“Boxing day”
利宝阁的点评 - 停止营业

利宝阁
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月30日点评 通过移动设备发表

圣诞假期boxing day🎁, 食了几天西餐今天下午转吃点心, 想试下点心放题, 上网拣了利宝阁, 位于尖沙咀弥敦道100号The ONE 17楼, 相当方便。 😄早上订位店员安排我们坐在窗边附近, 望住维港靓景饮茶心情特别好。⭕点心放题$148一位, 茶位$15一位再加一, 加埋大约$180一位⭕,每位送花胶灌汤饺和原只鲍鱼酥一份。 花胶灌汤饺热辣辣都几好, 鲍鱼酥松化好味。 放题点心纸上, 我比较喜欢虾饺、烧卖、肠粉和牛肉球, 还试了其他款式萝卜糕、凤爪、 咸水角、排骨和叉烧包等等, 全部点心即叫即蒸, 虾饺不算大粒但皮薄馅靓, 烧卖新鲜肉质扎实, 鲜虾肠粉大大粒, 牛肉球口感松软,最后还有雪糕、 杨枝甘露和杏仁茶做甜品。🔸🔸

整体来说环境好, 服务质素唔错, 点心种类中规中矩, 如果有炒粉面饭就更加理想。😄

利宝阁
地址: 尖沙咀弥敦道100号The ONE 17楼

感谢 Victoriay_eatwithvic

2020年11月30日点评 通过移动设备发表

秋风起,除左三蛇肥,大闸蟹都爆晒膏😆
蛇我无兴趣,大闸蟹就劲钟意😋😋😋
见到利宝阁$488 任食大闸蟹,唔洗就住就住想食几多就几多😍
一个人闲闲地都食4-5只啦,紧系任食抵

呢到$488除左任食大闸蟹,仲有花胶汤、鲍鱼花菇、片皮鸭、糯米饭等等
非常丰富,仲有5-6款甜品真心抵👍🏻👍🏻

螺头花胶炖汤
非常非常足料😍个汤望落好清,有少少鸡油
饮落好咸香,鸡汤味道够浓,又唔油腻
汤料都好入味,不过食左少少咋废事顶肚😆

蠔皇鲍鱼花菇
鲍鱼口感几软腍,鲍鱼味好香,配上个蠔皇酱绝配👍🏻
花菇出乎意料地香,大大旧,唔错

片皮鸭系我至爱🥰
酒楼现场即刻片,包皮用蒸笼蒸住,又热又烟韧
劲受欢迎,次次一出大家都出去排队拎😌
不过酒楼都有keep住出,我都拎左几round😆

配料有青瓜 大葱 同片皮鸭酱
食落鸭油充斥口腔,肉质软滑,鸭香味浓
大葱又香又浓,青瓜带番一丝清新👍🏻
配埋个酱味道浓郁,外皮够咬口
整体非常满意😍😍

主角大闸蟹,有花雕蒸、清蒸同埋盐油焗 三款😍
满足晒我既需要,唔洗惊食死一个味 好易漏

个人最钟意盐油焗,食落有少少盐焗既香味
咸咸地同时又可以提到鲜味,食落比起清蒸更香口
大闸蟹上菜好快,唔会拖,所以一转叫几只就好
叫太多冻左就唔好食☺️
Size都唔细,公乸都有,我地食到比较多公
膏虽然比乸少,但有公蟹独有既啫喱👍🏻
浓稠黏口,配上浓香蟹膏,超级正!
蟹肉唔算非常多,但蟹肉唔系主角
基本上我地叫只只都系爆膏😋😋😋

黄油味美,蟹膏味浓
真心好好食😍😍😍拆开满满蟹膏,一口咬落去极之幸福🥰
个人最钟意酒楼放既8年太雕醉蟹🤤🤤🤤🤤🤤

唯一既冻蟹食落更加鲜甜,入口系浓浓太雕酒香
酒味浓郁,又同时更加带出蟹肉鲜味
我地每人食左5只😂已经好饱
但见到酒楼有秋冬必必蒸糯米饭,又忍唔住整左碗

卖相非常吸引,入口香绵软糯
糯米咬落好烟韧,味道浓香,配料都几多
有虾米、爉味等等,成个口感味道都好丰富🥰
另外酒楼仲有好多甜品🍨🍦🥧🧁
有桂花柚子糕、姜汁千层糕、黑糖蜂巢糕、杨枝甘露、雪糕等等

