“清新轻食 Café”
Coffeelin的点评

Coffeelin
香港排名第74 (共667家咖啡和茶)
周围地区: 西环
周围地区: 西环
2020年12月11日点评

好耐无过嚟西营盘行下,印象中对上一次嚟已经系大半年前,见今日风和日丽, 天朗气清,决定过去逛逛,顺便去第三街嘅零食店买我至爱嘅蛋卷。

选购完心头好,提议先去附近找个地方吃点轻食,再继续行程。喺西边街与高街交界,见到有间门面青青绿绿嘅食肆,走近一看,原来是早排某饮食杂志介绍过,由意大利咖啡达人主理嘅咖啡店「Coffeelin」。

推门内进,餐厅地方不大,只有两张台、一排面壁座位和一张长櫈,如果是繁忙时间到访的话,可能就要排队等位了。

先睇下餐牌,食物很简单,以轻食为主,除了主打嘅咖啡之外,另外亦有意式雪糕、三文治、芝士蛋糕、朱古力布朗尼和一些自家制甜点,例如柠檬小蛋糕、合桃红枣磅蛋糕等供应。

我哋拣咗一份意式三文治,另外再加咗件焦香芝士蛋糕、布朗尼、柠檬小蛋糕同饮品。

Salami & Ham Pesto Panini ($75),件三文治好有睇头,烘至外脆内软,入面的馅料有莎乐美肠、蕃茄片、芝士、火腿和晒干蕃茄等,最讨人喜欢就系入面加咗青酱汁,入口充满罗勒芳香,啖啖惹味,同咸香的莎乐美肠味道好夹。

另外件 Homemade Burnt Cheesecake ($45) 亦颇值得一赞,蛋糕面层充满焦糖香,食落质感很幼滑,芝士味及甜度平衡,而且蛋糕表面还带有焦香,真系令人忍唔到口,一啖接一啖。

对朱古力嘅食物,一向都有点偏好,见蛋糕柜内有 Homemade Brownies 朱古力布朗尼 ($30) 当然唔可以错过。成品用上 75% 朱古力炮制,入口充满浓郁嘅可可香气。最惊喜就系蛋糕面头洒了少许喜马拉雅海盐片,咀嚼时微咸的味道平衡了甜味。

Lemon Cake 柠檬小蛋糕 ($18) 口感亦很特别,食落柠檬的酸味好突出,原来饼厨喺蛋糕嘅顶部涂上了一层柠檬釉,难怪吃起来咁清新,香甜不腻。食完再叹番杯果味十足,味道清甜嘅蜜桃果茶 Peach Fruit Tea ($30),超满足。

感谢 mjqueen7e

2020年11月28日点评

如果有人同你讲就算时光倒流几多世都好,
都会愿意将你当做终生伴侣,你会感动吗?
原来一句说话可以改变好有野,所以我呢刻
唔会再犹豫,即刻同「C o f f e e l i n」
讲声我爱你先。因为佢拥有最小清新既
特色,将绿白色加上云石、木系主题完美
呈现,完全系我想像中果种大自然气息!
Unicorn · Twins - $62
▪ Ice · Latte -
▪ Pistachio · Gelato -
▫ 黎呢到必试招牌人气大热,召唤独角兽
系列!卖相系以一杯饮品再加埋一球
gelato & cone挂住系个杯隔离。饮品
有四款,我拣左「拿铁」同埋「开心果」
味雪糕;要影相的确要趁手,食落雪糕
够哂绵密滑溜,甜味岩岩好;而Latte
几有惊喜,奶味唔会抢左咖啡既香,
成件事睇得又食得,呢个一定要试!
Bakeries · Panini -
▪ Truffle · Mushroom Panini - $62
▫ 以最香脆既口感出名意式地道小食
「蘑菇松露·帕尼尼意式三文治」,
系呢个Saturday vibe就最好不过啦。
食落外层非常松脆之余,里面既馅料非常
充足,尤其是松露同埋蘑菇既配抬,
两者将香味提升到极致既层次,加上Staff
已一早切开一半,够哂方便!
▪ Lemon · Cake - $18
▫ 再黎多件小小「柠檬·蛋糕」,的的骰骰既
外形最岩打卡咖啦,入口够哂refreshing,
甜得黎又唔会太腻,仲好醒胃呀!
Normal · Coffee -
▪ M o c h a - $46 (H)
▫ 一杯Mocha一份窝,配上动人既拉花,
喝下一口,仿佛飘进小鹿乱撞的状态,
这刻我感觉到巧古力跟幼滑的奶在
交换温柔,喔!多么的浪漫醉人喔!
嘿!咁样先够Moody咖麻!
C o f f e e l i n
西环西营盘高街99号地下3号

感谢 lankiman6330
2020年11月12日点评 通过移动设备发表

今日与朋友在这边周围逛逛,拍了一些文青照走着走着,便感到饿了,想吃点东西~

这边有很多装潢别致的餐厅,我们当然不会放过拍照的机会我们随意地进了这间意式餐厅。这间餐厅的环境十分舒适而且也很适合拍照啊座位旁还有叉电位置供客人使用,不怕打卡打到电话没电啦

Salami & ham pesto panini
这个有点像港式飞碟不过外层的面包不是一般的方包,是长条形的外国面包一点也不厚啊~而且经过烘焗后十分香脆馅料非常之多光是番茄也有两种有新鲜的番茄和番茄干~经晒干的蕃茄有种酸酸咸咸的味道,而鲜蕃茄的蕃茄汁甜甜的,口感丰富微热的包还夹上拉丝芝士看着芝士被拉成一丝丝,有种治愈的感觉除此之外,还有类似香草颗粒的酱,令整个口感层次提升~内里还有意大利火腿正啊!

