“桂花小幸的下午茶”

桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳
香港排名第1 (共225家快餐小吃)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2020年12月9日点评

今天行程排得满满的, 由早上一直忙到下午, 所以就在附近来一个下午茶.
来到这角落的台湾餐厅, 竟然已经开始排队等候.
在等候期间, 先看看餐牌. 等了15MINS, 终于可以入座了.
快快去付款, 然后去自助区取开水和小碗, 再慢慢等待美食来到.

麻辣红烧腱心牛肉面
儿子到台式餐馆通常会点红烧牛肉面.

凉拌猫耳朵
乌醋加蒜蓉加辣椒拌黑木耳. 黑木耳十分脆口.
平时光顾这家台式餐馆, 大多都是点粉面.
今次就破例, 点饺子. 一份煎饺一份汤饺, 可以尝到二种口味!

牛肉浓汤水饺
是水饺浸在牛肉面的汤底里, 有牛肉味的水饺, 感觉赚了!
而刚才小米表示汤底有微微的酸味,, 原来是真的.
先尝饺子吧!
饺子皮不太厚, 容易咬开, 椰菜和肉馅比例均匀, 还有肉汁呢!

现做煎饺子
不平均的啡色焦焦面, 是饺子在平底煎炉煎熟的証明, 并非油炸扮煎熟.
只是煎饺表皮较韧, 门牙需要多点牙力咬开.
中间馅料跟烚水饺一样, 都是椰菜和肉馅.
饺子配附上的乌醋当然OK, 不过发现, 饺子沾上凉拌猫耳朵的酱汁更美味. 因为有额外蒜末及辣椒来提味.

紫薯薏米黑糖冰仙草
店门大大块的电子餐牌, 十分吸引, 而且这是没有牛奶的甜品, 很适合对酪蛋白敏感的儿子, 所以来一碗. 瓦碗里, 各配料都堆得满满的!
紫薯没有额外的甜味, 即是原味, 我喜欢.
而绿豆和薏米皆保留豆衣的质感, 就当做膳食纤维吧!
来到后段, 黑糖沙冰仍未完全融化, 所以仙草那淡淡的凉粉味更明显.
仙草只是凉粉的朋友, 用了甘草作基底.
但啡色仙草那烟韧滑溜的口感, 跟颜色黑黑实实的凉粉那爽口弹牙口感有很大的分别. 先笃碎仙草, 再跟黑糖沙冰拌匀, 保证每一匙都可尝到仙草和黑糖.

芒果QQ绿茶 儿子点的绿茶
朴玉红茶 尝过甜品, 就想来一杯最简单的热茶,

感谢 Riceoldlady

2020年11月12日点评

红烧牛筋三宝面
钟意食牛筋既我见到有牛筋三宝面当然不能错过啦! 三宝分别系牛筋、牛肚同埋牛腩,完全系我既至爱! 首先牛筋好有咬口但又唔会韧,爽滑同埋弹牙! 牛肚亦都系新鲜够爽,牛腩相对上牛味冇咁浓,但都系炆到淋哂唔痴牙! 加上面质挂汤又弹牙,成个面都好高质!
三盛牛肉面
三盛牛肉面系有牛丸、牛展同埋牛腩,牛丸我认为系食过既最好味,因为肉汁多而且真系好弹牙,食落牛肉味好浓而且唔会好咸! 牛展方面牛味都浓但冇牛丸咁惊叹!
桂花鸡翼
鸡翼会炸完再另上个桂花汁,沾少少已经有好香既桂花味而且蜜糖味好突出,食落口感好丰富,鸡翼大大只超抵食!
煎饺子
煎饺子每次都必食,肉汁多而且肉质鲜嫩,似系食紧有煎过既小笼包咁,非常推介!
十胜红豆奶茶&鲜水果茶
奶茶既茶味好突出同埋比例岩岩好,解渴又唔会太漏,仲有红豆蓉咬下,层次十足! 水果茶可以叫少甜,饮落更清新!

