“汤底鲜甜”
蔡澜越南粉的点评

蔡澜越南粉
香港排名第1,357 (共15,673家美食)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年1月1日点评

Lunch hour 系中环揾食,一般都要过百。咁啱去到蔡澜越南粉,原来佢嘅普通面食平均大约七、八十蚊(另设加一),不过佢就冇嘢饮跟餐。餐厅分为两层,两层都有座位,而下层包括开放式厨房,可以一眼望晒厨房。入座后,店员会俾一杯细细杯嘅罗汉果水你,有淡淡嘅罗汉果,不过唔系人人都钟意。

生牛肉汤河粉 $88 (加一)
汤河上布满芫茜,芫茜下面就系生牛肉,牛肉上台时仍然带啲粉红色,几靓。生牛肉片切成薄片,唔会因太厚而变韧身; 另外,被热汤浸一浸后就变色,証明汤底够热。汤底应该牛肉熬制,味道鲜甜,唔会过咸。河粉系正常味道,唔会话煮到一patpat咁。不过,最好嘅系佢可以任加河粉(一小碗为一份),岩哂大食嘅朋友,唔使怕食唔饱。 除此以外,汤河会配上一杯芽菜,但由于芽菜冇被汤浸过,而我本身唔太钟意食生芽菜味,我自己就唔加晒成杯芽菜。

基本嚟讲,当佢系间普通嘅越南粉面舖,呢个价钱系中环都算中规中矩,但就唔好话期望太高?!我觉得佢整体ok嘅同个汤底鲜甜,而其他配菜就一般(试过牛丸)。

感谢 jas4food

2020年5月29日点评

次次都点牛肉汤河.今次唔想食牛肉就点左其他
越式酸辣汤檬($68)无胃口既话,可以试下!酸度够~好开胃配料有鱼蛋同炸过既鱼柳(浸落汤已经淋哂)蒜味偏重,食完要食番粒香口胶下次都系食番清淡d既汤底
蔡澜越南粉
中环威灵顿街15-25号骐利大厦UG层

感谢 foodienethk
2019年11月18日点评 通过移动设备发表

⚠中环平食推荐⚠
蔡澜越南粉系兰桂坊附近,行过一条街就到唔熟中环呢头嘅朋友都唔哂惊,因为佢仲有大大个超eye-catching嘅牌系远处一望就望到 最特别系咩啊?系河粉可以免费任添啊而且除左生牛肉河佢哋嘅卖点之外,我觉得其他金边粉都值得试试 越南名菜炸春卷味道都好ok!脆得嚟入面啲馅又唔会干柴柴咁下次去一定要再叫!食过返寻味 我哋最后二人食饱埋单$200有找净系地点同环境都值回呢个价啦!系中环食到咁高质又做到咁平民嘅价钱,一个字,抵

感谢 _Y9361RR
2019年9月4日点评 通过移动设备发表

跟当地越南粉口味有些不一样,但是蔡澜越南粉口味也许比较和台湾人口味,汤头很不错,鲜甜,整体餐点也精致,环境干净,很推荐给大家,也会再回访。干的米线,汤的综合河粉都推

感谢 76,543,212,019
2019年7月31日点评

他是一家以香江才子蔡澜的越南粉餐厅,我点了一个生牛河,我觉我是不错的,汤底做得很好,但是否一生难忘见人见智了。

感谢 chigorxd

查看过蔡澜越南粉的旅行者还看了

去过蔡澜越南粉吗? 请分享你的经验!