“正宗台湾口感既卤肉饭”

桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳
香港排名第5 (共219家快餐小吃)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2020年4月16日点评

今日再次去呢度食卤肉饭,水准依然好高!

炸排骨卤肉饭
排骨炸到好酥脆而且仲保留有肉汁,炸粉亦都唔厚所以食落口感味道都一流! 重点就系卤肉饭,卤肉肥瘦都有但又唔会油腻,配埋炸排骨一齐食超正!

酸菜红烧肉面
见到出咗呢个酸菜红烧肉当然要试下,红烧肉层次一流,肥同瘦既比例适中而且炆到好淋唔痴牙,加上大量既酸菜食落好开胃又唔会滞。

三杯鸡
用煲仔上,鸡肉鲜嫩而且酱汁完全覆蓋每块鸡,香料味道浓郁但又唔咸,送饭真系一流!

另外叫左两杯饮品,分别系黑糖珍珠奶茶同珍珠可可。两杯都一样好饮而个人比较钟意珍珠奶茶,因为个茶底好浓而且饮落黑糖既味道好夹奶茶!

感谢 Issactrevor1

2020年4月8日点评 通过移动设备发表

晏昼过嚟将军澳呢边食嘢,呢边商场好多,咁啱行到嚟将军澳广场,见到呢间台湾野好似唔错,
文清风格嘅装修,啱晒我呢啲年轻人。

不得不赞餐厅嘅环境好好,布置方面都几用心。而我哋系下午茶时段用餐,所以价钱相对上比较低,选择都好丰富。

《桂花鸡翼》$26
炸得好脆口,入面嘅鸡肉都好嫩滑,仲可以沾桂花汁,味道更加特别。

《盐酥花枝丸》$26
花枝丸大大粒,而且好弹牙,外层带微微酥脆,几好味。

《盐酥鸡扒鸡肉饭》$59
盐酥鸡扒份量好多,外层酥脆,皮唔算好厚,鸡肉亦都几滑,不错。而鸡肉饭就正正常常,鸡肉表面嘅汁可以多番啲就更好。

《103腱心牛肉面》$59
牛腱有四大片,好软淋,胶质丰富,好好味!面条偏幼,软硬适中。汤底方面都唔错,红烧味道突出,嫌略偏甜。

《芝士奶盖阿华田》$25
奶盖味道浓郁,稠度一般。整体唔算好甜,都唔错。

《仙气火龙果》$25
走咗甜,但依然保留到火龙果香,仲食到粒粒火龙果籽

总括来讲,呢间台式食店质素唔错,午餐下午茶都几抵食,下次经过有机会再帮衬。

感谢 Shanoao
2020年4月6日点评

过了很多天也没有出post了,因为要准备一个group project‍♂️现在完成了,当然要食餐劲这次带妈妈到一间台湾餐厅食晚饭,因为她也有很多年没有去台湾旅行,和我一样,经常怀念当地食物的味道
今次光顾的餐厅主打台湾地道美食,从早餐到晚餐,食物和饮品,种类都非常多,都不知道选那一种来吃之后我们点了几样食物和饮品,除了味道不错之外,份量也很多,最后妈妈吃完都非常满足
1. 三盛红烧牛肉面(腱心牛肉、牛腩、牛丸) $69
这个牛肉面的汤底很清甜,配上滑嫩的腱心牛肉、肥瘦比例刚刚好的牛腩、弹牙的牛丸和萝卜来吃,味道不错
2. 酥炸排骨鸡肉饭配上汤浸时菜及原忠炖汤 $76
这个套餐组合以$76的价钱来说,有汤有饭有菜有肉,本人觉得是非常超值排骨炸成金黄色,外皮脆,排骨软腍,很好吃鸡肉丝上面铺了一层炸蒜,搅拌整碗饭后,味道非常香时菜为娃娃菜,一大碗,很健康炖汤味道浓,而且很足料,有淮山、桂圆和猪展
3. 古早味卤水拼盘 $63
这个拼盘有腱心牛肉、牛肚、鸡翼和蛋,每样卤得很入味,不会太咸
4. 冻黑糖珍珠奶茶 $29
这杯奶茶搅匀底下的黑糖后,不会太甜,珍珠很软,整体不错
5. 热香芋奶茶 $20
妈妈指明点这个,香芋味道很浓,在冷天气喝这杯热饮很暖身

感谢 glassesgor

另外点左三杯餐饮
黑糖珍珠鲜奶 甜度适中 又够香滑
茉莉珍珠奶绿 味道较为清淡 解渴一流
芝士奶盖玄米茶 玄米茶一向冇乜味
但系加咗芝士奶盖之后 甜味反而带出茶香 而玄米本身嘅味道 又可以冲淡少少甜味
两者沟埋一齐刚刚好

感谢 momoc801
2020年4月1日点评 通过移动设备发表

近近地又黎桂花小幸食晚饭∼

煲仔红烧肉定食配酸菜上汤浸时菜

红烧肉肥瘦分明,煲仔上热辣辣又够哂香,咬落去油脂四溢,d肉唔会死实实,摆入口同d饭捞埋一齐食原汁原味冇得弹。有菜伴食感觉更健康。

卤水蛋牛腩卤肉饭

卤肉饭一如既往咸香俱备,肥肉比例恰当,融入白饭十分滋味!牛腩炆得软稔冇痴牙,份量足够唔会食两啖饭就有冇哂肉食。

牛肉汤水饺

牛肉汤底好味到可以就咁笔黎饮,水饺皮烟韧有弹性,牛肉馅juicy带肉香又唔会得阵栗粉味,小食黎讲必点!

夏日水漾鲜果茶

十胜红豆奶茶

最喜欢呢度既饮品,鲜果茶大杯得黎又足料解渴,喜爱清新既朋友必点。喜欢较甜及浓味既可以叫十胜红豆奶茶,红豆绵密同奶茶有意想不到咁夹既地方,值得一试!

感谢 catcatbobo

查看过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳的旅行者还看了

去过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳吗? 请分享你的经验!