

🥩🍳牛肉:滑尾龙 (8.5/10)
同横隔肌相反,滑尾龙嘅肉质真系超滑嫩✨呢碟牛肉会连埋一只生蛋上,食之前将牛肉同蛋液捞匀,然后将沾满蛋液既牛肉摆喺汤底到渌几秒就可以~块肉比蛋液包裹住,食落口真系嫩滑到有d唔似食紧牛肉😂蛋液又可以锁住牛肉既肉汁同保护肉质,好有惊喜👍🏻🥰

🥩牛肉:匙柄 (7/10)
同上面果两款比,匙柄就食落冇咩特别~油脂唔多,食落偏弹牙,不过肉质同味道都中规中矩,保险之选💁🏽‍♂️

🍤虾滑(8/10)、🥬娃娃菜(6/10)、🍜公仔面(6/10)
除咗食牛,我地仲叫左虾滑、娃娃菜同公仔面,虾滑几唔错,食落好弹牙好足料👶🏻娃娃菜同公仔面就正正常常啦,值得一提嘅系用麻辣汤底煮嘅公仔面好惹味😋

🥤洛神玫瑰茶、乌梅汁 (6/10)
饮品方面就比较失色啦,因为两款饮品都偏甜,一般啦🙈
————————————
餐厅既餐牌特别推荐左柑桔+牛肉汁呢个酱汁组合,我哋照跟住整左黎试,真系几唔错👶🏻同牛肉好夹,亦提到牛肉既鲜味✨

虽然野食唔会话样样好惊喜,但系完全满足到我地食牛同打边炉既心,系有水准既火锅店,都推荐大家去嫁~💃🏻不过提提大家去食616嘅话记得提早少少book位啦😊
———————
😋味道:7.5/10
🤵🏻服务:7.5/10
💰抵食:7/10
⏳排队时间:5分钟

感谢 Otoro_foodie

2020年3月27日点评 通过移动设备发表

牛坑爪=好似香口膠,好韌
牛滑=有牛味
牛腩心=冇乜牛味但口感好滑
牛腩=好好味,不過唔淋
牛駝峰=牛味最重
烏冬=好味

用餐日期:2020年1月
2  感谢 kongcnine
2020年3月16日点评

本人是牛魔王,所以616非常啱我。今次食荃湾店,味道不错。因只有两个人,所以只叫了四款牛的不同部位,分别是匙柄,吊龙,三花腱和黄喉。每一店都各有特色。要这样食才知道不同部位的肉,肉味和质感都是不一样的。

感谢 Agnes T
2020年3月6日点评 通过移动设备发表

好味黄色经济圈😤

《主打牛肉》
这家是专吃牛肉的专门店🐄
不但提供不同部位的牛肉,
每碟更奉上纸仔方便分清各部位👍
平板电脑也有各个部位的介绍~~
很贴心,也方便不太懂吃牛肉的朋友🥰
尝试各款牛肉后,发现真的有分别耶!
平板电脑上的介绍的确是值得参考😛😛

《两款猪肉》
不吃牛肉吗?
的确有点可惜🥺
这里提供两款猪肉,
也有一款猪肉饺可选🐷
都不错,新鲜且纹理分明!

《海鲜》
不吃牛也不吃猪😱?
Okay,还有少量海鲜!
蚬肉汤底非常吸引呢❤️
不过要早点来,很早售罄:(
另外还有扇贝、鱿鱼、墨鱼滑等等🦞
海鲜我会推介墨鱼滑,手打新鲜软滑!

小提示 Tips:
我特别喜欢这里的旧香港装潢🇭🇰而且使用平板电脑点餐,方便又快捷~ 值得一提的还有配料,豉油和牛肉汁也很美味!喜欢牛肉的朋友来试试看吧🥳

感谢 mooncake_yan
2020年1月3日点评 通过移动设备发表

主打牛肉,不同部位,牛舌、横隔、筋健等等都不错,火锅汤底浓,有手工啤酒香港制造饮前最好摇一摇。荃湾店未够七点已满座,要吃衬早只有现场排呀

感谢 KaKaKaFly

查看过616牛肉火锅的旅行者还看了

去过616牛肉火锅吗? 请分享你的经验!