“抗疫之下的圣诞餐”
红叶茶屋的点评

红叶茶屋
提供送餐服务
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月13日点评

今日和朋友去黄金海岸行过圈,叫做望到海和给自己休息一下,嚟到见一间新餐厅似乎系新开幕,记忆中旺角也有呢间餐厅,味道不俗,所以很快已经攞飞等入座。 因为疫情关系,只可以坐半成人数,入座时也有量体温和胶板分隔。 今日我叫咗一个海鲜五色茶渍饭,入边有吞拿鱼,三文鱼,带子,赤虾同埋三文鱼子。 三文鱼同虾,味道肥美,食得出很新鲜,而且解冻做得恰到好处。 上枱时还有一张小小的咭纸,教大家点样食茶渍饭,一个价钱两种享受。 另外我朋友叫咗个生姜猪肉定食,朋友话好重姜味,而且分量十足,在黄金海岸用呢个价钱可谓10分超值。 另外我都叫咗抹茶提拉米苏,上面铺满满的抹茶粉,下面应该系忌廉,每一入口是上面的甘苦味和下面的甜味,一定会令爱不释手。 原来呢度有酒饮!

感谢 JohnBChan

2019年12月12日点评

工作过后医医肚, 5个人中有2个都病, 唔热气乃是当前首选!

牛肉寿喜烧定食 $99 ~ 牛肉是增量的, 不过牛肉超嚡口! 汤底甜甜的, 各样配菜都好, 唯独牛肉虽然多, 但实在太嚡喇! 一般任食打边炉牛肉一样, 再加只温泉蛋…都无助于令牛肉滑口! 饭反而不错, 软熟!

鳗鱼茶渍饭 $104 ~ 唔系我食, 看着还不错! 因为都真系几香, 我坐对角都闻到好香的烧馒鱼味道! 不过份量有点少, 不太适合男仕!

生姜烧豚肉定食 $84 ~ 都唔系我食, 同样闻落好香, 听闻都唔错!

感谢 KatKat_life
2019年10月18日点评

在旺角跟朋友饭聚后各人仍不舍离去,便在其中一位的介绍下到红叶茶屋吃甜品(所以不好意思啦,我此则评论只能针对甜品质素作评价)。

我们分别点了抹茶蕨饼新地和抹茶tiramisu。前者十分值得推介!食材丰富,能吃出各食材的味道与各自口感,让人非常满足。后者的质感跟平日港人常接触到的tiramisu不同(其实就是还原正宗意大利式tisumisu吧?),是较软和奶的成分较重,若执著/钟爱较固体那款者,不宜点。但抹茶味不够浓这点大概是毋容置置疑的。

座位还算舒适,甜品价钱算平宜,为我们星期五完美作结。下次想试它的芭菲~

感谢 skvm_vanessa
2019年9月30日点评 通过移动设备发表

|| 食物普通环境舒服日式餐厅🍣 ||

经过呢间餐厅好多次,每次望入去人流都唔多,所以我都无咩想试既意欲😳不过朋友话系度食过几次算正常,同埋胜在人唔会好多,可以系梳化位度坐几粒钟吹水都无人赶😂
▪️ 海鲜四色茶渍饭(6/10)💲109
前菜系冻蔬菜同埋腐皮粒,四色海鲜入面既三文鱼籽最好,食落几有咸鲜,而三文鱼唔算肥美,甜虾亦未唔算好鲜甜,但起码入到口尚可接受🤔可惜吞拿鱼真系唔掂,食落有大筋 之余,仲有啲腥味咁😖派左张说明图话可以就咁食或者加茶食,可能预左大部分人加茶既关系,饭底系暖既普通白饭,而非正宗寿司醋饭,我就咁食既难免会觉得个饭底一般般
▪️ 鳗鱼滑蛋丼💲94
朋友话佢次次都食鳗鱼,我就试左佢既一旧仔,但个人觉得会系过于软身欠缺弹性𠮶种,略嫌已经无左鳗鱼应有既质感,唔好意思地唔太系我杯茶😳但系滑蛋好似质素还好既
▪️ 芒果西柚红茶(7/10)💲29 (冻)
西柚味较为重,酸酸地咁几解渴既
▪️ 芒果焦糖窝夫(6/10)💲69
甜品既款式都唔少,有窝夫、芭菲等等,芒果粒唔系特别既新鲜,反而个焦糖香做得几好,可惜个窝夫比较似系薄片既窝夫饼,无咩暖笠笠外脆内软既口感,亦无饱肚感👉🏻👈🏻
🔎 整体评分(6/10)

📍红叶茶屋 (旺角)
地址:旺角弥敦道700号T.O.P This Is Our Place 3楼309-310号舖 (旺角站B3出口)
营业时间:
星期一至日 11:30-22:30
#FoodieTWY旺角
#FoodieTWY香港
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃货 #相机食先 #一路食一路post

感谢 foodietwy
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2019年5月27日点评 通过移动设备发表

我和老婆来到红叶茶屋吃甜点,我们点了抹茶红豆白玉窝夫。清淡的抹茶没有被红豆掩盖,配上窝天,吃下去就是刚刚好!

感谢 MikeC702

查看过红叶茶屋的旅行者还看了

去过红叶茶屋吗? 请分享你的经验!