“最近同屋企人行商场见到这间台式餐厅,装修都似地道台式食店。餐牌方面,有唔少特色套餐可以选择🥰仲有唔少手摇饮品,可以scan”

桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳
香港排名第1 (共241家快餐小吃)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年4月13日点评 通过移动设备发表

最近同屋企人行商场见到这间台式餐厅,装修都似地道台式食店。餐牌方面,有唔少特色套餐可以选择仲有唔少手摇饮品,可以scan QR code下单,之后都收银处付款

我地点左以下几款:

原盅炖汤+时菜+盐酥鸡排卤肉饭
炖汤系雪耳雪梨无花果汤,饮落好甜,又润都几足料
盐酥鸡排,口感酥脆,皮薄,味道都好野味
配卤肉饭,唔会油腻,都几夹

煲仔塔香三杯鸡定食配时菜,煲仔好有镬气,三杯鸡味道香香带少少香草嘅味道☺️

时菜系上汤律白,煮得刚好

桂花鸡翼,鸡翼炸得好香,加埋桂花糖,甜甜脆脆好特别

紫菜鱼丸汤,餐厅转左鱼丸做牛丸牛丸食落好弹牙。紫菜好好味汤都鲜味卤水豆腐同蛋都好入味

黑糖仙草冻鲜奶,仙草饮落冰冰凉凉,好消暑☺️

芝士奶盖白桃乌龙茶,味道香香嘅桃味都唔错

感谢 kaling1119

2021年4月10日点评

今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台湾的味道

朋友叫左碗三盛牛肉面(养生汤),当中有腱心牛肉、牛腩同牛丸,我试左一旧腱心牛肉同牛腩。腱心牛肉炆到冧得黎有弹性;牛腩大大旧,唔会好油腻,肉味香浓,炆得冧,d肉仲唔会痴牙添!另外,要一赞养生汤底!汤味清甜得黎,完全唔油腻,无乜味精既感觉,所以朋友饮哂成碗汤!

我就叫左碗卤水蛋卤肉饭套餐配凉菜、葱油时菜同紫菜鱼丸汤(今日因为无鱼丸,所以转左做牛丸)。卤肉份量同饭既比例刚好,如果卤肉再浓味少少会更好!不过我减肥中,所以低盐都系好既!卤水蛋同凉菜既味道都唔错

另外,食左2件台湾手工馅饼,个皮几脆,略嫌油腻,入面既馅都系属于低盐系列

甜品方面我地叫左碗紫薯薏米黑糖仙草冰,紫薯薏米都几有咬口,黑糖唔会过甜,块薄荷叶令我食第一啖仙草有淡淡既薄荷味,几特别。

我地各自都要左杯特饮,包括仙气火龙果茶同日式红豆抹茶,味道正常。

总结:牛肉面同仙草冰都非常不错,卤肉饭同馅饼不过不失。整体上餐厅既食物唔会好咸/好多味精,食完唔会好口渴,赞!

感谢 Foodie_Yau
2021年4月9日点评 通过移动设备发表

很久没有来几军澳了,这次在附近玩乐后有点饿了,在觅食期间发现这家店舖。看到环境装修挻舒服,藉著晚市未开始,就快快进去吃东西吧。餐牌上有多款食物选择,还有很多台式小吃和甜品供应。

现做煎饺子 / 蕃茄浓汤饺子 HKD$28,这一份有四只,有数款不同口味的煎/水饺选择。煎饺子外皮脆脆的,口感烟韧。蕃茄浓汤味道酸酸的很浓郁,饺子大粒肉质不错,而且外皮不易穿挻好。

红烧半筋半腩牛肉面 HKD$64,这个可选择汤底和辣度,选择了麻辣中辣。汤底味道浓郁,而且闻到强烈的辛辣味。牛肉肉质腍身,牛筋口感烟韧爽口。面质软硬适中,整体味道不错的。

椒盐花枝丸 HKD$42,这个一份有五粒,金黄色的卖相吸引。这个口感丰富烟韧,里面的墨鱼肉挻多的。味道咸咸的很惹味。

紫薯黑糖冰仙草 HKD$35,饭后当然要来个甜品,这个满满材料的甜品,味道甜而不腻,跟朋友分享来吃是不错。大大粒的紫薯,配着黑糖珍珠口感更丰富。再吃个仙草既消薯又透心凉。

另外我们点了热黑糖珍珠鲜奶和冻金牌咖啡,这两款也有跟餐加购价。两杯饮品味道香浓,味道不会太甜。食物质素不错,跟餐还可以加购小食/升级饮品,性价比不错。

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2021年3月28日点评 通过移动设备发表

今次帮衬左一间台式店铺《桂花小幸》,觉得真系几好食想推介比大家‍♀️果晚我地大约7pm到,但都要等一阵位先有得入,店铺唔算大,但系地方都干净同舒服当然入去前都系要量体温同写纸仔

