“CALLING ALL CRAB FANS!”

花木日本料理
香港排名第1,278 (共15,687家美食)
周围地区: 尖沙咀

蟹肉海胆蟹籽配埋蟹膏 味觉既享受
佢地既蟹盛宴有好多道菜
而呢个只系其中一道菜式
其他都好好味同最紧要系够新鲜
想试既快啲行动喇!

感谢 Daholic F

2020年7月15日点评

今天恰好在尖沙咀逛街,正好可以一尝位于天文台道的花木日本料理,早前从网上寻得这间餐厅,看它好评众多,爱吃日本菜的我当然不可错过,于是便到此小尝个午膳。

这间餐厅主要做高级的日本料理,入内可见食客座位分普通座位及吧枱座位,装潢方面以木材为主元素,使用浅色系列作装修主调,灯光亦使用柔和舒适的黄灯,整体感觉富有日本风味。

牛舌岩盐烧
牛舌厚薄适中,只加入岩盐烧制,以保留肉质原有的鲜味,入口烧制时间恰到好处,口感软腍爽脆,鲜嫩多汁,肉汁充分锁于牛舌之中,而且丝毫没有腥味,配搭青柠汁和蒜蓉酱,味道更清新惹味。

银雪鱼西京烧
银雪鱼外层烧至色泽金黄,内里鱼肉雪白,入口甘香嫩滑,油脂布满口腔,鱼味香浓,味道带淡淡白味噌的醇厚甘甜,且没有鱼骨,沾上蛋黄酱一同进食,口感更浓厚爽口。

苹果梳打
苹果梳打色泽透明清澈,冰块充足,入口解渴冰爽,气泡细致,味道带有淡淡的果香清甜,感觉清新怡人,夏天喝上一杯最适合不过。

整体而言,餐厅舒适宽阔,环境干净卫生,装潢富有日本风味,犹如置身日本之中,食物用料新鲜,制作用心出色,是与朋友吃日本菜的好地方。

感谢 RitaAuYeung0118

再加埋呢度嘅服务
推介爆灯

感谢 Togethereateat
2020年2月7日点评 通过移动设备发表

餐厅:花木日本料理 (尖沙咀)
地址:尖沙咀天文台道8号3楼2号舖

今年新年都无好好拜年,所以趁住新年打后餐厅开始营业,就慢慢约返啲朋友见下面问候下近况,好好珍惜每一段友谊关系,今次就同教会朋友去左尖沙咀天文台道8号3楼嘅花木日本料理食日式菜

一开始叫左个胡麻菠菜油扬沙律($90),胡麻香令菠菜味道提升⬆️,油炸过嘅油扬豆腐亦令到呢碟菠菜沙律无论系视觉上定系食物质感上都加左唔少颜色

香葱吞拿鱼腩蓉薄脆($108)系花木比较受欢迎嘅前菜之一,将吞拿鱼腩搅拌成蓉再加入香葱,满满咁搽上香脆可口嘅米饼,估唔到呢种食吞拿鱼嘅方法又几好食

黎到日本餐厅,刺身同埋天妇罗系走唔甩嘅,叫左个梅刺身4点($388)同蕃薯天妇罗($68),每一件刺身形状大小厚度都好均匀,仲好新鲜,厨师仲落咗唔少心机去布置碟上嘅装饰,好靓呀

海鲜茶壶汤($128)同花木卷($128)都系今餐叫左嘅食物,海鲜茶壶汤饮得睇得又食得,鲜甜嘅海鲜汤倒入的骰嘅小茶杯到饮,最后仲可以食埋茶壶入面嘅虾仁同蚬;花木卷以吞拿鱼蓉为主打,加上三文鱼子、炸京葱丝同天妇罗碎形成唔同层次嘅寿司卷,少少辣好惹味

食完正餐又点少得试下花木嘅甜品呢,有绿茶蕨饼配北海道十胜红豆、木瓜椰汁糕同牛奶布甸,为今餐画上完美句号,系唔系望见都好想食呢

感谢 hinsonfoodhk
2020年1月15日点评

和朋友去吃火锅放题,但没有见到火锅的餐牌,问问店员,那个男的很臭脸,不发一声走开了,再问另一位,是有的

前菜,剌身新鲜,攞盘精美

牛第一份开始发黑,猪有轻微腥味,戏肉蟹,第一份不错,第二份等了10分钟,还有雪水,再追加......没有了,我可以为了蟹而吃火锅的,才吃了两份,有点欺骗之嫌,倒不如做套餐好了

回家后更肚屙

感谢 A11_Y0u_Can_Eat

查看过花木日本料理的旅行者还看了

中国香港

去过花木日本料理吗? 请分享你的经验!