Lemon cake
这个是自家制的!外表硬硬的,咬下去有点脆脆,但内层超级松软形成强烈对比!蛋味香浓,有淡淡的柠檬味渗透出来,很清新的口感,吃完整个也不会觉得腻啊

Coffeelin affogato
这个是意大利的特色甜品,把特浓咖啡倒在冰淇淋一同享用冰淇淋共有有4种口味可供选择,我选择了自家制杏仁冰淇淋 一般机器制造出来的冰淇淋比较软身和幼滑一点,可是手作冰淇淋的质感会较为结实和厚身,吃下去有种踏实的感觉喜欢喜欢意式冰淇淋的甜度较低,适合女士享用虽然可与咖啡一同享用,可是我还是想先品尝一下这个冰淇淋的味道杏仁味的冰淇淋当然有杏仁粒啦~但不会太大粒,而且在打碎的过程中有可能先把杏仁的外衣剥去,杏仁的苦涩味不太重,反而尝到杏仁的果香味底部有少许焦糖浆,但不会让整杯雪糕过甜~咖啡甘得来,带一点甜味

Chocolate
最后点了一杯热朱古力,有拉花图案的女士们最爱啊很漂亮!舍不得弄散喝下去有浓郁的朱古力香气但不会过甜~

Salami & ham pesto panini $75
Lemon cake $18
Coffeelin affogato $62
Gelato : cantucci (contain almond)
Chocolate (hot) $46

Coffeelin (西环)
西环西营盘高街99号地下3号舖

1  感谢 small_baba
2020年10月5日点评 通过移动设备发表

位于西营盘绿色主题的cafe环境装修非常雅致又打得卡
而且佢哋都非常贴心喺墙上边有叉电位

其实我系比佢哋嘅gelato 吸引嘅
一见到有开心果味同埋接骨木花
简直系不二之选!接骨木花嘅清香加埋开心果嘅回甘口味!
为热辣辣热辣辣好热好热嘅夏天!无敌消暑降温
Gelato 嘅软绵绵口感!唔会好甜小清新

你Cafe当然要饮下咖啡啦
但饮咖啡嘅同时我都想选择啲比较特别嘅口味

Elderflower Tonic Espresso ($52)
Lee 杯系Double shot espresso ☕️
可以先饮左边多d elderflower 同tonic 味
再加shot !double 饮方法!一次过满足晒你两个愿望!
钟意接骨木花嘅人就会明白个中清香

Peach Fruit Tea ($33)
好欣赏佢哋系用环保饮馆之余presentation都好靓
连饮馆上面都拥有佢哋嘅舖头名!朋友话唔会好甜因为佢唔饮咖啡就拣咗冇咖啡精选

除咗食雪糕之余我哋都嗌左一份小食!
系Salami嘅panini ($75)
即叫即整!系salami and ham pesto
重有轻轻拉丝既mozzarella cheese好好食呀!幸福100%

无论环境同食物都真系非常高质
如果我下次再嚟西营盘我一定会再嚟呢一间Cafe

感谢 Ppchu360
2020年9月29日点评 通过移动设备发表

餐厅:Coffeelin (西环)
地址:西环西营盘高街99号地下3号舖

约咗个朋友系西营盘倾野,一倾就系几个钟,所以专登揾咗间可以坐得耐啲,又有咖啡饮嘅地方慢慢倾

帕尼尼(Panini)喺意大利文嘅意思,喺指有馅嘅面包,呢间店舖用专门压烤帕尼尼嘅烘烤机新鲜制造Panini,面包烘烤得非常香脆

我叫咗个Salami & Ham Pesto Panini($75),馅料有mozzarella 、香草酱,同埋意大利好常见嘅米兰型莎乐美(Salami Milano)、油渍日晒蕃茄同新鲜蕃茄;朋友就叫咗个Truffle mushroom Panini($62),入面有松露、蘑菇同mozzarella cheese

两款味道都唔错,最值得欣赏嘅除咗系个面包之外,就系有充足嘅馅料,每一啖都可以食到,同时亦唔会因为太多馅料嘅关系而漏哂出黎,或者切嘅时候爆开

Lemon Cake $18
自家制嘅柠檬小蛋糕,$18以咁嘅大小黎讲好似有少少贵,不过烘焗嘅时间掌握得啱啱好,外层松脆微微焗㶶,内层松软,有淡淡柠檬香

Unicorn Twins $62
呢个绝对系店舖嘅招牌同打卡热门,有四款Gelato (意式冰淇淋)口味配搭四款饮品,可自由选择。我就拣咗开心果味Gelato配Iced Mocha,Gelato同一般雪糕嘅分别除咗少啲脂肪之余,亦较为重身同绵滑;相对较实嘅质感,令Gelato冇咁易系杯上跌落嚟(虽然影相都系要快)

朋友就点左杯Elderflower Tonic Espresso($52),接骨木花口味嘅Tonic water沟Espresso,饮品本身有一个shot嘅espresso☕️,亦有多一shot嘅Espresso可以按需要加落去饮品到,从而提升Espresso嘅味道

感谢 hinsonfoodhk

去过Coffeelin吗? 请分享你的经验!