其实全部甜点都出乎预期地好食😋
祝其杨枝甘露我饮左5-6碗😆😆😆
因为够甜,但唔会过甜
柚子咬落多汁、淡淡柚子香,但唔会苦涩
芒果🥭一啲都唔酸,西米亦好爽口弹牙
忍唔住encore😆👍🏻

整体全部既质素都系水准之上😊
以$488黎讲真系超抵,物超所值
好过用几百蚊买几只又要自己洗自己整,质素仲唔一定有保证🤣

感谢 jessieyip92
2020年1月16日点评

#cassiegotst
近年香港有好多各式各样嘅放题,岩哂样样都想试啲嘅香港人。而瘦编系一个好钟意饮茶嘅人黎,因为中式点心真系好好食,今次就俾我发现左依间系尖沙咀嘅高质粤菜放题。🤩
首先,佢嘅地理位置好方便,位于尖沙咀The One 17楼,饮茶都可以对住个无敌大海景真系不得了。重点当然要讲下食物,总共有6款点心纸。我最钟意食猪脚姜同萝卜金钱肚,两款都煮得好淋好入味,叫左几次,一碗绝对唔够。🍲
时间由即日起星期六﹑日及假日午市上午11时至下午4时。精致菜式总共有成五十多款,依家去食每位仲送原只鲍鱼酥及足料花胶灌汤饺。另外仲有其他抵食美食,包括苹果叉烧酥﹑荔蓉蜂巢带子﹑百花烧卖皇﹑XO酱煎肠粉﹑酥皮焗叉烧包﹑猪脚姜﹑北海道十胜红豆雪糕脆麻花﹑奶皇流沙包﹑香芒布甸﹑奶皇煎堆仔﹑杨枝甘露﹑暗然销魂饭﹑笼仔飘香荷叶饭﹑杨洲炒饭﹑沙田鸡粥等等,听到都流晒口水呀。🤤
味道评分▶🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食评分▶🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回购评分▶🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡ 利宝阁 (尖沙咀)
📍 尖沙咀弥敦道100号The ONE 17楼
IG: cassiecwy/ cassiegetfat

感谢 cwycassie
2019年12月9日点评

好钟意去观塘觅食,贪佢选择够多之余价钱又唔系好贵,但就已经可以食到好多好高质嘅餐厅。今次呢一间占地好大,骤眼睇都有百几200个座位。而且一入到去侍应嘅服务好贴心,会主动行埋你问你哋需要啲乜嘢,加咗好多分🔥呢间就系我去过几次既【利宝阁】啦,粤菜任食放题!有埋「北京片皮鸭」🥰好开心,食完棒住个肚仔走呀...

【利宝阁】「京式片皮鸭和美国谷饲牛柳」任食任点放题
逢星期一至日及公众假期,时间为18:00 - 22:00 (自选2小时)。
价钱:星期一至四:成人$278 (2位起),小童$139 / 星期五六日及公众假期:成人$298 (2位起),小童$149
呢个价位,见到妈咪食得咁尽兴,同屋企人黎食佢地真系会好开心,因为日式放题真系可能有D野唔太岩佢地食呢。

系门口就见到师傅手起刀落,拿着只片皮鸭系到片肉, 即烧即片见到都想食,【利宝阁】环境一如概往既阔落呀,店员好快咁安排我地份座后就出去拎野食同睇下点心纸有咩拣啦。

超过50款点心、小菜、粉面、甜品任点任食,不论煎、炒、煮、炸、炆、烤,每款都即叫即做!仲有北京片皮鸭、美国谷饲牛柳任食,超丰富呀!净系听到咁多野都已经知道好抵食!下单纸有好多唔同既特色美食可点选,会心大心细咩都想试。

入座后每位奉送一盅极品佛跳墙和上虎虾天使面。
极品佛跳墙,汤味阵阵肉香,精华出晒黎,入面既料都多,料馅又够腍身,唔怕消化唔到。

而上虎虾天使面,虎虾甘香软滑,肉质鲜甜。天使面都好入味。

北京片皮鸭以地道做法制成,皮脆肉嫩,油香满溢,配搭自家制烟韧饼皮及青瓜、京葱、京酱,香口美味!

