“少数好坐嘅旺角餐厅”

LAB EAT Restaurant & Bar
香港排名第241 (共15,904家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年4月8日点评 通过移动设备发表

旺角大多数餐厅都好逼夹,Lab Eat就系例外,环境宽敞舒适,坐得好舒服㗎!三道菜午餐定价合理,百零蚊就有交易,好适合同朋友嚟叹个lunch倾吓计!

是日沙律
估唔到辣酱可以配沙律,有创意!酸酸辣辣几开胃,沙律菜新鲜,烤肉唔太肥唔会腻,好有泰式风情!

酥皮焗威灵顿三文鱼及温泉蛋
威灵顿牛扒就食得多,三文鱼就第一次。金黄色嘅酥皮颇松脆,一上枱就要即刻食,淋晒就嘥咗!要赞下酥皮同馅料卷得好实,切开唔会散。如果三文鱼厚身啲就更好!

炭烧美国安格斯肉眼牛扒
唔知有冇人同我一样都觉得有网纹烤痕嘅牛扒特别吸引?外国进口嘅Rib Eye脂肪丰富,鲜嫩多汁。五成熟啱啱好,唔需要花巧,点少少岩盐就能够带出鲜味!

绿茶海绵蛋糕 / 黑白朱古力二重奏蛋糕
呢度嘅自家制蛋糕唔会太甜,两款都好啱我口味!个人比较钟意前者。上面嘅butter cream质地软滑,加埋红莓脆脆好refreshing,如果蛋糕松软啲就perfect!

一于下次夜晚黎试吓泡泡鸡尾酒!

感谢 Jellylyt

2021年3月25日点评 通过移动设备发表

今天妹妹请我来到这家位于旺角T.O.P.商场内的靓西餐厅享用晚餐,环境当然舒适又有情调,而且服务殷勤,食物更不用多说了,超赞的~

先来个头盘餐包,醮上黑醋和橄榄油,开胃下先~

法国塔蒂生蚝
蚝肉细滑,肉质爽脆饱满,味道层次丰富,每口都富有浓厚海水鲜味和矿物味道。

蟹肉牛油果沙律
这个沙律非常出色,沙律菜清新爽脆,而且混和了牛油果蓉,吃下去每口沙律菜都非常柔滑。牛油果肉质细腻,味道鲜美,口感柔软绵滑,绝对大赞。

龙虾意大利饭
龙虾肉已预先从龙虾壳剥离,龙虾肉超厚身,口感弹牙,味道鲜甜。米饭吸收了香浓的龙虾汁味,米饮的硬芯半熟感很有意大利特式。

用餐日期:2021年3月
感谢 yanikachow
2021年3月11日点评 通过移动设备发表

近来工作上不如意, 放工后约閠密食饭倾下计。佢提议食呢间, 地点又近地铁, 而且餐厅环境令人好relax, 坐得舒服又阔落, 完全冇压逼感, 在户外位置更可以饱览旺角夜景
点餐后, 待应送上新鲜面包,面包烘得香脆, 配上橄榄油同黑醋, 酸酸甜甜食落开胃, 我哋仲每人叫咗杯红酒和白酒
野生八爪鱼冻批配热情果及三文鱼籽$258 八爪鱼好爽口,一啲都唔韧 面层放满木鱼丝同蟹籽突出咗鲜味, 再配埋个百香果酱汁好开胃
白酒煮蓝青口 $228 用白酒煮嘅蓝青口,
份量颇多, 粒粒肉质饱满,嫩滑弹牙
黑毛猪鞍$388 带有骨嘅黑毛猪鞍肉嫩多汁,带有脂肪, 外皮煎得香脆,唔洗点酱已好惹味
热熔法国流心芝士配香草烤薯及西班牙辣肠火腿$218呢碟热熔芝士超好味,但又好/邪恶,待应会在你面前捧住半旧法国芝士, 然后用刀切出半溶嘅芝士, 芝士味唔太咸仲好香,配埋醋醃过的蔬菜, 薯仔和火腿,捞埋食好滋味
烟燻日式车打芝士蛋糕$118 最后呢个甜品真系好有惊喜, 加咗液态雾化效果,带出视觉, 芝士香浓软滑,唔会过甜过腻, 饼身又结实
餐厅食物高质,服务又好,整体CP值高

感谢 KKMan123
2020年12月15日点评 通过移动设备发表

门外有很多圣诞装饰,见到圣诞装饰心情都开朗点。

炭烧美国羊扒配薄荷酱
家姐点了羊扒与我分享,五成熟的羊扒充满了肉汁,羊味香浓酥酥的,点些旁边配搭的薄荷酱,甜甜地,又是另一种口味。

炭烧美国安格斯肉眼 | 另加$78
点了同是五成熟的肉眼扒,肉眼扒好大块,烧烤纹清晰,肉眼扒下有几块翠肉瓜。牛肉质地软腍,不会过熟或韧。

薯条 | +$38
薯条热辣辣炸起,粗薯条十分有口感,而且食到啖啖薯蓉,点一些凉凉的茄汁,不会太热气,而且份量够多,两人分享刚刚好。

姜味红茶布甸
布甸是红茶味道,味道清香,旁边一粒粒的是姜粒,配搭起来很新颖。

比利时朱古力蛋糕
朱古力味超浓郁,不会太甜,偏近似黑朱古力味道,而且口感较实,似湿润的布朗尼,是我爱的甜品口味。

餐厅服务员有礼,环境十分舒适,有圆形梳化位,客人自成一角,环境够静,而且有落地大玻璃窗,充满了阳光,是聚会食饭的好地方。

感谢 siuling1223
2020年12月8日点评 通过移动设备发表

「海胆多士」
用左加拿大海胆,份量一啲都唔吝啬
质感较结实,食落好实在
而且够新鲜
配埋蒜蓉多士一齐食,正

「新鲜生蠔」
只生蠔超大只呀❤️
仲系我最钟意既爽口质感

「Swiss Cheese Carbonara 」
芝士丰富到挂到每一条意粉
意粉煮到好有弹性
呢款芝士完全无腻既感觉

「西班牙黑毛猪架」
猪架好厚肉,但一啲都唔鞋!
肉质好嫩滑
旁边有个苹果蓉酱,
不过我比较钟意食原味

食生蠔当然要配白酒先最perfect❤️❤️

感谢 tata_trista

查看过LAB EAT Restaurant & Bar的旅行者还看了

去过LAB EAT Restaurant & Bar吗? 请分享你的经验!