“{👍🏻} #kong_”

桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳
香港排名第2 (共247家快餐小吃)
卓越奖
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年2月28日点评 通过移动设备发表

{}
#kong_girl_foodie出街食
#桂花小幸
已经食过无数次,质素都好好,算几多选择!而且有好多台式饮品可以拣,仲有下午茶优惠添
❣️红烧牛腩面 $59
有5大件牛腩,普通人一定食唔晒!
好淋,每件都大旧!红烧汤底好惹味,但系应该重味精,会好颈渴!而台湾面嘅质地好好食!
❣️盐酥鸡扒卤肉饭 $59
鸡扒炸得啱啱好,皮脆肉!卤肉份量足够!但菇嘅比例较多!但整体非常不错!
❣️ 卤水牛肚 $38
卤水味好香一摆上枱就已经闻到,但系就唔够惹味,可以试吓佢嘅麻辣味
❣️黑糖生姜茶 $19
冬天必叫!黑糖同姜都好够味!✅✅✅
❣️遇见珍珠可可 $17
普通朱古力,比较淡!珍珠亦偏硬!‍♀️
总结
推荐台湾面,盐酥鸡,牛肚!
❣️食完俾分时间❣️
食物: 7.5/10
环境: 7.5/10
服务: 7.5/10
打卡: 7.5/10
推介: 7.5/10
桂花小幸
将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃货 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #将军澳美食 #将军澳

感谢 winglam00000

2021年3月1日点评 通过移动设备发表

香港咁近台湾所以有好多台式餐厅,但要一间好食又正宗嘅唔易揾,呢间位于将军澳嘅餐厅正正就符合以上,每次都食过番寻味嘅!

简约嘅台式设计

盐酥鸡扒配红烧汤面 ($59)
盐酥鸡扒炸得好脆唔会太厚粉,调味唔会太咸,而且肉质都嫩滑,配上红烧汤面好夹好香

秘谭酸菜鱼饭 ($68)
虽然一向忠于台式食物,但呢样新出嘅食品又令到我心郁郁决定一试,酸菜鱼好够味而且好辣,汤鲜甜而鱼超滑,多个选择都唔错

铁观音珍珠鲜奶茶 ($23)
铁观音味浓,配上淡淡鲜奶令成个饮品好易入口,珍珠都煮得啱啱好!

感谢 hungry_eating
2021年2月23日点评 通过移动设备发表

今日同朋友去咗将军澳睇戏,作为一个住喺将军澳嘅人,咁你要带朋友去将军澳广场食过最钟意食嘅台湾餐厅今次我哋系下午茶时段,原来下午茶都超级抵食!

红烧牛筋三宝米线 $69
今次我哋都拣咗清鸡汤同转左米线
有劲多芫荽,啱晒钟意食芫荽嘅人
配送嘅比例好平均(牛腩好林、肥瘦分明

酥炸排骨面 下午茶 $39
米线份量足够
估唔到下午茶嘅排骨都咁大块
新鲜炸起,好似食紧吉列猪扒咁
排骨真系好好食

盐酥鸡扒 $38
每次去亲我都必食!!
皮脆 鸡唔会好鞋
够大份抵食!!

台南手工馅饼两件 $28
呢一个真系必食!!
入边有劲多馅
仲有劲多肉汁

特饮 跟餐-$5
芝士奶盖阿华田 $25
一定要少甜
味道好夹好好饮!

蜜桃乌龙芦荟 $19

味道:
服务:
价钱:
环境:
地理位置:
回头机会:

#人总有一饱今餐我最饱!

桂花小幸 (将军澳广场) (将军澳)
将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖

感谢 iamhungryhkfoodie
2021年2月21日点评 通过移动设备发表

最近疫情稍有好转,带上家人去海滨公园休闲散步,顺便到将军澳广场“桂花小幸”台式餐厅去吃个下午茶。餐厅门面挺大,里面宽敝整洁,舒适明亮,吃饭的人络绎不绝,壹看餐牌就知道是地道的台湾美食。

酸菜鱼汤饭,新上的菜品,碗中鱼肉鲜美,片薄嫩滑,酸菜够味,汤汁爽口,配上香甜的白饭,顿感自己又回到了家乡!

盐酥鸡排卤肉饭,是台湾最有特色的饭,鸡排皮香肉嫰,金黄量足,卤肉燥肥瘦搭配,烂而汁醇,与黑芝麻、白饭搅拌在一起好吃又美味!

盐酥花枝丸,炸至金黄,外脆内软,鲜味十足,入口弹牙!

红绿豆薏米黑糖冰仙草,造型好棒哦!里面的食材个个营养健康,饭后食之,清心凉爽,倍感幸福!

桂花鸡翼,第一次尝到这种甜味做法,好奇特!

仙气火龙果茶和魔力水晶可可,更是甜味适中,冰凉爽口,超级好喝!

在香港台湾菜还是很受欢迎的,而桂花小幸更是味道正宗,价格实惠,对我们上班族来说是壹个不错的选择!

感谢 jys0307j
2021年2月16日点评 通过移动设备发表

我嘅口袋名单之一「桂花小幸」好高CP值,菜式真材实料。

鸡翅膀鸡肉饭定食配上汤浸时菜及原盅炖汤,鸡翅膀鸡肉饭,鸡翅膀有5只,充满豉油味道,肉质肉嫩多汁,鸡肉食落鲜味十足,配以洋葱、香葱食用,味道更佳;原盅炖汤,红萝卜椰子炖鸡汤,味道淡香带甜;上汤浸时菜,汤底味道咸鲜,蔬菜味道清甜。

手帕小黄瓜,口感爽脆,味道酸香。

凉拌猫耳朵,味道酸辣,食落好惹味。

大辣麻辣牛肚面,份量多,大辣麻辣汤底好足料,内有大量辣椒、花椒,辣度7.5分,牛肚有18条,配菜包括有白菜、红萝卜、白萝卜,面条口感爽滑,容易挂汤。

紫薯薏米黑糖冰仙草,紫薯口感厚身、绵密,薏米口感Q弹,冰仙草口感滑溜,味道甜带回甘。

现做煎饺子四只,饺子口感外脆内嫩,肉汁饱满,食落好香口。

魔力水晶可可,水晶食落有咬口,可可味道浓郁,类似摩卡咖啡味道。

黑糖珍珠鲜奶,珍珠口感烟韧,黑糖味道香甜,鲜奶口感细滑,味道醇厚。

感谢 ohysf

查看过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳的旅行者还看了

去过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳吗? 请分享你的经验!