“超美味蛋包饭”
猫之眼的点评

猫之眼
香港排名第667 (共15,689家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾

烩牛肉边个汁真系好好味同肉嘅份量好多
口感好松软
但个人觉得饭嘅份量好多
下次可能会拣少饭
但呢间好值得再返去食!

感谢 Daholic F

2020年9月23日点评 通过移动设备发表

猫之眼 湾仔
咖喱猪肉烩牛肉蛋包饭 $89
Cats’ eye 可以话系去湾仔必食嘅饭堂 不愧系人气饭堂,名不虚传,百吃不厌!除咗咖喱猪肉、烩牛肉,仲有茄汁同埋白汁嘅选择 不过个人就最钟意食咖喱猪肉同埋烩牛肉嘅配搭了 可能因为两者都比较浓味啲挂 而且蛋又滑,个汁亦都好多,捞埋蛋包饭真系超正!而每一次嚟到一定要食嘅就系和牛汉堡,但可惜今日太迟嚟到已经卖晒了 所以如果想食嘅话记得早啲嚟啦!
猫之眼 (湾仔)
湾仔汕头街24号地舖

感谢 hkfood_searcher
2020年8月12日点评 通过移动设备发表

湾仔人气蛋包饭专门店 猫之眼
店面唔算太大 长期处于人龙状态 餐厅主打四款酱汁 分别系 咖喱猪肉 浓茄牛肉 忌廉鸡肉烩牛肉汁

当日上菜速度超级快 只系影咗两分钟就食 但咖喱都唔算特别热 属于暖可以即刻摆入口嘅状态 食落有小小失色

▪️咖喱猪肉+和牛汉堡 蛋包饭 $96

日式咖喱偏甜唔辣 味道浓郁 红萝卜洋蒽煮得软腍
猪肉份量唔少 薄薄一片 食落唔韧但有小小柴 如果猪肉可以大旧小小 食落口感应该会更加好

和牛汉堡 卖相吸引 充满肉汁 但质地偏软 较为松散 个人就比较钟意有口感既汉堡 秘制酱汁味道浓郁 捞饭一流 但略嫌有点盖过牛肉既香气 令汉堡牛味偏淡

蛋包饭既主角!滑蛋!煮得啱啱好 滑嫩富蛋汁 略嫌蛋香同调味偏淡
被滑蛋掩盖既珍珠米 粒粒分明 但我会prefer炒饭底多过白饭底

▪️咖喱猪肉+浓茄牛肉 蛋包饭 $82

咖喱猪肉 蛋包饭 味道同第一个大致相同
浓茄酱汁质地浓稠 但番茄味无想像中咁突岀 牛肉用上煮得软腍既牛肋肉 口感比猪肉既好 但份量相对较少

▪️即磨冰咖啡 $28

想饮咖啡 都系去返coffee shop好啲
呢杯饮落有小小似雀巢咖啡

蛋包饭中规中矩 可能系抱有太大期望 食落觉得有啲overrated

感谢 sistersnfood
2020年7月1日点评

除了寿司、拉面这些外,日式咖哩蛋包饭亦是其中一样受欢迎的日本菜喔
所以这天来到位于湾仔区的 猫之眼 CATS' EYE
听说这店卖的是三色蛋包饭。感觉很特别~当然要来吃吃看吧!

放假前一天的晚上来到,需要排队~最后大约等了30分钟左右
在排队期间,店员会派点单纸给大家先看定吃什么和先划好单╴
那入座后就可快点上餐囉

话说不止店名有"猫",还有独家的猫襟章扭蛋 (是和鸳鸯茶餐厅合作)
店内还有不少富有香港特色的猫猫插画。之后发现这些插画有出Postcard

咖喱猪肉+和牛汉堡蛋包饭 ($96) -
由右至左~右边的便是咖喱猪肉,
很明显吃得出是日式咖喱~甜味中有点微辣
猪肉是一片片的且份量颇多,还有红萝卜和洋葱
中间就是蛋包饭的部份~超滑嫩的蛋包著很多的饭!
如果胃口比较细的建议叫少饭,另外个人觉得饭可以再稔身一点,
不过本身吃落也不是硬和干身的。

最左边的就是和牛汉堡!那个酱汁超浓,是有加到红酒的吧!?
而且这很大一旧的汉堡是手打的耶!入口十分软嫩,还有丰富的肉汁
「三色」之中我最推荐这部份喔!

其实除了 甜葱咖喱汁 外,还有另外三款汁
分别是用特浓4.3牛奶制作的白忌廉汁、低温煮成的特浓茄汁和炖牛肉汁
因为朋友点了 - 浓茄牛肉 + 和牛汉堡蛋包饭 ($96) 所以都只吃到特浓茄汁
有点酸酸的但又不会太over~

店不设加一服务费
还有要注意的是即使未到关门时间也会因为蛋包饭沽清后提早关门喔

感谢 linglingdolly
2020年5月7日点评 通过移动设备发表

位于湾仔汕头街的日式咖喱饭专门店,一个饭$100以下,不要蛋包饭的话减$10。试了蕃茄牛肉及忌廉鸡双拼饭,番茄牛肉不错,茄汁很开胃。忌廉鸡水准一般。甜品鸡蛋布甸十分出色,很滑及蛋味很香,配上蝴蝶酥,口感更丰富。

感谢 TysonCat2018

查看过猫之眼的旅行者还看了

去过猫之眼吗? 请分享你的经验!