“必试大啡菇薯条牛油果烟三文鱼春卷”
鸟语的点评

鸟语
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月7日点评

Bookmark左呢间鸟语一段时间,咁岩朋友生日,夹到多啲人黎,可以一次过试多啲款式。以文青Café做主打,多为木系家私,陪衬著多盆绿色植物和抢眼的「Floom as you born to be」粉红色霓虹灯。

《大啡菇薯条 $68》
身为大啡菇Fans无理由唔试,佢地将原只大啡菇切条,切到好似「薯条」咁再攞去炸,新鲜热辣,每条都好厚肉好多汁,炸浆一啲都唔油腻,衬埋牛油果酱同黑松露蛋黄酱真系坚好食(其实有心思思想叫多份)。

《牛油果烟三文鱼春卷 $68》
想试多样小食,见无乜人食呢款,但店员热情推介就试试吧~果然味道无失望!春卷口感香脆,牛油果蓉加埋烟三文鱼非常夹,散发双重香气,大家可以一试。

《蜜糖柚子鸡翼 $58》
柚子味够晒浓,酸酸甜甜,鸡翼大大只够肥美,仲有少许黑白芝麻作点缀,味道醒胃。

《富士山黑豚肉咖哩饭 $118》
蓝白色金字塔卖相已经好吸睛,蓝色饭系由蝶豆花制成,不过蝶豆花本身系无咩味的。日式咖喱用上黑豚肉,口感嫩滑,份量亦不少,反而咖喱可以再浓稠同浓郁啲,食个卖相。

《柏士图青酱雪糕海鲜意粉 $138》
倒转的雪糕筒其实系青酱,捞匀黎食口感好幼滑,真系有啲似食紧「雪糕」𠮶种Creamy,配料有大虾、洋葱、杂菌,加埋淡忌廉,味道又咸又甜算是不错。

《Oreo薄荷朱古力配悬浮棉花糖 $55》
为左造型Cute Cute的悬浮棉花糖而叫左几款冻饮,例如Oreo薄荷朱古力、牛油果奶昔、士多啤梨乳酪等,卖相精美,味道亦唔差,薄荷朱古力的爽凉感更可以中和一下饱腻感觉。

感谢 eatwithbabe

2020年11月27日点评 通过移动设备发表

💛睇得又食得既富士山🗻终于一试floom floom
🥑焗带子牛油果伴无花果沙律($118)份量少左d..我地3个人share真系一人一啖就完左😂但卖相及味道都不错👍🏻
🍚富士山黑豚肉饭($118)为左呢个饭,我打左2次电话book位但都full booking😂到食到既时候又觉得一般za wo😂微辣咖喱..可能预左捞饭所以偏稀🤫豚肉有点韧..食完一啖无再食😂
🥠牛油果烟三文鱼春卷($68)春卷热辣辣炸起好香脆😋😋😋牛油果同三文鱼一向都系perfect match..好食👍🏻
🍝魔鬼雪糕红菜头意大利面伴甲纹鱿鱼($138)好有创意.拌匀’‘雪糕球‘’,整碟意粉超级creamy😍 加入红菜头变成粉红色,零色素健康又有绰头👌🏻不过雪糕筒已经淋哂,就无食了~
🍫榛子朱古力配悬浮棉花糖($55)好可爱!不过就比较甜
📍 鸟语
尖沙咀厚福街12-12A蓝马商业大厦10楼

感谢 foodienethk
2020年3月13日点评

撑黄店!
今日来到尖沙嘴靓仔打卡cafe
餐厅环境舒服
有榻榻米座位,适合和三五知己吃饭聊天

粉红鸟雪糕海鲜意粉 $138
梦幻粉红雪糕原来是忌廉,拌匀到意粉中
口感更creamy更幼滑

意粉配料颇多,有杂菌、大虾、洋葱
口味比较清淡,轻盈健康之选

餐厅精选之选🥰
富士山黑豚肉饭 $118
基本上每台客人都会点这个
因为卖相实在难以抗拒!

底层的米饭用蝶豆花染色,天然又美观
但可能要让米饭定型需时,米饭比较硬身和不太热

咖哩汁也偏向日式味道
口味较清淡,加了本菇、芦笋、红菜头、番茄仔
多种口感、配搭色香味具全😊

薯条 $58
连皮炸起的粗薯条,上面撒上芝士粉
口感比吃幼身薯条好👍🏼

店家配了两种沾酱,分别是
黑松露酱
牛油果酱

两种都是惊喜连连,让薯条更有层次感

蜜糖柚子鸡翼 $58

鸡翼惹味,柚子清新
不错吃

Oreo 薄荷巧克力沙冰 $58

薄荷朱古力好醒神
甜度适中,不会像其他cafe的饮品般死甜

用餐日期:2020年3月

初头个pasta黎到仲以为真系雪糕
奉劝大家千奇唔好试旧cream
要捞埋个pasta一齐食先好食

个富士山饭我反而觉得一般
卖相系几好睇既 不过食落 咖喱汁又唔香 d豚肉又有d in un 咁

最后杯橘子柚特饮 又好睇又好饮 饮落好香橙味

感谢 alvinchunho
2019年6月22日点评 通过移动设备发表

一进门已看到开扬的大玻璃窗,刚好当天的天气不错,阳光射进来配上日系简约的装修已经感觉很舒适

Pesto 海鲜意粉-外型得意,"雪糕"其实是意粉的pesto青酱,建议食前要和意大利粉伴好,青酱和海鲜一向也是绝配,但餐厅用上创意的上菜方法,呃like 之选
全日早餐-份量超多,2人share都无问题,特别系面包加上牛油果酱,喜爱牛油果之友必食
富士山豚肉咖喱饭也是看到外型很有趣,富士山造型的白饭包围住咖哩汁, 蓝色的部分系有蝶豆花染成纯天然色素
可惜我们吃时(都唔系影相影咗好耐), 饭部分已经变得超硬,令到咖喱饭失色不少

感谢 lst7112002

查看过鸟语的旅行者还看了

去过鸟语吗? 请分享你的经验!