香港

“正宗泰国面”
泰浓面的点评

泰浓面
在线下单
香港排名第2,510 (共13,951家美食)

最近发现位于尖沙咀isquare侧边滴落到有一间可怀旧的装修但又充满泰国色彩的小食店。

今天很想吃一些重口味汤底的午餐,所以就走进试试。

磁砖地面,泰式摆设,木筷子加上港式的卡位, 虽然很简单但看得花上了不少心思

泰式当然要试冬阴功味汤底,拣了顶级安格斯牛肉 ,虽然是薄切但系极重牛肉味,汤底还诚意地配上了虾,蟹柳和青口 ,非常之美味。

另外也点了一个黑豚肉船汤面 ,除了有美味黑豚外,船汤非常香,配上炸猪皮、猪肝、鱼蛋、萝卜与秋葵。 炸猪皮炸很香脆,浸在汤很久还很有咬感。

饮品点了一杯龙眼冰,不太甜,最吸引是 满满的龙眼肉呀! 诚意非常。

感谢 CatherineC4810

2019年9月1日点评 通过移动设备发表

女服务员态度差,有点不友善。
自选汤底、面及配料。
船汤味很正宗,很多鲜浓。
猪肉太少,芽菜也是很少。
龙眼冰份量足。
价钱太贵,快餐的不应收服务费。

感谢 live2seehk
2019年6月24日点评 通过移动设备发表

门口既透明玻璃可以清楚见到店入面既泰式摆设同埋饮品柜,仲有可以即刻买走既炸猪皮($18)同炸虾片($18),好吸引咁呀!

店内设计简单,环境干净整洁,仲播住轻快既泰文音乐,感觉几得意。

今日我哋两个叫左两碗粉+一个泰式拼盘+一杯饮品~

1004 顶级安格斯牛肉船汤金边粉 $88
除左主打既安格斯牛肉,配料仲有炸猪皮、白萝卜、2粒好弹牙嘅鱼蛋、秋葵。汤底好香好浓味,啱晒今日乏味嘅我。炸猪皮好脆,好似食紧薯片咁,但一浸落汤又可以变返做猪皮,唔想食咁热气可以浸浸佢,不过当然建议脆住食啦!呢个安格斯牛肉真系同美国肥牛唔同,牛肉嘅口感咬落去完全唔一样,安格斯牛比较软身,就算浸左落汤熟晒,都一啲都唔韧,浸到食晒成碗粉都一样咁好味口感咁好,绝对系有分别嘅!

2003 顶级美国肥牛冬阴公汤薯粉 $68
配料有肥牛、虾、蟹柳、青口、秋葵、菇,真系估唔到冇「海鲜」两个字都竟然有虾同埋青口送。薯粉有d 未煮散,可以煮既时候扬开多少少就更好了~肥牛就似平时用嚟打边炉啲牛肉,唔算好上等,只要唔好滚太耐一样系好味嘅。冬阴公超赞,几啱唔太食得辣嘅人食(我),酸辣味未至于辣到要饮水,但好惹味,食完啲粉仲差啲饮晒成碗汤。

3009 泰式小食拼盘 $68
拼盘有两件泰式炸虾饼,两只鸡翼及两件炸芝士云吞。鸡翼几好味,但就系唔记得好似系边度都食过咁,有啲莫名嘅亲切感☺️。炸芝士云吞几特别,唔系度度有得食,入面芝士份量都好多,啱晒钟意食芝士嘅我☺️!

4004 泰式龙眼冰特饮 $28
好足料啊!有近10粒龙眼系杯嘢饮上面,所以味道好香甜。用本身嘅龙眼肉黎迫d 甜味出嚟已经够晒,唔使再额外加糖都好好饮,所以饮到底有啲过甜。但整体来讲,呢个价钱饮到呢杯龙眼冰系抵饮嘅!

感谢 chole1021
2019年6月24日点评 通过移动设备发表

好耐未食过泰国野
今日约左友人系尖沙咀食饭
见到呢野间的名叫泰浓面
见餐牌又好多选择 价钱又唔贵 装潢又唔错 所以决定入去试下
我们叫左一个黑豚肉船汤,一个鸡脾肉冬荫功,一个青木瓜沙律,同一个泰色糕点拼盘
第一次食船面
面底都好多选择 我们选左餐牌推介的薯粉 开初以为系清汤 一上来见到原来唔系!!!
系黑色汤底的 问左职员 原来船面泰国好出名
船面的汤底由猪血,同不少香料, 如金不换等熬数小时而成的。黑色汤底味道好浓郁鲜甜,完全喝不出有血腥味。
薯粉烟韧又挂汤。配料则有黑豚肉片、弹牙鱼旦、内脏甚至猪干。第一次尝试 味道唔错!!!
至于鸡脾肉冬荫功汤,我们就选了金边粉,个冬荫功汤不同的香料味道已经好吸引,汤味浓郁,集合了酸、辣、甜、鲜和香的味道 好不吸引!!岩晒重口味的我们不过食食下觉得有点辣 食得辣的朋友一定好喜欢 鸡脾肉丝好入味,吸收了个冬荫功汤味,还有其他丰富的配料:鲜甜的虾、青口、蟹柳,令汤底更鲜味,很正
青木瓜沙律系我必点的菜
呢个的酸甜味调教得适中 感觉清新 喜欢食辣的朋友会喜欢 令胃口大开
最后来个甜品拼盘:千层糕同椰汁糕
原先以为甜品全是冻的,但原来千层糕是热的,食时不知道,一入口就热辣辣 味道唔会太甜 好味 ,椰汁糕就是冻的,浓香的椰汁味再加上香芋味道,连埋西米好有咬口
好满足的一个晚餐,食物质素及价格都令人满意 船汤同冬荫功汤都弄得好好,下次会再食同试其他小食

感谢 affect37
2019年5月26日点评

餐牌好简单 汤底有3款
再睇下想食咩肉类 想食豪d仲有龙虾 鲍鱼

鸡脾肉船汤河粉($68)
早几日饮咗冬荫功 转下口味嗌咗船汤
汤底浓郁 饮完唔太口渴
食得太慢 个粉嗦哂d汤
店员见状 主动提出洗唔洗添汤

安枱斯牛肉冬荫功金边粉($88)
虽然用嚟做粉面汤底
但味道唔会比单嗌冬荫功汤逊色

泰式凤爪($48)
份量慷慨 酸辣醒胃

泰式香茅班兰梳打(+$18 跟餐)
淡淡香茅味 解渴又清新
———————————————
泰浓面 Siam Noodles
尖沙咀乐道7号嘉乐大厦地下A舖

感谢 take_a_sip_of

去过泰浓面吗? 请分享你的经验!