今次帮衬左一间台式店铺《桂花小幸》💛,觉得真系几好食👍🏻想推介比大家💁🏻♀️果晚我地大约7pm到,但都要等一阵位先有得入,店铺唔算大,但系地方都干净同舒服😉当然入去前都系要量体温同写纸仔😷
店铺入面装修都令人舒适,有种小清新既感觉🥰
留意番依度系自己系位睇完餐牌再出去收银度落单比钱,所以记得出去前望一望自己系咩枱号⚠️
落完单之后大约8-10分钟内都上餐,餐就唔洗自己拎,会有职员拎比我地😉
今次我地嗌左两个晚餐定食再加一个小食🤤:
🌀盐酥鸡排卤肉饭定食 🐔$76
因为我同老公都好中意食盐酥鸡排,所以依个系我地食台湾野多数必点既🤣佢个盐酥鸡排真系好正😍唔会好厚粉,好酥香,鸡扒醃得入味,重点肉质嫩滑,唔会「鞋」👍🏻配埋个卤肉饭食真系好惹味,个饭仲要系用我中意食既珍珠米饭😍所以我会加分推介🤣
因为系定食所以配埋汤同菜,汤唔系一般既味精餐汤😏而系原盎炖汤,果晚我地系红萝卜椰子鸡炖汤🥕🥥🐓,都几足料,清甜👍🏻而菜就系上汤娃娃菜,无咩特别,但够味唔会系水煮菜咁😉
我觉得个定食份量真系好足够,如果我一个人食唔洗额外再叫小食都好饱🤣
🌀煲仔.塔香三杯鸡定食 $88🐓
因为三杯鸡系台湾名菜,所以我都想试下依度好唔好食🤤可能系要即煮,所以餐牌都写明要耐心等候,但其实我都唔算等好耐😉
卖相几吸引,因为配料有洋葱同九层塔,所以系好香😍鸡既肉质虽然无盐酥鸡扒咁嫩滑,但系都够入味👍🏻𩠌饭一流,如果有多D汁就更好😂另外都系配原盎炖汤同上汤娃娃菜😎
🌀麻辣红油水饺(4件)$28
我地额外叫左依个小食,中意食辣既我都觉得够哂辣🌶🌶但我老公就食唔到觉得太辣😂所以食唔到辣既朋友就要留意🤣
由于我地定食已经有汤,所以系无包野饮既,但可以加$6/$8加餐饮,但我地觉得食得台湾野当然唔少得饮台式特饮💛佢地有得选择加配茶研社既特饮😍😍仲有得正价减$5‼️😎
所以我同老公就叫左两杯特饮:
🌀涷香浓珍珠奶茶🧋(原价:$22)
🌀热日式红豆抹茶🍵(原价:$26)
佢地茶研社特饮系外卖杯上既,我觉得几好又可以饮唔哂拎走,唔洗迫自己要赶住饮👍🏻想赞下个热饮杯好靓😂
其实餐厅外有个茶研社饮品既小卖部,所以有时如果唔系食野但想买杯野饮,都可以系外面买🧋
总括一下先,想食饭倾下计又坐得舒服,我觉得将军澳依间《桂花小幸》都系一个唔错既选择🥰
食物方面,有好多唔同既选择(我下次去会试下佢个红烧牛肉面或特浓蕃茄米线因为见隔离枱都食得好滋味😎),食物质素都唔错,但价钱合理,份量都好够👍🏻仲有唔洗加一😉
所以如果大家想食下台式野,真系可以去试下😉
推介比大家💁🏻♀️💁🏻♀️