店铺入面装修都令人舒适,有种小清新既感觉
留意番依度系自己系位睇完餐牌再出去收银度落单比钱,所以记得出去前望一望自己系咩枱号⚠️

落完单之后大约8-10分钟内都上餐,餐就唔洗自己拎,会有职员拎比我地

今次我地嗌左两个晚餐定食再加一个小食:

盐酥鸡排卤肉饭定食 $76
因为我同老公都好中意食盐酥鸡排,所以依个系我地食台湾野多数必点既佢个盐酥鸡排真系好正唔会好厚粉,好酥香,鸡扒醃得入味,重点肉质嫩滑,唔会「鞋」配埋个卤肉饭食真系好惹味,个饭仲要系用我中意食既珍珠米饭所以我会加分推介

因为系定食所以配埋汤同菜,汤唔系一般既味精餐汤而系原盎炖汤,果晚我地系红萝卜椰子鸡炖汤,都几足料,清甜而菜就系上汤娃娃菜,无咩特别,但够味唔会系水煮菜咁

我觉得个定食份量真系好足够,如果我一个人食唔洗额外再叫小食都好饱

煲仔.塔香三杯鸡定食 $88
因为三杯鸡系台湾名菜,所以我都想试下依度好唔好食可能系要即煮,所以餐牌都写明要耐心等候,但其实我都唔算等好耐

卖相几吸引,因为配料有洋葱同九层塔,所以系好香鸡既肉质虽然无盐酥鸡扒咁嫩滑,但系都够入味饭一流,如果有多D汁就更好另外都系配原盎炖汤同上汤娃娃菜

麻辣红油水饺(4件)$28
我地额外叫左依个小食,中意食辣既我都觉得够哂辣但我老公就食唔到觉得太辣所以食唔到辣既朋友就要留意

由于我地定食已经有汤,所以系无包野饮既,但可以加$6/$8加餐饮,但我地觉得食得台湾野当然唔少得饮台式特饮佢地有得选择加配茶研社既特饮仲有得正价减$5‼️

所以我同老公就叫左两杯特饮:
涷香浓珍珠奶茶(原价:$22)
热日式红豆抹茶(原价:$26)

佢地茶研社特饮系外卖杯上既,我觉得几好又可以饮唔哂拎走,唔洗迫自己要赶住饮想赞下个热饮杯好靓

其实餐厅外有个茶研社饮品既小卖部,所以有时如果唔系食野但想买杯野饮,都可以系外面买

总括一下先,想食饭倾下计又坐得舒服,我觉得将军澳依间《桂花小幸》都系一个唔错既选择

食物方面,有好多唔同既选择(我下次去会试下佢个红烧牛肉面或特浓蕃茄米线因为见隔离枱都食得好滋味),食物质素都唔错,但价钱合理,份量都好够仲有唔洗加一

所以如果大家想食下台式野,真系可以去试下
推介比大家‍♀️‍♀️

感谢 CookingWomanism
2021年3月25日点评 通过移动设备发表

最近转到去将军澳区出没, 这里很多商场 ,可以在这里尽情shopping, 趁聚百货公司特卖日, 但要来这里就凑热闹。 不经不觉已经到了晚饭时间, 在商场逛逛 搜寻 有什么好吃的餐厅。

这间台式餐厅很多人等候, 应该会是不错的选择, 幸好只是等了十多分钟便有位。

原盅炖汤定食套餐:
盐酥鸡扒 卤肉饭
上汤浸时菜
清润苹果合掌瓜雪耳无花果汤
超值套餐之选, 炖汤非常清润顺喉, 雪耳清爽爽滑, 汤头渗出淡淡苹果清香, 无花果的鲜甜味道, 非常清润保湿。

盐酥鸡扒份量不少, 炸到金黄色脆卜卜, 鸡扒醃得够味, 卤肉饭香浓美味, 但是肥肉会比较多, 女士们又爱又恨

红烧牛三宝面
(牛筋+牛腩+牛肚)
面质烟韧弹牙, 吸收了汤头的精华味道, 牛筋够淋 又够滑, 牛腩份量十足, 金钱肚可以再淋啲啲就更加好。

现做鲜肉饺子
台南 手工馅饼
两款小食都系啖啖肉好多馅料, 外皮香香脆脆, 馅料充满肉汁, 点辣酱就更加好食。

夏日水酿鲜果茶
水果茶清新爽口, 充满了不同的水果, 香橙火龙果蓝莓 草莓柠檬。

脆脆阿华田
浓浓的朱古力味道, 非常香甜顺滑, 上面铺满了oreo朱古力饼。

感谢 Chingyee0708

查看过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳的旅行者还看了

去过桂花小幸 b+bc cafe - 将军澳吗? 请分享你的经验!