“《 惹 味 印 度 菜 🇮🇳 》”

提供送餐服务
香港排名第1,594 (共15,674家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月11日点评

尖沙咀除左重庆大厦之外,想有个舒适嘅环境食印度菜?Anjappar Chettinad 帮到你~ 一入餐厅就有一阵阵浓浓既香料味,成个感觉好似去左印度咁呀!环境干净又阔落,岩哂一班朋友系到试下新野喇

- Chicken Meal $100
餐牌上面有成200几样野,有选择困难症既朋友,极力推荐Chicken Meal比大家。一碗印度香米、两块唔同口感既薄饼、十款有干有湿既咖哩,一次过满足哂你N个愿望!

- Plain Dosa $50
Dosa煎得够薄够脆,系超级大张呀!重点系!要打卡~ 不得不提既系Dosa唔会一味好干、外脆内烟韧,放耐左都一样好食!配埋四个辣度唔同既酱汁,食唔到辣既朋友都唔怕啊。

- Garlic Naan $40
呢个Garlic Naan 我就觉得麻麻啦,无咩蒜味之如,面粉味同香料味都唔足。对Naan情有独钟既我,有少少失望⋯

- Vegetable Curry $70
蔬菜咖哩被小编既神之舌评为-本日最好味!咖哩唔会一味死辣,当中加左好多唔同既香料,例如月桂叶,口腔除左辣之余,仲增添左层层既香辛味。加上蔬菜甜味,真系愈食愈开胃

#伏游尖沙咀
#尖沙咀美食

尖沙咀宝勒巷3-7A号万事昌广场2楼202号舖

✨OpenRice网上订座有8折

感谢 3poorguys

2020年12月30日点评

最近食多咗东南亚菜,发现原来印度菜都几啱胃口,佢哋每款咖喱都唔同口味,令人惊讶之余配薄饼食真系非常一流。今次去呢间系印度嘅连锁餐厅,喺香港都有分店。当日佢仲见到好多印度人食晚饭,睇嚟都几正宗。
香炸杂菜配洋葱($60)
Onion Pakora
望落好似炸鱿鱼须,食落香脆,而且味道非常浓郁。食到微辣嘅咖喱味,再点埋旁边嘅薄荷汁,感觉唔油腻,都几好食。
薄荷烤鸡肉串烧($130)
Pudhina Chicken Tikka
鸡髀肉肉量好多,肉质嫩滑又唔干,外面用咗绿色嘅薄荷酱做醃料,味道非常香浓,用铁板形式奉上可以保持食物温度,点埋旁边酸酸地嘅酱汁味道更讨好✨,推介✌!
鸡肉马沙拉($110)
Butter Chicken Massla
鸡肉份量多,对比起其他咖喱,呢款辣度好低,容易入口,好适合香港人口味。味道丰富嘅Massla最啱就系配Naan一齐食!推选为草根最爱的咖喱系列!

蒜蓉烤饼($40)
Garlic Naan
虽然蒜蓉味唔够突出,不过都无阻佢好食嘅事实,口感烟烟韧韧,饼底脆皮,好适合配Massla食,代替食饭一样饱肚。
牛油煎饼($60)
Butter Dosa
Dosa绝对系signature dish,卖相够澎湃,一条超大嘅脆脆,感觉好似一块超大薯片咁,旁边可以点4款唔同嘅酱汁点,够晒特别!
Anjappar Chicken Meal($100)
呢个餐一次过有10款唔同嘅咖喱,中间配有印度米同两款薄饼,啱晒啲多心嘅人✌,又或者好似草根咁比较食小食印度嘢,都可以一次过试晒佢哋唔同嘅口味。
真系款款唔同味,唔少都系印度特色咖喱,平时好少食到,有一款仲好似西米糖水咁系甜嘅
另外,仲有一款汁配有鸡肉,味道唔错,不过辣到都好高。值得讲吓印度米同我哋食开嘅米好唔同,质感比较松散,饱足感低啲,感觉好似棉花,相当有趣。个人觉得呢个拼盘都几值得去食。
芒果印度奶昔($40)
Mango Lassi
味道一啲都唔假,有芒果嘅酸甜味,越饮越开胃,而且口感唔会太杰,饮得好舒服!
每次食到比较少食嘅菜式都会感受到文化冲击,其实放开心情去试新野,往往都真系会有意想不到嘅收获。
Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀宝勒巷3-7A号万事昌广场2楼202号舖

感谢 Grassroots-Ruby
2020年1月19日点评 通过移动设备发表

来到尖沙咀,印度料理享负盛名,港人最爱到重庆大厦寻幽探秘。不过除了重庆大厦,宝勒巷亦是另一个小印度,不太爱神秘感的食客大可来到这里一尝印度料理。这间餐厅环境明亮寛阔,菜单有中文对译,服务态度好,最重要是食物口味适合港人。

感谢 thank_god_its_foodie
2020年1月18日点评 通过移动设备发表

哇哇哇,第一次有样嘢食系大过张餐枱㗎,真系好夸张,呢样食物叫做Dosa,系南印度嘅一种饼,配埋桑巴汤,仲有三种唔同嘅酱汁可以点嚟食,呢个咁特别嘅dosa就系喺一间好正宗嘅印度餐厅度Anjappar Chettinad Indian Restaurant度食到,去食嘅大部份都系外国人或者印度人嚟架‍‍
除左有一般会食到嘅Chicken garlic kabab, fish tikka呢啲比较common同popular嘅印度菜之外,佢哋仲有好多其他我第一次见嘅菜式,令我对印度菜有咗新嘅认知
Kuli paniyaram - 造型就好似多啦A梦心口粒当当咁,呢样亦都系南印度嘅食物,外脆内软,口感有少少似香港嘅鸡蛋仔,食落都几好味,仲好饱肚㗎
Papad - 呢个食物就好似一块薄脆嘅面包咁,配一个甜甜地嘅蜜糖酱,都几特别
Bamboo biryani chicken - 呢个系印度版嘅竹筒鸡饭,佢整起就即刻喺你面前到啲饭出嚟,热辣辣,香喷喷,不过呢个饭食落就有少少辣,不过问返店员,原来可以自己customise 要咩辣度架
饮品除咗比较common嘅Mango lassi 之外,我哋仲饮咗印度好出名嘅Masala tea,真系好独特嘅香味呀
以后大家想食印度野,唔使净系识得食咖喱猪牛鸡配薄饼咁闷啦,可以试吓印度野嘅其他菜式㗎

感谢 wtifwtif
2019年10月19日点评

环境不算特别,但胜在楼上舖,舒舒服服,唔洗比人赶走同迫。 食印度菜就梗系要叫 mango lassi啦!依度的 mango lassi 除左较稠身之外,我仲饮到隐若有d咸味,唔知正宗的 lassi系咪都系咁呢? 之后就叫左店舖出名的薯仔特色饼同蒜蓉特色饼。 我个人觉得薯仔个款就比较软身d,咬落去较松化。而蒜蓉个款就脆身d,似食紧薯片。所以大家可以按照自己喜好选择。 当然不少得咖哩鸡肉啦!佢咖哩味都好香浓,睇得出真材实料,唔会沟水。我本身唔中意椰奶味,依度既咖哩味恰到好处,不会太辣。

感谢 chankiana
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文

查看过Anjappar Chettinad Indian Restaurant的旅行者还看了

去过Anjappar Chettinad Indian Restaurant吗? 请分享你的经验!