美国谷饲牛柳,牛柳真系几厚身下但煎炒完都够嫩滑,一口咬下,啖啖脂肪香味,我地两个女人仔都食左好多件,非常惹味。

另一吸引我地就系呢三样...石岐烧乳鸽,烧得香脆肉嫩,一咬肉汁立即喷出,十分Juicy。脆皮烧腩仔 肥瘦适中,外皮烧得香脆。黑毛猪豚肉叉烧都一样肥瘦得宜。正呀!

仲有好多小食,有咸菜胡椒猪肚、红油抄手、金菇肥牛卷、黄金虾、玻璃咕噜肉、芝士年糕、芝士虾丸、煎酿尖椒、水煮鱼、美味榄角骨及猪脚姜也是人气之选。
喜欢咸菜胡椒猪肚,咸菜不会太咸,猪肚爽口烟韧同埋玻璃咕噜肉绝对系会爱上既菜式。

金菇肥牛卷:好吃又好看,金菇肥牛卷是不少人喜欢的小食,既能够尝到肉,又可以食到菇类。剪得够香口。
黄金虾:黄金虾炸得脆口,带有阵阵的咸蛋黄味,加上新鲜的虾, 味道非常配合,令人忍不住食完一只再接一只。

炸物种类也很多好似点心咁都有,就好似迷你软壳蟹盖、脆皮炸虾饺、椒盐脆皮鸡翼、避风塘肉蟹、红枣糕、炸春卷、凤爪、虾饺等等。
椒盐脆皮鸡翼: 金黄色的鸡翼经椒盐调味后极之惹味,让人吃不停口,不论是作为家常𩠌菜或佐酒小食都一流!
迷你软壳蟹盖:虽然入口蟹味不重,但口感丰富滑溜,香味四溢。脆皮炸虾饺,相当脆口,而虾肉嫩滑爽口。

甜品方面有上次食过既北海道抹茶包、棉花云十胜红豆冰、奶黄西米挞、迷你紫薯、曲奇饼、榴梿布甸、杨枝甘露等等、榴梿布甸、脆麻花雪糕 。
北海道抹茶包Encore左,因为好香浓好吃,入面既莲蓉都好多,好彩唔太甜冇盖过个味。麻花就好肉上次咁,唔脆又唔够松脆,配上口感幼滑的雪糕,口感上真系更有层次,一般吧!

奶黄西米挞、榴梿布甸及杨枝甘露好好食!
奶黄西米挞:港式味道,奶黄西米挞是我小时侯回忆。虽然味道一般较甜,但呢个配搭冇得输呀!
榴梿布甸:榴梿布甸奶香味浓,入口即溶,榴梿肉一梳一梳好味至极! 榴梿迷岩晒呀~

楼底够高成晚都坐得好舒服,环境上又唔会好嘈,相对食得比较放慢一点。之前个次点心放题同爸爸食完,今次晚市同妈妈,两个都带过黎食都话好岩心水,太好了!!【利宝阁】集合多元化的高级粤菜,入面既菜式绝对唔马虎。相信你嚟食都唔会失望呢。仲有仲有,虽然系两个钟但过左基本上唔会赶客走...Nice!

感谢 Daitodum
2019年11月10日点评

大闸蟹秋节,利宝阁全线分店又推出仼食大闸蟹,订座都不容易。
入座起计两小时仼食,随了大闸蟹之外,每人都有一份鲍鱼送,很扺食

感谢 Lasorom

查看过利宝阁的旅行者还看了