感谢 Issactrevor1
2020年11月13日点评 通过移动设备发表

午市套餐(主食 + 小食 + 饮品)由$55至$79,主食共有十款可拣,仲可自由加配小食,相当弹性。

酥炸排骨卤肉饭
厚切猪扒外层酥脆,卤肉属半肥瘦,碎猪肉软腍,入味

卤水牛肚
卤得入味,好够腍丶易咀嚼

红烧腱心牛肉面
自选汤底有红烧牛肉汤丶养生清炖牛肉汤丶清鸡汤,可选台湾面或米线,我哋拣咗养生清炖牛肉汤配台湾面。一送上枱,已闻到汤底嘅香味,似药膳汤味,忍唔住饮咗半碗,台湾面底相当足量,牛展嘅筋膜同肉嘅比例平均,软腍惹味。

凉拌猫耳朵
猫耳朵已经沾满陈醋味,蒜蓉丶辣味亦啱啱好,开胃小食

盐酥花枝丸 (3粒)
必食推介!大大粒,食到有花枝粒,好味!

桂花鸡翼 (3只)
外层炸得酥脆,配有桂花糖浆,但鸡翼肉味较淡,如果醃料多少少,可能会更惹味

铁观音珍珠鲜奶茶
茶味好香,原来入面有成个茶包,珍珠烟韧,鲜奶厚滑

夏日水漾水果茶
朋友话茶底有微微桂花味,鲜果有西柚丶士多啤梨丶蓝莓丶青柠丶红肉火龙果

感谢 jy0v0
2020年11月10日点评 通过移动设备发表

忙了一整天放工系时候要叉电, 将军澳广场嘅「桂花小幸」 是首选, 坐吓倾吓饮杯台式饮品又一个晚上。

餐厅主要提供台式面食,小吃, 卤肉饭套餐等

特盛红烧四宝面 $78 (红烧牛肉汤底)
汤底清澈味道浓郁, 充满牛肉汤和少许药材嘅味道。 材料也挺丰富~ 卤水蛋,花枝丸, 两大件 猪手, 腱心牛肉(牛展),红萝卜,白萝卜。 猪手又腍又入味最出色, 牛展厚切肉味香浓, 花之丸较普通。 面条幼滑爽口, 整体美味又够份量!

本想喝珍珠奶茶, 不过晚饭好少饮茶类怕瞓唔著。
Drink list 有很多选择,加配隔壁「茶研社饮品」减$5, , 有得坐低饮~

黑糖珍珠鲜奶 (少冰少珍珠)
鲜奶香滑,小冰效果感觉浓郁, 配衬甘香嘅黑糖 味道太衬, 加上黑糖嘅虎纹,卖相吸引又回味。

另加了前菜: 凉拌猫耳朵,凉拌黑醋茄子。
虽然标示有辣椒,但感觉 一啲都唔辣 ,酸度恰到好处茄子尤其惹味 但感觉油份多了点。

桂花鸡翼
鸡翼热辣辣炸起外皮超酥脆保持肉汁很美味。
桂花蜜另上,用嚟蘸鸡翼也是很特别的味道, 好像自制蜜糖炸鸡~

感谢 Man_Iron5216
2020年11月6日点评 通过移动设备发表

桂花小幸

原盅炖汤汤时菜卤水猪手饭定食 $83
汤系椰子鸡汤 属于淡 清甜 俾咗唔少猪肉同椰子肉 味道几好
猪手炆得好淋入味 但外皮有皮 系小小缺点

虫草花杞子猪肚鸡汤饭 $73
个汤系超级浓 饮到好重鸡味 不过应该有少少味精 材料好多 有猪肚 鸡 云耳 虫草花 菇 鸡肉唔会好鞋 而且好入味 汤可以就咁饮或者捞饭都唔错

杂果黑糖冰仙草 $40
杂果蓝莓 士多啤梨 火龙果系新鲜水果唔系罐头 所以食落有少少酸都唔介意
而且另外有绿豆 仙草 加黑糖沙冰 绿豆用糖煮过稍微偏甜 仙草正常味道唔会太软 成兜糖水都好重黑糖味 黑糖沙冰太多 令到过甜

芝士奶盖阿华田(少甜) $25
好浓郁阿华田味 少甜后都偏甜 奶盖比较偏轻奶盖 有奶味但唔会好腻

芝士奶盖抹茶(半甜) $23
个人几钟意 半甜后唔会太甜 饮得出抹茶味 稍为偏淡 配埋奶盖几夹 但饮到后半杯就开始无味

桂花小幸 (将军澳广场) (将军澳)
将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖

感谢 christinekwok

查看过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳的旅行者还看了

去过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳吗? 请分享你的经验!